in

Κρούσμα στο εργοτάξιο του Μετρό Καλαμαριάς- Αδιαφορία του ΑΚΤΟΡΑ καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων

Κρούσμα στο εργοτάξιο του Μετρό Καλαμαριάς- Αδιαφορία του ΑΚΤΟΡΑ καταγγέλλει το Συνδικάτο Οικοδόμων

Άφαντη είναι η διοίκηση της κοινοπραξίας «ΑΚΤΩΡ», της αναδόχου εταιρείας του Μετρό Θεσσαλονίκης παρά τις εκκλήσεις του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης που την αναζητά προκειμένου να παρθούν μέτρα προστασίας για τους εργαζομενους στις υπόγειες σήραγγες από τον ιό. Μάλιστα, όπως αναφέρει το Συνδικάτο στην επέκταση της Καλαμαριάς, ένας οικοδόμος βρέθηκε χθες θετικός στον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Θ. Κουτσούρα σήμερα και μετά την διαπίστωση του κρούσματος το εργοτάξιο της Καλαμαριάς στάματησε να λειτουργεί προκειμένου οι υπόλοιποι εργαζόμενοι να πραγματοποιήσουν το τεστ.

Όπως λέει ήδη, από το πρώτο κύμα της πανδημίας είχαν διαμηνύσει στην εταιρεία ότι οι συνθήκες εργασίας στις σήραγγες δεν είναι οι κατάλληλες για την προστασία από τον ιό εφόσον δεν υπάρχει εξαερισμός, στους εργαζόμενους έχουν δοθεί παρά λίγες μάσκες μιας χρήσης και καθημερινά δουλεύουν 10ωρα και 11 ωρα χωρίς συχνά διαλείμματα.

Στο εργοτάξιο εργάζονται άτομα και από άλλες πόλεις, όπως Κατερίνη, Αλεξάνδρεια, Βέροια κ.ά πράγμα που καθιστά την εργασία αυτή ακόμη πιο εξαντλητική καθώς ο εργαζόμενος μετά από τόσες ώρες δουλειάς πρέπει να επιστρέφει στον τόπο κατοικίας του. 

Συχνά τεστ σε αυτές τις συνθήκες δεν έχουν γίνει -παρ`ότι έχουν ζητηθεί- παρά μόνο μια φορά πριν την μεγάλη έξαρση του ιού στην πόλη.

Ο κ. Κουτσούρας τονίζει ότι θα πρέπει οι εργαζόμενοι να φορούν ειδικές φόρμες εργασίας, να τους παρέχονται όσες μάσκες χρειάζονται ειδικής προστασίας, να κάνουν συχνά διαλείμματα έξω από τις στοές για να μπορούν να ανταπεξέλθουν και ο ΑΚΤΟΡΑΣ να προβει σε συχνά τεστ.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του συνδικάτου «η κυβέρνηση για άλλη μια φορά προσπαθεί να απαλλαγεί από τις ευθύνες της για την νέα έξαρση κρουσμάτων του κορονοϊού. Μας κουνάει το δάχτυλο ξανά λέγοντας μας πως είναι προσωπική ευθύνη του καθενός να προστατεύσει και να προστατευθεί από τον ιό την ίδια ώρα που τα υγειονομικά πρωτόκολλα αλλά και τα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς και στο μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ελλιπή έως ανύπαρκτα.

Βρύσες και σαπούνι, αντισηπτικά υγρά, φόρμες εργασίας, μηχανισμοί αερισμού των τούνελ, επιπλέον διαλύματα, όλα αυτά παραμένουν όνειρα μιας νύχτας για τους εργαζόμενους αφού και η εργοδοσία με το στανιό και μετά από απαίτηση των συναδέλφων μοιράζει καμιά μάσκα».

Όσον αφορά το αίτημα για συνάντηση με την διεύθυνση της ετιαρείας το Συνδικάτο Οικοδόμων τονίζει ότι «την αναζητά προκειμένου να της επιστήσει την προσοχή ώστε να παρθούν μέτρα προστασίας προς όφελος των συναδέλφων τα οποία να ανταποκρίνονται στις ανάγκες μας και στις υποδείξεις της επιστημονικής κοινότητας, γιατί αυτό που συμβαίνει σήμερα στο μετρό είναι και απαράδεκτο αλλά και επικίνδυνο για την υγεία των συναδέλφων. Δουλειά από το πρωί ως το βράδυ δέκα ή και παραπάνω ώρες, στις υπόγειες σήραγγες ο ένας πάνω στον άλλον με μια μάσκα στην καλύτερη περίπτωση όλη την ημέρα ακόμα και τα Σάββατα».

Το Συνδικάτο Οικοδόμων και εργαζομένων στα δομικά υλικά και της κατασκευές Ν. Θεσσαλονίκης καταγγέλλει «τις πρακτικές αδιαφορίας για την ζωή και την υγεία των συναδέλφων από μεριάς της εργοδοσίας που δεν την υπολογίζει. Το μόνο που την νοιάζει είναι πως θα αυξήσει τα κέρδη της».

Καλεί όλους τους εργαζόμενους και τους ανέργους του κλάδου σε αγωνιστική ετοιμότητα και διεκδίκηση για μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

 • Δωρεάν τεστ ανά τακτά χρονικά διαστήματα

 • Μέσα ατομικής προστασίας

 • Παρουσία γιατρού εργασίας στα εργοτάξια

 • Πενθήμερο 8ωρο

 • Προσλήψεις ιατρικού και υγειονομικού προσωπικού στα νοσοκομεία

 • Να επαναλειτουργήσουν τα νοσοκομεία «Παναγία» και «Λοιμωδών».

 • Επίταξη όλων των δομών υγείας του ιδιωτικού τομέα

 • Περισσότερα δρομολόγια στις αστικές συγκοινωνίες για να αποφευχθεί ο συνωστισμός

 • Καταβολή του επιδόματος ανεργίας χωρίς προϋποθέσεις σε όλους τους ανέργους

 • Υπογραφή συλλογικής σύμβασης στον κλάδο

 • Κατώτερο μεροκάματο 45€

 • Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών ΠΝΠ

 • Κατάργηση του νόμου που περιορίζει και απαγορεύει τις διαδηλώσεις

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Σε νοσοκομεία Covid μετατρέπονται σχεδόν όλα τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης

61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (επιλογές μέρος δεύτερο)