in ,

Μαθήματα από τη Wuhan. Του Mike Davis

Μαθήματα από τη Wuhan. Του Mike Davis

Αν δεν συζητήσουμε δημόσια για μια δημοκρατική αντίδραση στη πανδημία τώρα, κινδυνεύουμε να παραχωρήσουμε την εξουσία σε τυράννους.

Πηγή: The Nation/ 25 Μαρτίου

Ένα καινούριο άρθρο στο περιοδικό Infections πραγματεύεται τους λόγους της φαινομενικής επιτυχίας της Κίνας στην καταστολή του πρώτου κύματος του Covid-19. Η δρακόντεια καραντίνα της Wuhan και των κοντινών πόλεων μαζί με περιορισμούς στα ταξίδια σε όλη τη χώρα επιβράδυνε σημαντικά την μετάδοση στην υπόλοιπη Κίνα. Αυτό επέτρεψε σε χιλιάδες γιατρούς, νοσηλευτές και ιατρικό προσωπικό από όλη την επικράτεια να συρρεύσει στην Hubei, όπου βρήκαν όλα τα απαραίτητα αποθέματα από διαγνωστικά κιτ, αναπνευστήρες, μέσα ατομικής προστασίας και κλίνες για να διαχειριστούν τον μεγάλο αριθμό των σοβαρών περιπτώσεων.

Σύμφωνα με κινεζικές αναφορές, που έχουν επιβεβαιωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ο αριθμός των κρουσμάτων περιορίστηκε στο ένα από τα 57 εκατομμύρια που κατοικούν στην επαρχία Hubei: ποσοστό επίθεσης μικρότερο του 2%, πολύ λιγότερο από το αναμενόμενο. Αντιθέτως, ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Newsom ανέφερε στον Donald Trump ότι οι ειδικοί αναμένουν ένα ποσοστό μόλυνσης του πληθυσμού της τάξης του 56% (25,5 εκατομμύρια κρούσματα) μέσα στις επόμενες οχτώ εβδομάδες.

Είναι, βέβαια, αλήθεια πως ενώ η Κίνα χαλαρώνει τα μέτρα της καραντίνας και επαναφέρει τους εργαζόμενους στα γραφεία και τα εργοστάσια, η επιδημία μπορεί να επιστρέψει δυναμικά εν μέσω της απουσίας εμβολίου. Υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια ότι αυτό μπορεί ήδη να συμβαίνει, καθώς Κινέζοι πολίτες επαναφέρουν τον ιό από την Ιταλία και άλλα επίκεντρα. Οι τρεις χώρες που, όπως η Κίνα, έχουν καταστείλει τον ιό (Ταϊβάν, Σιγκαπούρη και Νότια Κορέα) βρίσκονται αντιμέτωπες με την ίδια άμεση απειλή. Αλλά έχοντας κερδίσει την αποδοχή του κόσμου, πιθανότατα θα κινηθούν ακόμα πιο επιθετικά για να ελέγξουν το δεύτερο κύμα, αν και το οικονομικο κόστος θα είναι ακόμη μεγαλύτερο.

Η φαντασμαγορική επιτυχία της Κίνας, αν και προσωρινή, έχει αποδοθεί από πολλούς δυτικούς δημοσιογράφους και αξιωματούχους στο γεγονός ότι είναι ένα κράτος σχεδόν ολοκληρωτικής επιτήρησης. Η βασικότερη απόδειξή τους είναι η πρώιμη αντίδραση των τοπικών γραφειοκρατών που κατέστειλαν ζωτικά δεδομένα και φίμωσαν τον Τύπο. Αλλά αυτό είναι ένα μέρος όλης της ιστορίας.

