in , , ,

ΚΚΕ: Η εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ επιβεβαιώνει ότι κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι

Tο Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση σχολιάζοντας την εξειδίκευση των μέτρων της ΔΕΘ από το υπουργείο Οικονομικών και η οποία έκανε ξεκάθαρο το ποια κοινωνική τάξη βγαίνει κερδισμένη από αυτά.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ:

«Επιβεβαιώνεται ξεκάθαρα ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι του πακέτου είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενώ οι δήθεν παροχές για το λαό δεν αναπληρώνουν τις τεράστιες απώλειες στο εργατικό – λαϊκό εισόδημα, τις οποίες έφεραν τα συνεχή αντεργατικά μέτρα, η ακρίβεια, οι άδικοι φόροι, η εμπορευματοποίηση κρίσιμων υπηρεσιών, η αντιλαϊκή διαχείριση της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, το μεγάλο κεφάλαιο θα κερδίσει πολλαπλά από τη μείωση της φορολογίας και των εισφορών, από την πιο φτηνή εργατική δύναμη που εξασφαλίζουν τα προγράμματα επιδότησης της εργοδοσίας, από τα κίνητρα για συγχωνεύσεις, αλλά και από τις εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, που συνοδεύονται με νέα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα.

Οι αυτοαπασχολούμενοι και ελεύθεροι επαγγελματίες, που στηρίζονται κυρίως στην προσωπική τους εργασία, θα αρκεστούν ως επί το πλείστον σε μέτρα ”μιας χρήσης”, π.χ. μείωση επιστροφής επιστρεπτέας προκαταβολής, που δεν θα αντισταθμίσουν τις συνέπειες του οξυμένου ανταγωνισμού, τα συσσωρευμένα χρέη που παραμένουν στο σύνολό τους, καθώς και τα αδιέξοδα που γιγαντώνονται και από τις κυβερνητικές πολιτικές την περίοδο της πανδημίας».

Υπενθυμίζουμε πως ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επέκταση των προγραμμάτων που ευνοούν κυρίως τις επιχειρήσεις, ενώ στα υφιστάμενα μέτρα προστίθενται ή επεκτείνονται παρεμβάσεις, ύψους 1,1 δισ. ευρώ μόνο για το 2021.

1ον. Επεκτείνεται το πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ, έως το τέλος του 2021.

2ον. Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης δόσεων δανείων περίπου 75.000 νοικοκυριών, που επλήγησαν από την πανδημία, για τρεις ακόμη μήνες.

3ον. Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης 100.000 νέων θέσεων εργασίας, για άλλες 50.000 θέσεις.

4ον. Μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των Επιστρεπτέων Προκαταβολών, ανάλογα με την πτώση των ακαθάριστων εσόδων της επιχείρησης. Με βάση τις νέες προβλέψεις, το 28% των επιχειρήσεων θα επιστρέψει το 1/4, το 39% το 1/3, και το 33% το 50%.

5ον. Επεκτείνεται το πρόγραμμα επιδότησης κενών θέσεων στον Πολιτισμό, έως τον Δεκέμβριο του 2021.

6ον. Χορηγείται αποζημίωση ειδικού σκοπού για επιπλέον δύο μήνες για τους καλλιτέχνες και τους ξεναγούς.

7ον. Παρέχεται το πρώτο ένσημο. Με πρόσχημα την ανεργία, η κυβέρνηση ουσιαστικά παρέχει ζεστό χρήμα στους εργοδότες. Το μέτρο προβλέπει την καταβολή 1.200 ευρώ για την πρόσληψη κάθε νέου έως 29 ετών που δεν έχει προηγούμενη εργασιακή εμπειρία εκ των οποίων τα 600 θα πάνε στους εργαζόμενους και τα υπόλοιπα θα πάνε στους εργοδότες ως επιδότηση του μισθολογικού κόστους!

8ον. Επεκτείνεται, από το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022, η χορήγηση στεγαστικού επιδόματος και στους σπουδαστές των Δημόσιων ΙΕΚ.

9ον. Χορηγείται, τον μήνα Δεκέμβριο, διπλή δόση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, συνολικού ύψους πλέον -για εκείνο το μήνα- 130 εκατ. ευρώ.

10ον. Αυξάνεται το ποσό ενίσχυσης για το επίδομα θέρμανσης κατά 20%.

11ον. Επιδοτείται, τουλάχιστον για το 4ο τρίμηνο του 2021, το σύνολο του πληθυσμού για τις πρώτες 300 kWh, με ποσό 30 ευρώ/MWh, αντισταθμίζοντας σχεδόν το σύνολο της αναμενόμενης αύξησης του ρεύματος. Η επιδότηση ισχύει και για επαγγελματικά τιμολόγια χαμηλής τάσης. Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως οι αυξήσεις στα τιμολόγια του ρεύματος, λόγω και των διεθνών εξελίξεων, αναμένεται να συνεχιστεί επ’ αόριστον και να αποτυπωθεί πολύ αργότερα από την ισχύ της επιδότησης για την οποία θριαμβολογεί η κυβέρνηση.

Συμπερασματικά, τα συνολικά μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, λόγω της πανδημίας, ανέρχονται πλέον στα 16,6 δισ. ευρώ για το 2021.

Φοροαπαλλαγές για τον πλούτο

1ον. Συνεχίζεται, και για το 2022, η απαλλαγή από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα.

2ον. Επεκτείνεται, για το 2022, η μείωση κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών.

3ον. Μειώνεται περαιτέρω ο φόρος εισοδήματος των επιχειρήσεων -σε μόνιμη βάση- από το 24% στο 22%.

4ον. Επεκτείνεται η εφαρμογή των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο, έως τoν Ιούνιο του 2022.

5ον. Μειώνεται ο συντελεστής ΦΠΑ στα γυμναστήρια και στις σχολές χορού, από το 24% στο 13%, έως τον Ιούνιο του 2022.

6ον. Επεκτείνεται η αναστολή πληρωμής του τέλους συνδρομητικής τηλεόρασης, έως τον Ιούνιο του 2022.

7ον. Καταργείται ο φόρος γονικών παροχών – δωρεών για συγγενείς πρώτου βαθμού, που αφορά αξίες έως 800.000 ευρώ.

8ον. Μειώνεται το τέλος συνδρομητών κινητής τηλεφωνίας, από 12% έως 20% που κυμαίνεται σήμερα, στο 10% και καταργείται για νέους έως 29 ετών, από την 1η Ιανουαρίου 2022.

9ον. Μειώνεται, σε μόνιμη βάση, ο ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή, από το 13% στο 6%.

10ον. Τέλος, μετά την αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, θα γίνει μείωση των συντελεστών υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ, που θα ισχύσει για το 2022.

Ιδιωτικοποιήσεις

Ο Χρ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που έχει σχεδιάσει η κυβέρνηση για τη δήθεν αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Συγκεκριμένα το επόμενο διάστημα αναμένεται να βγουν στο σφυρί:

– Λιμάνια Αλεξανδρούπολης, Καβάλας, Ηγουμενίτσας και Ηρακλείου.

– Μαρίνα Καλαμαριάς, Πύλου και Λευκίμμης Κέρκυρας.

– ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ.

– Ακίνητο στις Γούρνες.

– Ιαματικές πηγές και

– ΛΑΡΚΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Κύκλος Απουσία και διεκδίκηση: Εξερευνώντας την αναπαράσταση των γυναικών στην τέχνη

Προβολή της ταινίας «Ζ» από την ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