in ,

Κοινή ανακοίνωση δημοτικών και περιφερειακών κινήσεων: Περικοπές και ιδιωτικοποιήσεις μετατρέπουν ακόμα και το χιόνι σε καταστροφή

Κοινή ανακοίνωση διαμόρφωσαν αριστερές ριζοσπαστικές αντικαπιταλιστικές κινήσεις από δήμους και περιφέρειες από όλη την Ελλάδα για τις καταστροφικές συνέπειες της αντιλαϊκής πολιτικής και των ιδιωτικοποιήσεων.

Οι αυτοδιοικητικές κινήσεις σημειώνουν:

«Η αναμενόμενη επέλαση του χιονιά έφερε στο προσκήνιο τις δολοφονικές ταξικές προτεραιότητες της κυβέρνησης και των επικεφαλής περιφερειών και δήμων σε όλη τη χώρα.

Χιλιάδες άνθρωποι χωρίς ρεύμα, χιλιάδες εγκλωβισμένοι για πάνω από 12 ώρες στα αυτοκίνητά τους χωρίς καμία βοήθεια στην Αττική Οδό, Εθνικούς δρόμους, στα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ, στη Λαυρίου, στη Μαραθώνος, στην Μεσογείων, στην Κατεχάκη και σε πολλές περιοχές της χώρας. Χιλιάδες κοιμήθηκαν στο πάτωμα του αεροδρομίου. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διένυσαν χιονισμένα χιλιόμετρα και κλειστούς δρόμους για να φτάσουν στο σπίτι τους χτες, χωρίς συγκοινωνίες. Στα νοσοκομεία άρρωστοι χωρίς σίτιση, γιατροί που έψαχναν απελπισμένα τρόπο να πάνε στην εφημερία τους, χωρίς κανένας αρμόδιος να μπορεί να τους απαντήσει. Πολλοί οι δρόμοι είναι ακόμη κλειστοί, δέντρα έχουν πέσει από το βάρος του χιονιού κι έχουν καταστρέψει καλώδια, σπίτια, αυτοκίνητα. Κι όλα αυτά έρχονται να προστεθούν στα χιλιάδες νοικοκυριά που δεν έχουν ρεύμα ή θέρμανση και που δεν αντέχουν οικονομικά ούτε για τα απαραίτητα τρόφιμα.

Την Κυριακή το απόγευμα, τόσο ο περιφερειάρχης Αττικής όσο και η κυβέρνηση έκαναν συσκέψεις επί συσκέψεων για να πείσουν τους πολίτες ότι «ο κρατικός μηχανισμός είναι πανέτοιμος να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία». Τη Δευτέρα το μεσημέρι φάνηκε ποια ήταν η «ετοιμότητα». Ο σχεδιασμός τους είχε ως βασικό στόχο να μη σταματήσει να δουλεύει η μηχανή του κέρδους των ιδιωτών. Γι’ αυτό βρέθηκαν χιλιάδες εργαζόμενοι να περιπλανούνται αβοήθητοι ατέλειωτες ώρες στο έλεος των χιονοκαταιγίδων, για τις οποίες είχαν προειδοποιήσει οι μετεωρολόγοι, πολίτες να εγκλωβίζονται στους δρόμους, στα ίδια τα εργοστάσια, στα τρένα και τα μέσα μεταφοράς. Στο τέλος, τους εγκατέλειψαν εγκληματικά στους παγωμένους και εγκλωβισμένους δρόμους, μια ολόκληρη νύκτα, όπως τους πρόσφυγες στο Αιγαίο και στον Έβρο, βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές τους και αναγκάζοντάς τους να βρουν μόνοι τους καταφύγιο σε ξενοδοχεία, όπου πολλοί κοιμήθηκαν στο πάτωμα!

