Παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 13 Γενάρη, στις 18.30, στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης διοργανώνουν εργατικά σωματεία της Θεσσαλονίκης απαιτώντας μέτρα για την προστασία της υγείας του λαού.
Στην κινητοποίηση καλούν το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων, η Ένωση Εργατοϋπαλλήλων Εμφιαλωμένων Ποτών Βόρειας Ελλάδας, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τουριστικών και Επισιτιστικών Επιχειρήσεων, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ και το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις Παραγωγής Επισιτιστικών Προϊόντων Κεντρικής Μακεδονίας, διεκδικώντας:
Άμεση και ουσιαστική ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων σε προσωπικό και υποδομές. Γενναία κρατική χρηματοδότηση και μαζικές μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών.
Επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και διαγνωστικών κέντρων.
Δωρεάν και επαναλαμβανόμενα τεστ για όλον τον πληθυσμό. Περισσότερες μονάδες του ΕΟΔΥ.
Ουσιαστική ιχνηλάτηση και επιδημιολογική επιτήρηση με ευθύνη της πολιτείας.
Μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων με αραίωση μαθητών ανά τάξη και κατάλληλες αίθουσες διδασκαλίας. Προσλήψεις εκπαιδευτικών.
Πύκνωση των δρομολογίων των ΜΜΜ.
Ελεγκτικούς μηχανισμούς στους χώρους δουλειάς, αυστηρή τήρηση ουσιαστικών πρωτοκόλλων και προληπτικούς ελέγχους σε χώρους δουλειάς που συγκεντρώνονται πολλοί εργαζόμενοι.
Άδειες ειδικού σκοπού για νοσούντες ή σε καραντίνα, για όσους φροντίζουν μικρά παιδιά ή ηλικιωμένους. Το κόστος να επιβαρύνει αποκλειστικά το κράτος και την εργοδοσία.
Στο κάλεσμά τους σημειώνουν:
«Μετά από δύο σχεδόν χρόνια από την αρχή της πανδημίας, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει εκτοξευτεί σε χιλιάδες ανά ημέρα, με θλιβερό απολογισμό δεκάδων νεκρών, αλλά και διασωληνωμένων. Μόνο το πρώτο 4ήμερο του Γενάρη τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην πόλη μας ξεπέρασαν τα 10.000. Την ίδια στιγμή συνεχίζουν να μένουν κλειστά νοσοκομεία της πόλης μας (424, Λοιμωδών, “Παναγία”), ενώ όσα υπάρχουν είναι υποστελεχωμένα. Η κυβέρνηση αρνείται να επιτάξει τις ιδιωτικές κλινικές και τα διαγνωστικά κέντρα.
Τη στιγμή που συνάδελφοί μας διασωληνώνονται σε απλές κλίνες, η κυβέρνηση νοικιάζει έναντι τεράστιας αμοιβής απλές κλίνες από τους εμπόρους της Υγείας.
Σε πολλές περιπτώσεις νοσούντες εργαζόμενοι καλούνται ακόμα και με πυρετό στη δουλειά από την εργοδοσία. Όσοι δεν νόσησαν δουλεύουν χωρίς ρεπό, 12-13 ώρες τη μέρα. Μόνο στον ΟΑΣΘ, την πρώτη βδομάδα της χρονιάς 50 εργαζόμενοι νόσησαν, ένας ακόμα έχασε τη ζωή του!
Η εγκληματική πολιτική και αυτής της κυβέρνησης της προστατεύει μόνο τα συμφέροντα και την κερδοφορία των μεγαλοεπιχειρηματιών, αφήνοντας στην τύχη του τον λαό ενοχοποιώντας τον και από πάνω με την επίκληση της ατομικής ευθύνης…
Οι πραγματικές εστίες υπερμετάδοσης -μαζικοί χώροι δουλειάς, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς- αφήνονται ανεξέλεγκτες, χωρίς ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και προστασίας της δημόσιας υγείας. Τα υγειονομικά πρωτόκολλα δεν προβλέπουν ούτε καν καραντίνα για τους εμβολιασμένους, ούτε μαζικά και δωρεάν προληπτικά τεστ, ούτε κάποια ουσιαστική επιδημιολογική επιτήρηση. Το κόστος για μάσκες, διαγνωστικά τεστ και άλλα μέσα προστασίας φορτώνεται στον οικογενειακό προϋπολογισμό, εξανεμίζοντας το μηνιάτικο ή το μεροκάματο.
Η κυβέρνηση ανακυκλώνει τα ίδια χρεοκοπημένα μέτρα, δεν ενισχύει ουσιαστικά το δημόσιο σύστημα Υγείας και παρουσιάζει ως πανάκεια τον εμβολιασμό. Για να μη θιχτεί η “οικονομία” και για να μη στερήσει κέρδη και επιδοτήσεις από τους μεγαλοεπιχειρηματίες, εφαρμόζει μια πολιτική νοσηρή και θανατηφόρα.
Οι εργαζόμενοι και τα σωματεία δεν μπορούν να περιμένουν λύσεις από μια τέτοια χρεοκοπημένη πολιτική και από τα κόμματα που την υπηρετούν. Πρέπει να δυναμώσουν την οργάνωση και τον αγώνα με επίκεντρο τα μέτρα προστασίας του λαού από την πανδημία. Ό,τι έχουμε καταφέρει εδώ και δυο χρόνια, το έχουμε καταφέρει με τον αγώνα και τις διεκδικήσεις μας, με πλατιά λαϊκή αλληλεγγύη».