Ως δικαίωση των αγώνων ενάντια στη διαπλοκή και τη διαφθορά θεωρεί η κίνηση «Οικολογία-Αλληλεγγύη» την άσκηση αναίρεσης από τον Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αχ. Ζήση κατά της απαλλακτικής απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για τις 8 εικονικές συμβάσεις μίσθωσης έργου του συστήματος Ψωμιάδη.
«Ήδη από το 2020, όταν ψηφίστηκε η αντισυνταγματική ρύθμιση, είχαμε πει ότι υποκρύπτει αμνηστία, κάτι που απαγορεύεται για τα μη πολιτικά αδικήματα από το άρθρο 47 παρ. 4 του Συντάγματος», δήλωσε ο δικηγόρος και Δημοτικός Σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος. «Η άσκηση αναίρεσης κατά της απαλλακτικής απόφασης αποδεικνύει ότι υπάρχουν Δικαστές και στην Ελλάδα. Και ελπίζουμε ότι θα καλύψουν την ουσιαστική αδράνεια των ελεγκτικών και κυβερνητικών μηχανισμών από το 2007, όταν είχαμε κάνει τις πρώτες καταγγελίες κατά του διαπλεκόμενου και ιδιοτελούς κυκλώματος στη Νομαρχία Θεσσαλονίκης. Μετά την αναίρεση αυτή, για εσφαλμένη εφαρμογή ουσιαστικής ποινικής διάταξης, αποκτά νέα δυναμική η δίκη στις 23 Μαΐου 2024 ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για τις δεκάδες εικονικές συμβάσεις έργου και τα γνωστά 456 «45αρια» του συστήματος Ψωμιάδη. Υποστηρίζουμε το δημόσιο συμφέρον και ζητούμε να πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του, δεδομένου ότι υπάρχουν αντίστοιχες εκκρεμείς υποθέσεις και σε άλλες Περιφέρειες».
Με βάση την αντισυνταγματική ρύθμιση της κυβέρνησης της ΝΔ τον Οκτώβριο του 2020, με τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο στη Βουλή, που υπερψηφίστηκε από τους βουλευτές της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ και του Κ.Κ.Ε., το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσ. (Α’ Βαθμός) έπαυσε την ποινική δίωξη για τους αδελφούς Ψωμιάδη, που κατηγορούνταν για απιστία και ψευδή βεβαίωση μόνο για 8 εικονικές συμβάσεις μίσθωσης έργου, στα οποία δήθεν απασχολήθηκαν 81 άτομα. Η απόσπαση από το σύνολο μόνο των 8 αυτών συμβάσεων, η μη κλήτευση του Μ. Τρεμόπουλου ως βασικού μάρτυρα κατηγορίας παρόλο που στο παραπεμπτικό βούλευμα των 388 σελίδων αναφέρεται πολλές φορές το όνομά του, η ολιγωρία της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, οι συνεχείς αναβολές στην εκδίκαση του κύριου όγκου του παραπεμπτικού βουλεύματος κ.α. στοιχεία, προδιέγραφαν την εξέλιξη.
Η άσκηση της αναίρεσης στο Ποινικό τμήμα του ΑΠ θα επηρεάσει θετικά και την εκδίκαση της υπόθεσης στις 23 Μαΐου ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης, με κατηγορούμενους τους αδελφούς Ψωμιάδη και άλλα στελέχη της τότε Νομαρχίας, από τα οποία τρία έχουν πεθάνει. Κατηγορούνται για τις απευθείας αναθέσεις 456 έργων σε «ημέτερους» με κατάτμησή τους σε μικρότερα προϋπολογισμού 45.000 ευρώ, τα περιβόητα «45άρια», και δεκάδες εικονικές συμβάσεις έργου με άτομα που ποτέ δεν απασχολήθηκαν στα έργα αυτά, τα οποία και δεν εκτελέστηκαν. Αντιμετωπίζουν κατηγορίες για απιστία στην υπηρεσία και ψευδείς βεβαιώσεις για ποσά άνω των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τις πρώτες καταγγελίες είχε κάνει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος το 2007 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης και την 21η Απριλίου 2008 είχε καταθέσει σχετική μηνυτήρια αναφορά μαζί με τον Νίκο Γιαννόπουλο, πρώην πρόεδρο του ΕΚΘ. Στις 18.5.2010 ο τότε ευρωβουλευτής, καταγγέλλοντας το «‘σάπιο σύστημα’ που λυμαίνεται τη Θεσσαλονίκη», επανήλθε με νέο πολυσέλιδο υπόμνημα στη Δικαιοσύνη, πάνω στο οποίο βασίστηκε σχετικό πόρισμα του Οικονομικού Επιθεωρητή και η πρώτη ποινική δίωξη για κακούργημα τον Μάρτιο του 2012. Υπήρξαν τεράστιες πιέσεις για να ενταφιαστεί η υπόθεση αλλά τον Φλεβάρη του 2013 ασκήθηκε συμπληρωματική ποινική δίωξη κατά των αδελφών Ψωμιάδη και των στελεχών της διοίκησής τους.
Τον Μάιο του 2015 ο τότε αντεισαγγελέας Εφετών Αχιλλέας Ζήσης πρότεινε στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης την παραπομπή σε δίκη των αδελφών Ψωμιάδη, και ακόμη έξι στελεχών τους για τα αδικήματα της απιστίας σε βάρος του δημοσίου με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών και για ψευδή βεβαίωση, που προβλέπουν ποινή μέχρι και ισόβια κάθειρξη. Τον Νοέμβριο του 2015 το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης με το με αριθμό 821/2015 βούλευμά του αποφάσισε να στείλει την υπόθεση να επανεξεταστεί από τον ειδικό ανακριτή διαφθοράς, με συγκεκριμένες κατευθύνσεις και παραγγελία για απαγγελία νέων κατηγοριών.
Τελικά, το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης με τεκμηριωμένο πολυσέλιδο βούλευμα (3.143 σελίδες), με αριθμό 419/2017, παρέπεμψε σε δίκη την πολιτική και την τεχνική ηγεσία της Νομαρχίας (Ν.Α.Θ.) κατά το διάστημα 2005-2010, για μια σειρά από εγκληματικές πράξεις.