Την ίδια στιγμή τα αφεντικά άφησαν τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις να διανυκτερεύουν ενώ απειλούσαν όσους δεν πάνε με απόλυση! Ακόμη και μετά την ανακοίνωση της αργίας, οι πολυεθνικές αναγκάζουν το προσωπικό τους (όσους έχουν ρεύμα δηλαδή!) να τηλεεργαστεί. Και όλα αυτά τη μέρα που η πανδημία πρόσθεσε άλλους 111 ανθρώπους στη δολοφονική διαχείριση της κυβέρνησης.

Η κατάρρευση της κυκλοφορίας στις μεγάλες οδούς και στο κέντρο της Αθήνας είναι αποτέλεσμα της τεράστιας έκτασης των ιδιωτικοποιήσεων, των περικοπών και των απολύσεων εργαζόμενων, της δραματικής υποστελέχωσης όλων των υπηρεσιών αντιμετώπισης κινδύνων για πυρκαγιές, πλημμύρες, χιονοπτώσεις από την Πολιτική Προστασία και την Πυροσβεστική μέχρι τους δήμους και τις περιφέρειες. Χωρίς επαρκές προσωπικό και τα αναγκαία μηχανήματα στις θέσεις τους, δε μπορούσαν να απεγκλωβίσουν έγκαιρα ανθρώπους και αυτοκίνητα, ούτε να μαζέψουν τα πεσμένα δέντρα, ακόμη σε γειτονιές στο κέντρο της Αθήνας.

Η ΔΕΗ που έχει ιδιωτικοποιηθεί και έχει τεμαχιστεί σε ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ κλπ, δεν μπόρεσε να αποκαταστήσει τις βλάβες στην ηλεκτροδότηση, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη χωρίς ρεύμα και χωρίς θέρμανση πολλές περιοχές και να κινδυνεύουν ιδίως οι πιο ευάλωτοι.

Η ιδιωτική εταιρεία διαχείρισης της Αττικής Οδός, που έχει εισπράξει 3 δισ. ευρώ μέσα σε 15 χρόνια από τα διόδια που πληρώνουμε όλοι μας με βάση τις ληστρικές συμβάσεις που υπέγραψαν διαχρονικά οι κυβερνήσεις, άφησε χιλιάδες οδηγούς να εγκλωβιστούν αβοήθητοι, και τους κατηγόρησε ότι είχαν «απειρία» και ότι έφταιγαν γιατί δεν είχαν αλυσίδες!

Δεν φταίνε μόνο η κακοκαιρία και η κλιματική αλλαγή, φταίει αυτή η άθλια ταξική πολιτική.

Η πολιτική που θυσιάζει τις ανθρώπινες ζωές στο ιδιωτικό κέρδος, που επιβαρύνει την κλιματική αλλαγή και επιπλέον έχει διαλύσει κάθε υπηρεσία για την πρόληψη και αντιμετώπιση των κινδύνων.

Η πολιτική που αφήνει ανθρώπους να πεθαίνουν από τις αναθυμιάσεις των μαγκαλιών ενώ προσπαθούν να ζεσταθούν, που ξεμένουν από πετρέλαιο, ή καίγονται ζωντανοί, για να μην επιβληθεί μείωση στις τιμές και το φόρο στα καύσιμα και χάσουν τα υπερκέρδη τους οι πετρελαϊκές.

Η πολιτική που ξοδεύει δισεκατομύρια ευρώ σε Ραφάλ, εξοπλισμούς, και θεωρεί προτεραιότητα τα περιπολικά και την πανεπιστημιακή αστυνομία, ενώ αντιμετωπίζει με ρίψεις νερού τις πορείες των πυροσβεστών και με ρίψη χημικών κάθε διεκδίκηση για τη δημόσια υγεία, παιδεία, ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνική ανάγκη.

Η πολιτική των απευθείας αναθέσεων για μάσκες-αλεξίπτωτα, αντισηπτικά εκ. €, φιέστες την πρωτοχρονιά, Μεγάλους Περίπατους, λίστες Πέτσα, γήπεδα των ΠΑΕ, αλλά όχι για την στελέχωση των κρίσιμων υπηρεσιών κοινωνικής και πολιτικής προστασίας των Υπουργείων, των Δήμων και της Περιφέρειας.

