Ανακοίνωση για τη 4η συνεχή χρονιά διεξαγωγής του συνεδρίου PRODEXPO NORTH, εξέδωσε η Λαϊκή Ενότητα Θεσσαλονίκης. Το συνέδριο, σύμφωνα με τους διοργανωτές έχει στόχο την «αξιοποίηση και ανάπτυξη των ακινήτων της Θεσσαλονίκης και της Β. Ελλάδας» ενώ η Λαΐκή Ενότητα αναφέρει για τη «συμμετοχή σ΄ αυτά τα Συνέδρια εκπροσώπων της Τράπεζας της Ελλάδος, διαφόρων Δημάρχων (και του Δήμου Θεσσαλονίκης), Yπουργικών στελεχών, αλλά και στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ, των εταιρειών δηλαδή στις οποίες έχει μεταφερθεί για «αξιοποίηση» όλη η δημόσια περιουσία.
Έτσι, μέσω και αυτών των Συνεδρίων, προσφέρονται απλόχερα στα ιδιωτικά συμφέροντα, φιλέτα του δημοσίου, τα οποία, είτε παραχωρούνται με μακροχρόνιες συμβάσεις (έως και 100 χρόνια) στους ιδιώτες για διαχείριση και προσπορισμό κερδών, είτε προσφέρονται μέσω ΣΔΙΤ, προκειμένου, μετά από τις κατάλληλες εργασίες να “αξιοποιηθούν”, και πάλι από τους ιδιώτες, για τον ίδιο σκοπό.»
Στην ανακοίνωση σημειώνεται:
Σημειώνουμε ότι το πρώτο Συνέδριο της Prodexpo North διοργανώθηκε το 2017, επτά χρόνια μετά την αρχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης (που ακόμη δείχνει τα δόντια της) και την επιβολή των μνημονιακών πολιτικών διαχρονικά από τις κυβερνήσεις, οι οποίες πολιτικές, είχαν ως στόχο την εσωτερική υποτίμηση (μιας και το ευρώ δεν επιτρέπει νομισματικές υποτιμήσεις-ανατιμήσεις), με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των μισθών των εργαζομένων, των συντάξεων, το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων μικρών επιχειρήσεων, την υποτίμηση έως και 50% της αξίας των ακινήτων κ.ά.
Πάνω σ΄ αυτήν τη ρημαγμένη οικονομία, έρχεται λοιπόν το 2017, όταν αρχίζουν να ανεβαίνουν οι αξίες των ακινήτων, αλλά είναι ακόμη εξαιρετικά χαμηλές, να συζητήσει το lobby των «επενδυτών» σε ακίνητα, δηλαδή εταιρείες real estate, μεγάλα μεσιτικά και αρχιτεκτονικά γραφεία, ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, εταιρείες logistics, τράπεζες και όλοι οι συναφείς «επενδυτές», για το πώς θα «αξιοποιήσουν» (για την πάρτη τους εννοείται), με τον καλύτερο δυνατόν τρόπο (κερδοσκοπικό εννοείται), την αγορά ακινήτων στη Θεσσαλονίκη και στους γύρω νομούς της Μακεδονίας.
Κι αν αυτό δεν είναι επιθυμητό, αλλά είναι αναμενόμενο για το ιδιωτικό κεφάλαιο, το μη αναμενόμενο είναι η συμμετοχή σ΄ αυτά τα Συνέδρια εκπροσώπων της Τράπεζας της Ελλάδος, διαφόρων Δημάρχων (και του Δήμου Θεσσαλονίκης), Yπουργικών στελεχών, αλλά και στελεχών του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ, των εταιρειών δηλαδή στις οποίες έχει μεταφερθεί για «αξιοποίηση» όλη η δημόσια περιουσία.
Έτσι, μέσω και αυτών των Συνεδρίων, προσφέρονται απλόχερα στα ιδιωτικά συμφέροντα, φιλέτα του δημοσίου, τα οποία, είτε παραχωρούνται με μακροχρόνιες συμβάσεις (έως και 100 χρόνια) στους ιδιώτες για διαχείριση και προσπορισμό κερδών, είτε προσφέρονται μέσω ΣΔΙΤ, προκειμένου, μετά από τις κατάλληλες εργασίες να “αξιοποιηθούν”, και πάλι από τους ιδιώτες, για τον ίδιο σκοπό.
