Λαγκάρντ: είμαστε σε τεχνική ετοιμότητα για την Ελλάδα

Την «ελπίδα» της πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη εξέφρασε η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ επισημαίνοντας ωστόσο πως το Ταμείο «οφείλει να είναι έτοιμο για όλα τα ενδεχόμενα».

«Σαφώς και ελπίζουμε πως η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη, αλλά πρέπει να είμαστε τεχνικά προετοιμασμένοι για όλα» τόνισε.

Η Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε την ελπίδα να παραμείνει η χώρα μας στην ευρωζώνη, θίγοντας παρ’ όλα αυτά την πιθανότητα να υπάρξει μία «συντεταγμένη έξοδος», μετά τις πολιτικές εξελίξεις στην Αθήνα.

«Εάν οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις (της Ελλάδας) δεν τηρηθούν, υπάρχουν κατάλληλες αναθεωρήσεις που μπορούν να γίνουν, και αυτό σημαίνει, είτε συμπληρωματικές χρηματοδοτήσεις και επιπλέον χρόνος αποπληρωμής, είτε μηχανισμοί εξόδου, που εν προκειμένω θα πρέπει να είναι μία συντεταγμένη έξοδος» της Ελλάδας από την ευρωζώνη ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι επιπτώσεις ελληνικής εξόδου θα ήταν δύσκολο να υπολογιστούν, σημείωσε σε συνέντευξή της στο γαλλικό France24 (που δεν έχει ακόμη μεταδοθεί), λέγοντας πως πιθανότατα θα ακολουθούσαν αναταραχές στις αγορές, με επιπτώσεις κατ’ επέκταση στην ανάπτυξη, το εμπόριο και τις χρηματοπιστωτικές αγορές. «Αλλά σίγουρα ξέρουμε πως θα φέρει αναταράξεις» δήλωσε  χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, εξέφρασε την ελπίδα οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας να μην οδηγήσουν στον τερματισμό του οικονομικού προγράμματος και στην έξοδο από το ευρώ, επαναλαμβάνοντας την άποψη πως η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Τόνισε επιπλέον πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει «περιθώριο ελιγμών» στην αντιμετώπιση της κρίσης στην Ευρωζώνη.

Σε ερώτηση για το εκλογικό αποτέλεσμα, η Λαγκάρντ σημείωσε πως το ΔΝΤ έχει λάβει «διαβεβαιώσεις» από ΝΔ και ΠαΣοΚ για τήρηση των δεσμεύσεων, αλλά όχι από το ΣΥΡΙΖΑ.

«Περιμένουμε την κατάσταση να ξεκαθαρίσει, ελπίζουμε ότι θα σχηματιστεί νέα κυβέρνηση, αλλά από οικονομική σκοπιά είναι καθοριστικό να συνεχιστεί η εφαρμογή του προγράμματος» είπε η Λαγκάρντ.

Το πρόγραμμα είναι ο πολύς στενός δρόμος που πρέπει να περάσει η Ελλάδα για να ανακάμψει, ανέφερε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Στις 22 Μαΐου το ΕΚΑΣ

Αποτελέσματα φοιτητικών εκλογών – Συνεχής ενημέρωση