Η πολιτική που κλείνει νοσοκομεία, εν μέσω πανδημίας, για να βγει κερδισμένο το ιδιωτικό κεφάλαιο στο χώρο της υγείας.

Σε αυτές τις άθλιες ταξικές προτεραιότητες μόνο o αγωνιζόμενος λαός με ένα ισχυρό εργατικό κίνημα και ένα μαχόμενο φοιτητικό-νεολαιίστικο κίνημα μπορούν να βάλουν φραγμό.

Είναι ώρα να ξεσηκωθούμε με ένα αποφασιστικό αγώνα διαρκείας, να ξεδιπλωθούν μαχητικοί απεργιακοί αγώνες, να οργανωθούν κινητοποιήσεις και να δοθούν μάχες σε κάθε περιοχή για:

· Να σταματήσουν οι πολιτικές που οδηγούν σε πυρκαγιές το καλοκαίρι, πλημμύρες το χειμώνα, κατάρρευση των πάντων στον χιονιά, δεκάδες χιλιάδες θανάτους εντός και εκτός ΜΕΘ στα διαλυμένα νοσοκομεία, ενώ κρατούν αλώβητα τα κέρδη των εργολάβων.

· Να σπάσουν οι ιδιωτικοποιήσεις στις δημόσιες υπηρεσίες, τους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, τους Δήμους και να διεκδικήσουν μαζικές προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, με κάλυψη των αναγκών σε υγεία, παιδεία, κοινωνικές υπηρεσίες.

· Να σταματήσουν τώρα οι «συμβάσεις παραχώρησης» σε ιδιώτες. Όχι στη νέα ληστρική σύμβαση για 25 χρόνια εκμετάλλευση της Αττικής Οδού. Να εθνικοποιηθεί η Αττική Οδός, να καταργηθούν τα διόδια, έχουμε χιλιοπληρώσει τους δρόμους κλπ.

· Όλα τα δημόσια αγαθά στο δημόσιο για τις λαϊκές ανάγκες. Αποκλειστικά δημόσιες υπηρεσίες ρεύματος-ενέργειας και νερού και κρατικοποίηση των ιδιωτικών εταιρειών παροχής τους. Όχι στις αυξήσεις των τιμών ρεύματος και θέρμανσης και δημόσιων αγαθών. Να γίνει ξανά ενιαία και δημόσια η ΔΕΗ, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Καμία κουβέντα για ιδιωτικοποίηση του νερού. Κατάργηση του ΤΑΙΠΕΔ και κάθε σύμβασης ΣΔΙΤ.

· Άμεση αποζημίωση από το δημόσιο όλων των πληγέντων, είτε των εγκλωβισμένων στους δρόμους, είτε όσων υπέστησαν ζημιές σε σπίτια, αυτοκίνητα ή άλλο εξοπλισμό λόγω του χιονιά, στο ύψος της ζημιάς που υπέστησαν.

· Μέριμνα για τις ευπαθείς ομάδες, τους άστεγους, τους φτωχούς, αποκλεισμένους, πρόσφυγες, μετανάστες, που χρειάζονται άμεσα μέτρα προστασίας, θερμαινόμενους χώρους, ξενώνες, σίτιση που είναι υπεραπαραίτητα για να αντέξουν στις συνθήκες.

ΜΟΝΟ Ο ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΛΑΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΟΝ ΛΑΟ

Μόνη λύση η οργάνωσή μας για να ανατραπεί αυτή η δολοφονική πολιτική και όσοι την υπηρετούν, κυβέρνηση, συστημικά κόμματα, περιφερειακές – δημοτικές αρχές.

Δυναμώνουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους που αγωνίζονται και απεργούν. Στηρίζουμε την πανελλαδική στάση εργασίας και τα απεργιακά συλλαλητήρια για την υγεία την Τρίτη 1 Φλεβάρη (Αθήνα στο Υπουργείο Υγείας 1.00 μμ) και όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες για τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας.

