in ,

Λέσχη ΑΠΘ: Κάρτα σίτισης, σεκιούριτι και ποντίκια – Φοιτητές έκαναν μόνοι τους την διανομή του φαγητού

Τον παράλληλο δρόμο καταστολής-φτωχοποίησης αναδεικνύουν τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν εχθές Δευτέρα 2 Μαΐου στην Λέσχη του ΑΠΘ, το οποίο τις τελευταίες εβδομάδες έχει μετατραπεί σε χώρο συγκέντρωσης αστυνομικών δυνάμεων. Το πανεπιστήμιο που η κυβέρνηση οραματίζεται για το μέλλον, δίπλα στα ΜΑΤ και τις εργολαβίες στην όλο και πιο υποβαθμισμένη σίτιση των φοιτητ(ρι)ων, χωράει πλέον ποντίκια και νέους αποκλεισμούς και μάλιστα από σεκιούριτι(!).

Το φοιτητικό σχήμα στο Μαθηματικό «ΦΕΡΜΑ» αναφέρει:

«Στη Λέσχη του (αστυνομοκρατουμενου μέχρι χθες) ΑΠΘ , σήμερα σταμάτησε η διανομή φαγητού επειδή φοιτητές και φοιτήτριες αντέδρασαν στην εφαρμογή της κάρτας σίτισης. Τα ρολά άνοιξαν από τον κόσμο που ήθελε να φάει, και καθώς το φαγητό μοιραζόταν από τους φοιτητές σε συμφοιτητές τους, μες την κουζίνα με τα φαγητά εμφανίστηκε ο αρουραίος που φαίνεται στο βίντεο. Μιλάμε δηλαδή για μία τραγελαφική κατάσταση, όπου όχι απλά δεν τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όχι απλά δεν τηρούνται τα μίνιμουμ όσον αφορά τις μερίδες, αλλά έχουν το θράσος να ζητάνε κάρτα σίτισης την ίδια στιγμή που σουλατσαρουν ποντίκια στην κουζίνα. Όλα αυτά βέβαια προδιαγεγραμμένα, μιας και στην Λέσχη έχει πάψει από καιρό να είναι κριτήριο η ανάγκη για φαγητό, αλλά τα κέρδη των εργολάβων. Για τη σημερινή κατάσταση ευθύνη φέρει η διοίκηση του ΑΠΘ που πληρώνει εκατομμύρια στον εργολάβο, για να εξαντλήει τους λιγοστούς εργαζόμενους που δουλεύουν με τρίμηνες και εξάμηνες συμβάσεις και να ρίχνει συνεχώς τις ποσότητες και την ποιότητα του φαγητού.

Από την πλευρά μας δηλώνουμε πώς αν για ένα πράγμα μπορούμε να δεσμευτούμε, αυτό είναι ότι το ανέκδοτο της κάρτας σίτισης δεν θα εφαρμοστεί, ότι στη Λέσχη θα τρώει κάθε καταπιεσμένος που το έχει ανάγκη, σε πείσμα εργολάβων, πρυτάνεων και διευθυντών που τους υπακούν πίστα».

Για σήμερα στις 11.00 είναι προγραμματισμένη κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του ΑΠΘ από φοιτητικούς συλλόγους, ενώ στις 12.00 θα γίνει νέα παρέμβαση στη Λέσχη.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι, στην ανακοίνωσή τους, σημειώνουν:

«Τα αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής των κυβερνήσεων με την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης στα πανεπιστήμια, με τη σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα-ΣΔΙΤ και τη λειτουργία της ΠΦΛ κάτω από το καθεστώς της εργολαβίας με την ευθύνη και των πρυτανικών αρχών,επιβεβαιώνουν για ακόμα μια φορά ότι προτεραιότητα έχουν τα κέρδη του εργολάβου και όχι η πλήρης κάλυψη των αναγκών των φοιτητών και των εργαζομένων του πανεπιστημίου που σιτίζονται από τη λέσχη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ότι όσοι φοιτητές δεν έχουν κάρτα σίτισης δεν τους δίνουν μερίδες φαγητού στη λέσχη , με αποτέλεσμα πολλοί φοιτητές να αποκλείονται από την σίτιση του πανεπιστημίου την ίδια στιγμή που η ακρίβεια ματώνει λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους.

Παραδείγματα υπάρχουν από όλες τις χρονιές, αφού αποτελεί κοινή πρακτική της κάθε εργολαβίας που παραλαμβάνει τη λέσχη, να ελαχιστοποιεί τις μερίδες, να μειώνει τις διανομές, την ποσότητα και την ποιότητα των γευμάτων καθώς να απαξιώνει όλο και περισσότερο τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων που εργάζονται σε αυτή.

Ακόμη, παράδειγμα αποτελεί ότι η κάρτα σίτισης στο ΠΑΜΑΚ, άνοιξε τον δρόμο, για σίτιση επί πληρωμή τα επίμενα χρόνια !

Κέρδος και κάλυψη αναγκών δεν πάνε μαζί! Οι φοιτητές όμως γνωρίζουμε ότι σύμφωνα με τις δυνατότητες της εποχής μας, είναι εφικτό να καλυφθούν οι ανάγκες μας αλλά και των εργαζομένων του ΑΠΘ σε ποιοτική σίτιση υπό αξιοπρεπείς συνθήκες και όχι με ουρές αναμονής έως και μία ώρα, σε χώρους οι οποίοι με την πρώτη βροχή αρχίζουν να πλημμυρίζουν. Η πείρα των Φοιτητικών Συλλόγων μέσα από τον οργανωμένο και συλλογικό αγώνα, έχει δείξει ότι μπορούμε να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες σπουδών σε κάθε επίπεδο- σίτιση, στέγαση καθώς κάθε χρόνια ύστερα από συλλογικές και μαζικές δράσεις η εργολαβία αναγκάζεται να υποχωρήσει.

Απαιτούμε:
• Κανένας έλεγχος κάρτας σίτισης /edupass στη λέσχη. Δωρεάν σίτιση για όλους τους φοιτητές. Πρόσβαση με πάσο ή όποιο έγγραφο δείχνει τη φοιτητική ιδιότητα.
• Επαρκής ποσοτικά και ποιοτικά σίτιση
• Πλήρης λειτουργία όλων των υποδομών και των δυνατοτήτων της λέσχης
• Άνοιγμα όλων των διανομών και της Άνω λέσχης

• Φοιτητικό πάσο σε όλους τους φοιτητές ανεξάρτητου έτους σπουδών
• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης στο ύψος των αναγκών
• Έξω η εργολαβία. Μόνιμες συμβάσεις εργασίας για όλους τους εργαζόμενους
της ΠΛΦ με πλήρη εργασιακά δικαιώματα
• Επισκευές στους χώρους σίτισης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Τρίτη 3 Μαΐου Πανελλαδική Ημέρα Δράσης: Ο Ζακ Κωστόπουλος δολοφονήθηκε

Έλεγχοι και αποκλεισμός φοιτητών στην Λέσχη του ΑΠΘ για 2η μέρα – Διαμαρτυρία και μοίρασμα φαγητού από τους ίδιους τους φοιτητές