Σε μπαράζ κινητοποιήσεων προχωράνε οι εργαζόμενοι σε όλες τις ΔΕΚΟ, οι οποίοι συντονίζουν τον κοινό τους αγώνα και παράλληλα οργανώνουν δράσεις στον εργασιακό τους χώρο. Χθες οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ ξεκίνησαν τη σειρά των κινητοποιήσεων τους προαναγγέλλοντας ότι δεν θα αφήσουν να εκποιηθεί η συμμετοχή του Δημοσίου στον Οργανισμό. Την ίδια ώρα ωστόσο, στην Αθήνα βρισκόταν incognito ο ισχυρός άνδρας της Deutche Telekom Ρενέ Όμπερμαν, ενόψει της μεταβίβασης τουλάχιστον 10% του μετοχικού κεφαλαίου του Δημοσίου στη γερμανική εταιρεία. Από την άλλη πλευρά οι λιμενεργάτες και οι υπάλληλοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου επιμένουν στις καταλήψεις κτηρίων.
Αντιδρώντας στην ολοκλήρωση του «μεγαλύτερου πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού και εργασιακού εγκλήματος, που αγγίζει τα όρια της εθνικής προδοσίας», οι εργαζόμενοι του ΟΤΕ έκλεισαν το καθοδικό ρεύμα (προς Αθήνα) της λεωφόρου Κηφισίας για περίπου 2 ώρες και προχώρησαν στην κατάληψη του Μεγάρου του Οργανισμού. Παράλληλα η ΟΜΕ-ΟΤΕ, σε ανακοίνωσή της υπογράμμισε ότι «αιφνιδιαστικά και ύποπτα», η κυβέρνηση απέστειλε επιστολή στην DT για την ολοκληρωτική πώληση του ΟΤΕ και την αποχώρηση του Δημοσίου από τον Οργανισμό, ενώ αποφάσισε να τροποποιήσει, προς το επιθετικότερο, το απεργιακό πρόγραμμα που ανακοίνωσε την Πέμπτη για το προσεχές 15νθήμερο. Συγκεκριμένα, την προσεχή Πέμπτη, αντί της τρίωρης παναττικής στάσης εργασίας, που είχε αρχικά ανακοινωθεί, θα πραγματοποιηθεί 24ωρη πανελλαδική απεργία και συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος. Το Σάββατο θα συμμετέχει στο συλλαλητήριο των ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ, ενώ στις 9 και 15 Ιουνίου θα πραγματοποιήσει 24ωρες απεργίες.
Την ίδια στιγμή, στην πρωτεύουσα βρέθηκε κλιμάκιο μελών του διοικητικού συμβουλίου της Deutsche Telekom, με επικεφαλής τον διευθύνοντα σύμβουλο, Ρενέ Όμπερμαν. Αν και επισήμως, η παρουσία τους στην Ελλάδα οφείλεται στην παράδοση που έχει ο γερμανικός όμιλος, να συνεδρίαζουν το Δ.Σ. και το εποπτικό συμβούλιο της Deutsche Telekom μια φορά τον χρόνο εκτός Γερμανίας, σε χώρα όπου έχει επενδύσεις, ωστόσο κάθε άλλο παρά τυχαία μπορεί να χαρακτηριστεί η επίσκεψή τους. Ήδη η κυβέρνηση έχει δηλώσει την πρόθεσή της να προχωρήσει στην πώληση μετοχών του δημοσίου και αναμένονται εξελίξεις.
Κατάληψη και στον ΟΛΠ
Κατάληψη πραγματοποίησαν χθες στα κεντρικά γραφεία του ΟΛΠ οι εργαζόμενοι στα λιμάνια, αντιδρώντας στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για ιδιωτικοποιήσεις. Επίσης προχώρησαν σε στάση εργασίας από την έναρξη της πρωινής βάρδιας έως τις 10 το πρωί, ενώ σύμφωνα με τις αποφάσεις της Ομοσπονδίας, την Τρίτη τα λιμάνια θα κλείσουν από τις 11 το πρωί, ενώ προγραμματίζεται και 24ωρη απεργία έως τις 15 Ιουνίου. Παράλληλα οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι δηλώνουν κι αυτοί με τη σειρά τους ότι δεν θα επιτρέψουν την εκποίηση του δημοσίου πλούτου.
24ωρη απεργία στο Τ.Τ. τη Δευτέρα
Την ίδια ώρα, οι υπάλληλοι του Τ.Τ. συνέχισαν χθες την κατάληψη του κτηρίου, ενώ εμφανίζονται αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους και τη Δευτέρα θα προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία και πορεία στο υπουργείο Οικονομικών. Την προκήρυξη της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης για τους εργαζόμενους στο Τ.Τ. αποφάσισε η ΟΤΟΕ.
Ενδιαφέρον για το “Ελ. Βενιζέλος”;
Στο μεταξύ την όρεξη της Fraport -εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου της Φρανκφούρτης- για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος», άνοιξε η κυβέρνηση. “Η Fraport θα εξετάσει την είσοδό της στο αεροδρόμιο Αθηνών, εάν η Ελλάδα πωλήσει το ποσοστό της”, είπε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στ. Σούλτε, σύμφωνα με το Reuters.
ΣΥΝ: Γενικό πωλητήριο στο μέλλον της χώρας
«Το ολοκληρωτικό ξεπούλημα του ΟΤΕ από την κυβέρνηση στη γερμανική Ντόιτσε Τέλεκομ, είναι σαν να μπαίνει γενικό πωλητήριο στο μέλλον της χώρας μας”, σχολίασε για το ενδεχόμενο ξεπούλημα του ΟΤΕ ο Δ. Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ. Παράλληλα τόνισε ότι “αποτελεί ένα μεγάλο οικονομικό, κοινωνικό και εθνικό έγκλημα με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες για την ανάπτυξη, τους πολίτες, τους εργαζόμενους και την εθνική άμυνα”.
Κ.Ζ. αναδημοσίευση από avgi.gr