Μάχη τώρα για δημόσιες κοινωνικές υπηρεσίες, νοσοκομεία, σχολεία, ξενώνες αστέγων, πολιτική προστασία για όλο το χρόνο, δρόμους και συγκοινωνίες δημόσιες και δωρεάν με ποιοτικές υπηρεσίες γα όλους και όλες. Μάχη ενάντια σε κάθε μικρή ή μεγάλη ιδιωτικοποίηση: υγεία, παιδεία, δρόμοι, ρεύμα και νερό δεν είναι εμπορεύματα, ανήκουν στο λαό.

Περιφερειακές κινήσεις

1. Αν. Μακεδονία – Θράκη: Αριστερή Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση-Ανταρσία στην Α.Μ.Θ.

2. Αττική: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αττική- Ανταρσία σε κυβέρνηση-Ε.Ε -Δ.Ν.Τ.

3. Βόρειο Αιγαίο: Ανταρσία στο Αιγαίο – Αντικαπιταλιστική Αριστερά

4. Δυτική Ελλάδα: Αριστερή Παρέμβαση – Αντικαπιταλιστική Κίνηση στη Δυτική Ελλάδα

5. Ήπειρος: Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο

6. Κ. Μακεδονία: Ανταρσία – Αντικαπιταλιστική Αριστερά στην Κ. Μακεδονία

7. Κρήτη: Ανυπόταχτη Κρήτη – Αντικαπιταλιστική Αριστερή Παρέμβαση

Κινήσεις πόλης

1. Αγ. Αναργύρων-Καματερού: Ανυπότακτη Πόλη – Αντικαπιταλιστική Παρέμβαση στις γειτονιές Αγ. Αναργύρων-Καματερού

2. Αθήνα: Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας

3. Αθήνα: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Αθήνα – Ανταρσία σε κυβέρνηση-Ε.Ε.- Δ.Ν.Τ

4. Βριλήσσια: Αντίσταση και Ανατροπή

5. Βύρωνας: Αριστερή Παρέμβαση Πολιτών Βύρωνα

6. Ελληνικό- Αργυρούπολη : Εκτός Πλάνου, Αντικαπιταλιστική Κίνηση

7. Ηλιούπολη: Μαχόμενη Ηλιούπολη Αριστερή Ανατρεπτική Κίνηση (ΜΑ.ΧΗ.)

8. Ηράκλειο: Κόκκινη Ρωγμή – Ηράκλειο Αττικής

9. Ίλιον: Αριστερή Κίνηση Ιλίου (ΑΡΚΙ)

10. Ιωάννινα: Αριστερή Παρέμβαση στα Ιωάννινα

11. Καισαριανή: Ανυπόταχτη Καισαριανή-Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση

12. Μαρούσι: Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση ΕΚΤΟΣ ΤΩΝ ΤΕΙΧΩΝ Μαρουσιού

13. Νέα Ιωνία: Εκτός Σχεδίου Αριστερή Ριζοσπαστική Κίνηση στη Νέα Ιωνία

14. Νέα Σμύρνη: Μια πόλη Ανάποδα, Αριστερή Παρέμβαση στους δρόμους της Νέας Σμύρνης

15. Νίκαια-Ρέντης: Ανταρσία στην Κοκκινιά της Προσφυγιάς και της Αντίστασης

16. Πάτρα: Αντικαπιταλιστική Ανατροπή στην Πάτρα – Ανταρσία σε Κυβέρνηση – ΕΕ – Κεφάλαιο

17. Πειραιάς: Αριστερή Αντικαπιταλιστική Κίνηση Πειραιά -”Ανταρσία στο Λιμάνι”

18. Περιστέρι: Αριστερή Κίνηση Περιστερίου

19. Χανιά: Ανταρσία στα Χανιά».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Φώναξα «αίσχος δήμαρχε» όταν ο Κ. Ζέρβας ξεκίνησε την ομιλία του στην πλατεία Ελευθερίας»

Αναζητώντας τον Αλμπέρτο