in

Λαφαζάνης: Αντιδημοκρατικό ολίσθημα οι εκλογές εξπρές – ‘Ελαβε την διερευνητική εντολή

Λαφαζάνης: Αντιδημοκρατικό ολίσθημα οι εκλογές εξπρές  – ‘Ελαβε την διερευνητική εντολή

Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν και παρέλαβε την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο κ. Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι πάει σε εκλογές-«εξπρές» προκειμένου να κρύψει από τον ελληνικό λαό τις συνέπειες του μνημονίου.

Αν μπορούσε θα τις έκανε και στο τέλος Αυγούστου, είπε χαρακτηριστικά. «Αυτό αποτελεί αντιδημοκρατικό ολίσθημα, για να μην πω εκτροπή. Αυτά τα έκαναν άλλες κυβερνήσεις.»

«Θέλω να σας συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων σας ως προέδρου της Λαϊκής Ενότητας και θέλω να διευκρινίσω ότι η έννοια του κόμματος για τις διερευνητικές εντολές καθορίζεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

“Σύμφωνα με το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, η Λαϊκή Ενότητα είναι εκείνη που πρέπει να πάρει την τρίτη και τελευταία εντολή, η οποία ισχύει για 3 μερες έως την Πέμπτη 27 Αυγούστου, οπότε ελπίζω να έχω τη χαρά να σας ξαναδώ” κατέληξε ο κ. Παυλόπουλος.

«Θα αξιοποιήσουμε την εντολή για να μλήσουμε με την κοινωνία και τους πολιτικούς φορείς» απάντησε ο κ. Λαφαζάνης.

Συνάντηση Π. Λαφαζάνη- Σταύρου Θεοδωράκη

Το νωρίτερο που πρέπει να γίνουν οι εκλογές είναι στις 27 Σεπτεμβρίου, επεσήμανε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης στο περιθώριο της συνάντησής του με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη, με τον οποίο συμφώνησε ότι πρέπει να υπάρξει ένα αναλογικότερος εκλογικός νόμος.

Όπως τόνισε ο κ. Λαφαζάνης, πρέπει να εξαντληθούν τα συνταγματικά περιθώρια για να ενημερωθεί ο ελληνικός λαός για τις επιπτώσεις του μνημονίου.

«Με το Ποτάμι οι πολιτικές μας διαφορές είναι αγεφύρωτες, δεν υπάρχει περίπτωση σύγκλισης», εκτίμησε ενώ, όπως είπε, η Βουλή είναι ανοιχτή και δίνεται η ευκαιρία να ψηφιστεί η αφαίρεση του μπόνους των 50 εδρών, το οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτο δώρο» που δίνεται στο πρώτο κόμμα

«Να πάμε στις εκλογές που έρχονται με απλή αναλογική. Για να εκφραστεί ελεύθερα και έντιμα η βούληση του λαού», πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης και εκτίμησε ότι η πρότασή του είναι εφικτή και ρεαλιστική.

Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η Λαϊκή Ενότητα θα μετέχει σε μία Βουλή που συνεχίζει να λειτουργεί.

Αναφερόμενος στο αίτημά του  για συνάντηση με Αλ. Τσίπρα, τόνισε ότι δεν έγινε δεκτό, ενώ έκρινε ότι έπρεπε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Όπως ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης, μετά από αυτήν την άρνηση, κατέθεσε δημόσια την πρόταση για αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής εξέφρασε την εκτίμηση ότι η 27η Σεπτεμβρίου είναι η πλέον εφικτή ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών.

«Δυστοκία η 20η Σεπτεμβρίου, αλλά η 27η είναι η κατάλληλη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών» ανέφερε χαρακτηριστικά σημειώνοντας παράλληλα, πως «Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί, γιατί τα προβλήματα “τρέχουν”».

Ο ίδιος επισήμανε ότι το Ποτάμι δεν έχει πολλά κοινά σημεία επαφής με το κόμμα του κ. Λαφαζάνη, ωστόσο σημείωσε πως «υπήρξε ένα σημείο επαφής σχετικά με τον εκλογικό νόμο». Όπως συμπλήρωσε, “έχουμε συγκεκριμένη πρόταση για τον εκλογικό νόμο, αλλά χρειάζεται η συμβολή και του πρώτου κόμματος”.

Σχετικά με τη συνάτηση με τον Π. Λαφαζάνη, ο Στ. Θεοδωράκης υπογράμμισε την ανάγκη να τηρηθεί απολύτως το Σύνταγμα σχετικά με την εκλογική διαδικασία. «Να ολοκληρωθούν οι διερευνητικές εντολές, να συγκληθεί η συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών και να πάμε σε υπηρεσιακή κυβέρνηση» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τηλεφωνική συνομιλία του Αλ.Τσίπρα με τον Π. Λαφαζάνη

