Μετά την Ισπανία και η Κύπρος ζήτησε επίσημα την υπαγωγή σε πρόγραμμα βοήθειας με κύριο στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση των τραπεζών. Πάντως πληροφορίες από την Κύπρο δεν αποκλείουν τη σύσταση και ενός μνημονίου που θα έχει μικρή χρονική ισχύ και θα αφορά περιορισμένες μειώσεις μισθών και περιορισμό των δημοσίων δαπανών.
O Πρόεδρος της Ευρωζώνης Ζαν -Κλοντ Γιούνκερ σε γραπτή δήλωσή του που εξέδωσε χθες (Δευτερα) αργά το βράδυ, χαιρετίζει την υποβολή επισήμου αιτήματος χρηματοδοτικής στήριξης που έλαβε από τις τις Κυπριακές αρχές.
Οπως επισημαίνει «το Εurogroup θα εξετάσει άμεσα το αίτημα και θα απαντήσει επίσημα στην Κύπρο». Προσθέτει στη συνέχεια ότι «το Eurogroup θα δώσει εντολή στην Κομισιον σε συνεργασία με την Ευρωπαική Τράπεζα να διαπραγματευθεί τους αναγκαίους όρους αυτής της βοήθειας».
«Οι όροι αυτοί θα περιλαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση των κυριοτερων προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία, πρωτίστως του χρηματοπιστωτικού τομέας, και αναμένω ότι η Κύπρος θα δεσμευθεί με αποφασιστικότητα στις απαραίτητες δράσεις», καταλήγει η δήλωση του Προέδρου του Εurogroup.
H Kύπρος είναι η πέμπτη χώρα της Ευρωζώνης μετά την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία που υποβάλει αίτημα στήριξης στις ευρωπαικές αρχές.
Στηρίζει την ένταξη σε μηχανισμό στήριξης η Κεντρική Τράπεζα
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου στηρίζει την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ζητήσει οικονομική στήριξη από το ΕΤΧΣ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας), η οποία έχει προκληθεί από την ανάγκη για ανακεφαλαιοποίηση εκείνων των κυπριακών τραπεζών οι οποίες δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσουν επαρκή ιδιωτικά κεφάλαια μέχρι τη λήξη της προθεσμίας που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών του Ιουνίου του 2012.
Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι:
«Σε αυτές τις δύσκολες οικονομικές περιόδους, κατά τις οποίες τα δημόσια οικονομικά δέχονται ήδη έντονες πιέσεις, είναι ζωτικής σημασίας να αποκατασταθεί η ικανότητα του τραπεζικού συστήματος για προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης όσο το δυνατόν συντομότερα. Είναι επίσης απαραίτητο να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα προκειμένου να περιοριστούν οι πιθανές μελλοντικές αρνητικές επιδράσεις που προέρχονται από τη δραστηριοποίηση των κυπριακών τραπεζών σε άλλες χώρες.
Η οικονομική στήριξη από τους ευρωπαίους εταίρους μας θα βοηθήσει να διασφαλιστεί ότι οι στόχοι αυτοί επιτυγχάνονται κατά τρόπο έγκαιρο και μεθοδικό, με παράλληλη διασφάλιση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος και της οικονομίας γενικότερα.
Η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου επιδιώκει να συνεργαστεί στενά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Κυπριακή Κυβέρνηση έτσι ώστε να συμβάλει στην εξασφάλιση της επιτυχίας αυτής της προσπάθειας».
Σύσκεψη πολιτικών αρχηγών σήμερα το απόγευμα
Σύσκεψη των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων θα πραγματοποιηθεί σήμερα το απόγευμα στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.
Η σύσκεψη θα αρχίσει στις 4:30 το απόγευμα και στη διάρκειά της ο Πρόεδρος Χριστόφιας θα ενημερώσει τα κόμματα για την κυπριακή οικονομία.
Βρετανική ανησυχία για το κυπριακό τραπεζικό σύστημα
Όλα τα Βρετανικά ΜΜΕ από νωρίς χθες το βράδυ προβάλλουν την είδηση της απόφασης της κυπριακής κυβέρνησης να αποταθεί στο μηχανισμό στήριξης επισημαίνοντας ότι πρόκειται για απότοκο της κρίσης στην Ελλάδα με το BBC να περιγράφει τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας ως κλασσική μεταδοτική περίπτωση.
Οι Τράπεζες της Κύπρου, προσθέτει, ο οικονομικός συνεργάτης του BBC, έχουν χάσει μεγάλα ποσά από την έκθεση τους στα ελληνικά ομόλογα και αντιμετωπίζουν μεγάλες απώλειες λόγω των δανείων που παραχώρησαν σε επιχειρήσεις οι οποίες έχουν πληγεί από τη βαθιά οικονομική κρίση στην Ελλάδα, το μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Κύπρου.
Η οικονομική εφημερίδα Φαινάνσιαλ Τάιμς αποκαλύπτει ότι η Βρετανία εξέταζε το ενδεχόμενο να παραχωρήσει δάνειο στη Κύπρο λόγω των στενών δεσμών των δυο χωρών, όπως γράφει, και υπό το φως της στρατηγικά σημαντικής βρετανικής στρατιωτικής παρουσίας στο νησί αλλά τελικά απεφάσισε εναντίον της παραχώρησης δανείου.
Η εφημερίδα επικαλούμενη Κύπριους οικονομολόγους αναφέρει ακόμη ότι η χώρα θα χρειαστεί μέχρι και 10 δις.. ευρώ λόγω των κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι Τράπεζες από την έκθεση τους στο ελληνικό χρέος.
Σήμερα προβάλλεται επίσης και η είδηση ότι από χθες οι καταθέσεις 50 χιλιάδων περίπου πελατών της Τράπεζας Κύπρου στο ΗΒ έχουν τεθεί υπό τη πλήρη προστασία των βρετανικών αρχών με καταβολή 85 χιλιάδων στερλινών στον καθένα.