Από τη Λάρισα όπου βρέθηκε ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης προχώρησε σε δηλώσεις κάνοντας λόγο για ανάγκη «αποσοβιετικοποίησης» του ελληνικού κράτους. Ο υπουργός μίλησε σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε η νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στο ξενοδοχείο «Divani» στη Λάρισα.
Ο κ. Χρυσοχοΐδης εξήγησε πως «Αυτή τη στιγμή επιχειρούμε τη διάσωση της χώρας από τη χρεοκοπία και τη δημιουργία συνθηκών συνεννόησης με τους εταίρους μας ώστε να υπάρξουν στέρεες πολιτικές αποφάσεις που θα δημιουργήσουν τη βεβαιότητα στις αγορές ότι η Ελλάδα εφαρμόζει ένα σοβαρό πρόγραμμα και κάποια στιγμή θα βγει στις αγορές».
Προειδοποίησε όμως πως «δε φθάνει όμως να κάνουμε αυτό. Ακόμη και αν το πετυχαίναμε αυτό είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε πολύ γρήγορα σε χειρότερα. Πρέπει να αποφασίσουμε ότι θα οδηγηθούμε σε μία αλλαγή που θα έχει τα χαρακτηριστικά καθεστωτικής αλλαγής. Που θα λειτουργήσει στα πλαίσια της ισονομίας, της ισοπολιτείας και της κοινωνικής δικαιοσύνης ώστε να έχουμε μία δημοκρατία που θα τιμά το όνομά της. Χρειάζεται να αποσοβιετικοποιήσουμε το ελληνικό κράτος».
Αναφερόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση είπε ότι “Είναι αυτοί, είπε για την πρώην κυβέρνηση, οι οποίοι λεηλάτησαν το δημόσιο πλούτο. Είναι αυτοί οι οποίοι κάθονταν επί 5,5 χρόνια κάθονταν με σταυρωμένα τα χέρια εξυπηρετώντας ουσιαστικά ιδιοτελείς επιδιώξεις και μη αξιοποιώντας τη μεταολυμπιακή Ελλάδα στις αρχές της πρώτης δεκαετίας του 21ου αιώνα.
Και για μία ακόμη φορά η συντηρητική παράταξη οδήγησε τη χώρα σε πτώχευση και αδιέξοδο. Αυτό είναι μία απάντηση σε αυτούς που κάνουν δήθεν ήρθαν από άλλους πλανήτες και εμφανίζονται σήμερα τιμητές της πραγματικότητας που βιώνει ο λαός και ο τόπος μας”.
Τέλος ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης αναφέρθηκε στο μοντέλο ανάπτυξης που ακολούθησαν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας τονίζοντας ότι “το μοντέλο ανάπτυξης το οποίο κτίστηκε τα τελευταία 40 χρόνια στην Ελλάδα, ουσιαστικά ήταν ένα μοντέλο ρηχής και μη βιώσιμης ανάπτυξης. Και αυτό το λέω γιατί οι έλληνες τα τελευταία χρόνια καταναλώναμε πολύ περισσότερα από αυτά που παράγαμε. Δημιουργήσαμε ένα μοντέλο που οδηγούσε σε ένα θεόρατο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου. Ακόμη και σε περιόδους πολέμου δεν υπήρξε τέτοιο έλλειμμα εμπορικού ισοζυγίου. Δανειζόμασταν για να δημιουργούμε μία δανεική ευημερία σε μία χώρα όπου η οικονομία στηρίζονταν στο 80% στην κατανάλωση και στο 20% στην παραγωγή. Αυτό είναι η αποτυχία”.