Όπως τόνισε ο Ρεπουμπλικάνος Γερουσιαστής της Λουιζιάνα Bill Cassidy, γαστρεντερολόγος, οι Κινέζοι υγειονομικοί επιστήμονες έχουν αποδειχθεί «εξαιρετικοί» στην ταχεία ανταλλαγή κρίσιμων πληροφοριών με την παγκόσμια ιατρική κοινότητα. Όντως, αυτή η συνεχής ροή αναφορών και στατιστικών έχει αποτελέσει το πληροφοριακό θεμέλιο για την μάχη ενάντια στον ιό σχεδόν παντού. Μπορείτε να μπείτε στην ιστοσελίδα για τον Covid-19 του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και να βρείτε όλη τη σχετική βιβλιογραφία.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα και η Κούβα είναι οι μόνες χώρες, προς το παρόν, που στέκονται απέναντι στην πρόκληση της παροχής σημαντικής ιατρικής βοήθειας και εξειδίκευσης σε φτωχότερες χώρες. Οι διεθνιστές γιατροί της Κούβας εδώ και χρόνια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή σε επικύνδυνες επιδημίες στον Τρίτο Κόσμο, υποφέροντας πολλές απώλειες στην πρόσφατη μάχη με τον ιό του έμπολα στη Δυτική Αφρική. Είναι αξιόπιστα επιθετικά στρατεύματα, αλλά οι Κινέζοι φέρνουν το βαρύ πυροβολικό τους: μια υπόσχεση για παροχή εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού, διαγνωστικών κιτ, μέσων ατομικής προστασίας και ούτω καθεξής. Ενώ οι Ευρωπαίες «αδερφές» της Ιταλίας, σε μία κατάσταση που μπορεί να αποτελέσει τη χαριστική βολή στο ευρωπαϊκό εγχείρημα, κλείνουν τα σύνορά τους και αρνούνται να μοιραστούν προμήθειες, η Κίνα προετοιμάζει ένα μαζικό σχέδιο δράσης υγειονομικής διάσωσης σε χαλαρή συνεργασία με την Ρωσία.

Το Πεκίνο, φυσικά, εξασκεί ηγεμονικές πολιτικές και καλλωπίζει την εικόνα του σε μια συγκυρία όπου η Ουάσινγκτον έχει τοποθετήσει στο Άγαλμα της Ελευθεριάς την ταμπέλα «Μείνετε μακριά και μην τηλεφωνείτε» και ο ΠΟΥ έχει δεμένα τα χέρια του λόγω της αδράνειας των δυτικών κυβερνήσεων. Σε έναν μέσο Λιβεριανό αγρότη ή μια Κενυάτισσα μητέρα ή, επί τω προκειμένω μια ηλικιωμένη Ιταλή που βρίσκεται κλεισμένη στο σπίτι της, δεν έχουν σημασία οι υποσχέσεις αλλά οι μάσκες, τα φάρμακα και η ύπαρξη πολλών γιατρών στο πεδίο.

Αναγνωρίζοντας τα επιτεύγματα της Κίνας, ωστόσο, πρέπει να αποφύγουμε να πάρουμε το λάθος μάθημα: η ικανότητα του κράτους για αποφασιστικές δράσεις σε μία έκτακτη ανάγκη δεν επιβάλλει την καταστολή της δημοκρατίας. Άσχετα με το τί υποστηρίζουν πολλοί ειδήμονες, η τοποθέτηση ενός εκατομμυρίου Ουιγούρων σε στρατόπεδα αναμόρφωσης δεν αποτελούσε προϋπόθεση για την καταστολή του κορονοϊού στην Hubei, ούτε οι πρακτικές «Μεγάλου Αδερφού» παρακολούθησης όλων των αφηρημένων περιπατητών στις κινεζικές πόλεις και η κακή «βαθμολογία πολίτη» αποδείχθηκαν αποφασιστικές στην εθνική καραντίνα.

Ακόμα, είναι αναπόφευκτο ότι οι δεξιοί ηγέτες σε Ουάσινγκτον, Λονδίνο, Ιερουσαλήμ και αλλού θα αδράξουν κάθε ευκαιρία, όπως έκαναν και με την 11η Σεπτεμβρίου, για να αποκτήσουν καινούριες απολυταρχικές εξουσίες, εκμεταλλευόμενοι τις συνέπειες της δικής τους αδράνειας και καταστροφικής διακυβέρνησης για να ορίσουν δεδικασμένα για το κλείσιμο δημόσιων χώρων, απαγόρευση συναθροίσεων ακόμα και αναβολή εκλογών.

Για αυτό πρέπει να απαιτούμε δημοκρατικά μοντέλα αποτελεσματικής αντίδρασης σε πανδημίες του παρόντος και του μέλλοντος, μοντέλα που κινητοποιούν το θάρρος του λαού, να δίνουν ηγετική θέση στην επιστήμη και να χρησιμοποιούν τους πόρους ενός συνολικού συστήματος παγκόσμιας υγειονομικής κάλυψης και δημόσιας υγείας. Αλλιώς παραχωρούμε την ηγεσία σε αυτούς τους καιρούς της συνεχούς κρίσης στους τυράννους μας.

Μετάφραση: Συντακτική ομάδα του alterthess

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αχ κύριε όργανο

O τελευταίος Παρτιζάνος