Στη λογική αυτή λοιπόν, και το παλιό Κυβερνείο, το γνωστό ως «Παλατάκι», προσφέρεται από την ΕΤΑΔ, σύμφωνα με την τοποθέτηση του κ. Βλαστού, σε ιδιώτες για “αξιοποίηση”, μιας και οι δανειστές απαίτησαν από το φτωχό και υπερδανεισμένο δημόσιο, να υποθηκεύσει και να ξεπουλήσει όλη την περιουσία του (που ανήκει στο λαό και σε καμιά κυβέρνηση) για να ξεπληρώνει ένα δυσβάσταχτο, επαχθές και μη βιώσιμο δημόσιο χρέος.
Έτσι και η ΔΕΘ «αναπλάθεται» μέσω ΣΔΙΤ, έτσι ξεπουλήθηκαν το Λιμάνι και το Αεροδρόμιο, έτσι το Μετρό είναι υπόθεση ιδιωτών και ου έστιν τέλος.
Με βάση όλη την πορεία των Συνεδρίων της Prodexpo North, είναι εντελώς υποκριτική η στάση της κας Νοτοπούλου, η οποία δεν είχε κουνήσει ούτε βλέφαρο από ταραχή ή έστω από έκπληξη, όταν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποθήκευε όλα τα «ασημικά» της πόλης, μαζί και το Λ. Πύργο, και θυμήθηκε να διαμαρτυρηθεί τώρα, για το «Παλατάκι». Επίσης, όταν το Συνέδριο αυτό, με την ίδια λογική και τους ίδιους στόχους, ξεκίνησε το 2017, επί ημερών ΣΥΡΙΖΑ, και συνεχίζονταν τις επόμενες χρονιές, μάλλον της «παράπεσε» ως είδηση, και δεν αντέδρασε καθόλου.
Η ουσία είναι ότι με προκλητικό και απροκάλυπτο τρόπο, η περιουσία του δημοσίου παραδίδεται για κερδοφορία στους ιδιώτες, αποστερώντας από το δημόσιο και από το λαό τη δυνατότητα οποιασδήποτε παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, αφού δεν θα έχει τίποτε στην κυριότητά της.
Παράλληλα, η ιδιωτική περιουσία ξεπουλιέται μπιρ παρά σε ξένους κυρίως, “μεγαλοεπενδυτές”, μετά από μια υπερδεαετή κρίση και αφού ρήμαξαν οι μικροεπαγγελματίες και κατεδαφίστηκαν οι τιμές των ακινήτων τους (βιοτεχνικοί χώροι, γραφεία κτλ.) και πολλές, ακόμη και πρώτες κατοικίες βγήκαν στο σφυρί από τις τράπεζες.
Η άγρια εκμετάλλευση που επισυμβαίνει, γίνεται ακόμη προφανέστερη και πιο κυνική, όταν, παρακολουθώντας τις τοποθετήσεις των μεγαλοστελεχών, παρατηρούμε και την ιδιαίτερα έντονη επιθυμία τους να “επενδύσουν” σε φοιτητικές κατοικίες (μιας και η πόλη μας διαθέτει το μεγαλύτερο Πανεπιστήμιο και δεκάδες χιλιάδες φοιτητών), εκμεταλλευόμενοι ακόμη και την επιθυμία των νέων να σπουδάσουν, παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, για να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα. Η κυβέρνηση και η κα Κεραμέως, ουδόλως προγραμματίζουν να ανακαινίσουν, να εκσυγχρονίσουν και να κτίσουν νέες φοιτητικές εστίες, καλύπτοντας τις βασικές ανάγκες κατοίκησης των φοιτητών. Είναι που θα ξοδευτούν και κάπως παραπάνω, για τις προσλήψεις αστυνομικών για τα Πανεπιστήμια…..
Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της παράδοσης της δημόσιας περιουσίας (του λαού δηλαδή) στο ιδιωτικό κεφάλαιο, της συναίνεσης στην επέλαση των μεγάλων συμφερόντων στις υποτιμημένες ιδιωτικές ακίνητες περιουσίες των λαϊκών οικογενειών, δεν οδηγούν παρά μόνον στη φτωχοποίηση ακόμη περισσότερο των λαϊκών στρωμάτων και στην απόλυτη υποταγή της χώρας στους ιδιώτες “επενδυτές”, οι οποίοι θα αποφασίζουν για το πώς θα λειτουργούν τα λιμάνια, τα αεροδρόμια, οι Διεθνείς Εκθέσεις, οι φορείς ενέργειας, οι πρώην αμυντικές βιομηχανίες, ακόμη και οι εστίες πολιτισμού.
Το αφήγημα του κ. Μητσοτάκη για ανάπτυξη θα προκαλούσε γέλωτα, αν δεν ήταν τόσο τραγικές οι συνέπειές του».