in ,

Κινητοποιήσεις από τους εστιακούς φοιτητές στη Θεσσαλονίκη

Κινητοποιήσεις από τους εστιακούς φοιτητές στη Θεσσαλονίκη

Σε κατάληψη διαρκείας στα γραφεία του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) βρίσκεται ο Σύλλογος Οικότροφων Φοιτητών Εστιών Θεσσαλονίκης, ενώ την Πέμπτη πραγματοποίησε παρέμβαση στην πρυτανείου του Α.Π.Θ. με αιτήματα, μέσα σε άλλα, την επισκευή των δωματίων, την πραγματοποίηση δωρεάν τεστ, το άνοιγμα δεύτερης διανομής φαγητού.

Οι φοιτητές δηλώνουν πως η κατάληψη θα συνεχιστεί μέχρι να δικαιωθούν τα, απολύτως λογικά, αιτήματά τους ενώ στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Στις 3 Νοέμβρη ο Σ.Ο.Φ.Ε.Θ. προχώρησε σε κατάληψη διαρκείας στα γραφεία της διεύθυνσης και του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μμέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματά του έπειτα από απόφαση γενικής συνέλευσης. Για μία ακόμα φορά ο διευθυντήςτων εστιών Σ.Φιλιππίδης και ο εκπρόσωπος του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ Κ. Παπάντος αντιμετώπισαν τους φοιτητές με χλευασμούς ειρωνείες και τραμπουκισμούς. Συγκεκριμένα , ο διευθυντής έφτασε σε σημείο να βρίσει και να σπρώξει φοιτητές(!) , αδιαφορώντας για τη κρισιμότητα της κατάστασης των εστιών εν μέσω πανδημίας και τα αιτήματα του.

Ταυτόχρονα την στιγμή που επιβεβαιώθηκε οικότροφος θετικός σε κορονοιό επέλεξε να κλείσει την γραμματεία, παρακωλύοντας τις διαδικασίες για τη μεταφορά του συνοικοτρόφου μας σε ξενοδοχείο καραντίνας.

Η στάση αυτή δεν μας ξαφνιάζει, καθώς έρχεται σε σύμπνοια με τη πολιτική που ακολουθεί το κράτος και όλοι οι αρμόδιοι φορείς του από την αρχή της πανδημίας απέναντι στους εστιακούς φοιτητές. Ας μην ξεχνάμε ότι οι πολιτικές αυτές πριν μερικούς μήνες επέλεξαν να μας πετάξουν έξω από τα σπίτια μας αντί να πάρουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (τακτικές απολυμάνσεις, μάσκες, δωρεάν τεστ κ.ά.) ώστε να ζήσουμε με ασφάλεια και αξιοπρέπεια σε αυτά. Οι κρίσιμοι μήνες που ακολούθησαν μας βρήκαν εκτεθειμένους στην πανδημία, χωρίς καμία απολύμανση και αντισηπτικά στους κοινόχρηστους χώρους, με μείωση του προσωπικού καθαριότητας καθώς και του ωραρίου διανομής φαγητού (με αποτέλεσμα να συνωστιζόμαστε ). Ταυτόχρονα οι ίδιες πολιτικές επέλεξαν να ενισχύσουν με εκατομμύρια τα ΜΜΕ για την προπαγάνδιση της ατομικής ευθύνης, όπως και τα σώματα ασφαλείας για την καταστολή στα πανεπιστήμια και τους δημόσιους χώρους. Εκατομμύρια επίσης δόθηκαν σε πολεμικούς εξοπλισμούς και ιδιωτικές επιχειρήσεις αφήνοντας το δημόσιο σύστημα υγείας να καταρρέει.

Το τελευταίο διάστημα με τα ολοένα αυξανόμενα κρούσματα στη Θεσσαλονίκη , συνοικότροφοι μας βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό με την διεύθυνση να προσπαθεί να το αποκρύψει μένοντας πρακτικά άπραγη χωρίς να λαμβάνει τα αναγκαία μέτρα, όπως να ενημερώσει του φοιτητές και να ιχνηλατήσει τα επιβεβαιωμένα κρούσματα για την διασφάλιση της υγειάς μας. Την ίδια ώρα ο πρύτανης του ΑΠΘ προκλητικά δήλωνε ότι έχουν γίνει όλα τα παραπάνω ενώ η συλλογική μας πρωτοβουλία ήταν αυτή που φρόντισε για την ενημέρωση των συνοικοτρόφων μας και προέβει σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας τα αυτονόητα.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις του συλλόγου οι οποίες οδήγησαν σε μαζικές κινητοποιήσεις σε πρυτανεία, διεύθυνση και Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ . Η επιμονή των αρμόδιων φορέων να υποβαθμίζουν συστηματικά την ποιότητα των ζωών μας, μας εξοργίζει και οξύνει τον αγώνα μας. Οπως είπαμε και στην αρχή δεν πρόκειται να κάνουμε βήμα πίσω και να δεχτούμε εκπτώσεις στις ζωές μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούν τα αιτήματα μας , θα είμαστε εδώ για όσο χρειαστεί , να υπερασπιστούμε τις ζωές μας , τη δημοσία υγεία και παιδεία.

Δίνουμε μεγάλη σημασία στη διεύρυνση του αγώνα και καλούμε φοιτητικούς συλλόγους και τους Συλλόγους Οικοτρόφων στον ελλαδικό χώρο να στηρίξουν και να πλαισιώσουν με αντίστοιχες αποφάσεις και δράσεις τον κοινό μας αγώνα.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

Άμεσα μαζικά τεστ για τους εστιακούς/ές φοιτητές/ριες
Άμεση ιχνηλάτηση και όχι αυτοιχνηλάτηση των επάφων των κρουσμάτων
Υγειονομικό υλικό δωρεάν για όλους /ες τους οικοτρόφους /ίσσες
Συχνή καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων
Μονιμοποίση παρουσίας κλιμακίου του ΕΟΔΥ στο ΑΠΘ που να επιφόρτιζεται με την παρακολούθηση της πανδημίας
Άνοιγμα δεύτερης διανομής φαγητού και επέκταση του ωράριου λειτουργίας του εστιατορίου ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός
Αμέσα δίκτυο και σήμα για κάθε δωμάτιο
Άμεση επισκευή όλων των βλαβών σε υδραυλικά ,μπάνια και ασανσέρ
Πρόσληψη μόνικου προσωπικού καθαριότητας, συντήρησης σίτισης και ψυχικής υγείας»

(φωτογραφία αρχείου)

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Συλλογή υπογραφών από ανθρώπους του τραγουδιού: Είμαστε ήδη στην «εντατική»

#Φωτοσχόλιο_στο_alterthess