Το μοντέλο του Αγίου Παντελεήμονα φαίνεται ότι προσπαθούν να εφαρμόσουν εξτρεμιστικές ομάδες στην περιοχή του νέου Σιδηροδρομικού Σταθμού στη Θεσσαλονίκη. Εδώ και μερικές ημέρες, πρόσφυγες και μετανάστες καταγγέλουν ότι τη νύχτα δέχονται επιθέσεις από ομάδα κατοίκων της περιοχής, η οποία αυτόκλητα “περιπολεί” στους δρόμους γύρω από το Σταθμό, με επίκεντρο την απέναντι πλατεία, εκδιώχνοντας μετανάστες και όποιον άλλο δεν αντιστοιχεί στα κριτήριά τους περί “καθαρής γειτονιάς”.
Την Τρίτη το βράδυ για παράδειγμα, σύμφωνα πάντα με απολύτως αξιόπιστες μαρτυρίες προσφύγων αλλά και ελλήνων αλληλέγγυων πολιτών, μια ομάδα 30 περίπου ατόμων, κάποιοι από τους οποίους μάλιστα είχαν μαζί τους και σκυλιά, εξέδραμαν στους δρόμους γύρω από το Σταθμό, κυνηγώντας και εκδιώχνοντας όσους μετανάστες βρέθηκαν εκεί. Προς το παρόν τουλάχιστον, δεν φαίνεται να τραυμάτισαν κανέναν σοβαρά, καθώς σκόπευαν στην απομάκρυνσή τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι λίγη ώρα μετά, στην περιοχή βρέθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ολοκλήρωσαν το έργο της συμμορίας.
Η επικίνδυνη αυτή κατάσταση εκκολάπτεται εδώ και αρκετούς μήνες στην ευρύτερη περιοχή του Βαρδαρίου (βλ. και προηγούμενο μας άρθρο). Η αφορμή δόθηκε με τις κινητοποίησεις επιτροπών κατοίκων ενάντια στα πορνεία της περιοχής. Σε αυτό το κλίμα, ακροδεξιοί κύκλοι και κυρίως μέλη της Χρυσής Αυγής (η οποία έχει στην περιοχή και τα κεντρικά της γραφεία στη Θεσσαλονίκη) αναζήτησαν την ευκαιρία να εμπλακούν, στρατιωτικοποιώντας την αντιπαράθεση και γενικεύοντας το στόχο της απέναντι σε κάθε “ανεπιθύμητο”. Αν και το φαινόμενο σε καμία περίπτωση δεν έχει την έκταση που απέκτησε σε γειτονιές της Αθήνας, ούτε και το αντίστοιχο έρεισμα, αποτελεί ήδη σημαντικό κίνδυνο όχι μόνο για τους μετανάστες, αλλά και για ολόκληρη την πόλη.