Στο πλαίσιο της εντολής σχηματισμού κυβέρνησης, που έλαβε σήμερα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της «Λαϊκής Ενότητας» Π. Λαφαζάνης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Αλέξη Τσίπρα και του ζήτησε να συναντηθούν.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Πρωθυπουργός ρώτησε τον Π. Λαφαζάνη αν κρίνει ότι μια τέτοια συνάντηση είναι δυνατόν να συμβάλλει στον σχηματισμό κυβέρνησης. Ο Π. Λαφαζάνης απάντησε αρνητικά, επισημαίνοντας ωστόσο ότι επιθυμεί να καταθέσει στον Πρωθυπουργό σειρά προτάσεων, που σχετίζονται με τον εκλογικό νόμο και την λειτουργία του πολιτικού συστήματος.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στον Π. Λαφαζάνη ότι τέτοιου είδους προτάσεις είναι ευπρόσδεκτες, ευθύς μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών, κατά την διάρκεια των οποίων οι συναντήσεις ανάμεσα στους πολιτικούς αρχηγούς έχουν ως αποκλειστικό αντικείμενο την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης.

Από την πλευρά της η Λαϊκή Ενότητα, σε ανακοίνωσή της επισημαίνει πως «Δυστυχώς αυτή η φυσική συνάντηση, η οποία επιβάλλετο στο πλαίσιο της δημοκρατικής λειτουργίας των θεσμών, δεν έγινε δυνατή εξαιτίας της αρνητικής τοποθέτησης του Αλέξη Τσίπρα».

Παράλληλα, όπως προστίθεται, «ο Παναγιώτης Λαφαζάνης με την ευκαιρία αυτή ανακοινώνει άμεσα δημοσίως την πρόταση που θα ανέπτυσσε και ιδιαιτέρως στον Αλέξη Τσίπρα και θα αναπτύξει και στους άλλους αρχηγούς των Κομμάτων της Βουλής. Συγκεκριμένα ο Παναγιώτης Λαφαζάνης ζητάει να συζητηθεί άμεσα στη Βουλή και να ψηφισθεί τις επόμενες μέρες πρόταση για την κατάργηση στον εκλογικό νόμο του απαράδεκτου μπόνους των 50 βουλευτικών εδρών στο πρώτο κόμμα και η καθιέρωση της απλής αναλογικής».

«Αυτή η πρόταση», όπως καταλήγει η ανακοίνωση, «ήταν και ρητή προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ και πιστεύουμε ότι πρέπει να ψηφισθεί από όλα τα κόμματα και τους βουλευτές, ώστε να καταστεί ο εκλογικός νόμος με τον οποίον θα διεξαχθούν οι προσεχείς εκλογές, για να εκφρασθεί δημοκρατικά και ανόθευτα η βούληση του ελληνικού λαού».

Συναντήσεις με αρχηγούς κομμάτων και εκπροσώπους κοινωνικών φορέων

Στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής που έλαβε ο Πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης, θα έχει επίσης συνάντηση την Τρίτη στις 15:30 με τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας, Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ την τετάρτη στις 18:00 θα συναντηθεί με την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά και στις 19:00 με την ηγεσία της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Επίσης, θα υπάρξουν συναντήσεις με εκπροσώπους κοινωνικών φορέων (Δείτε αναλυτικά εδώ).

Παρέδωσε τη διερευνητική εντολή ο Β. Μεϊμαράκης

Νωρίτερα την Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρέδωσε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο τη διερευνητική εντολή για το σχηματισμό κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις του μετά την παράδοση της διερευνητικής εντολής o Πρόεδρος της ΝΔ ζήτησε την ύστατη στιγμή να μην γίνουν εκλογές.

Κατά τον σύντομο διάλογό μπροστά στις κάμερες, ο κ. Μεϊμαράκης κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι οδηγεί τη χώρα σε καταστροφική πορεία.   «Η χώρα οδηγείται σε καταστροφική πορεία με ευθύνη του πρωθυπουργού», είπε χαρακτηριστικά.

Τόνισε ότι η Νέα Δημοκρατία έκανε χρήση της εντολής γιατί αυτό προβλέπει το Σύνταγμα αλλά και γιατί χρειάζεται μια εθνική συνεννόηση.

Υπενθύμισε ότι τον Δεκέμβριο του 2014 δεν ακούσαμε το Σύνταγμα, δηλ. δεν υπήρξε συνεννόηση για την Προεδρική εκλογή και οδηγηθήκαμε, όπως ανέφερε, στα καταστροφικά αποτελέσματα που ζούμε σήμερα.

«Υπάρχει ακόμη χρόνος για εθνική συνεννόηση» είπε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επιθυμεί να πραγματοποιηθεί και η σύσκεψη πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία του Προκόπη Παυλόπουλου. Επισήμανε το σημαντικό ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτή τη διαδικασία των διερευνητικών εντολών και ζήτησε να γίνουν οι εκλογές σε συνθήκες πολιτικού πολιτισμού.

Photo Credit: Menelaos Myrillas / SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η Ζωή και ο Άρης Σπηλιωτόπουλος (στο Πρώτο Θέμα). Του Δημήτρη Κανελλόπουλου

Πολύ υψηλός ο κίνδυνος πυρκαγιάς και σήμερα