in ,

Κατάληψη ΕΣΗΕΑ: Συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Ευελπίδων για την συναδέλφισσα Σταυρούλα Πουλημένη

Η Συνέλευση εργαζόμενων, ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ «Κατάληψη ΕΣΗΕΑ» καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Ευελπίδων την Πέμπτη 19 Μάιου όπου εκδικάζεται η αγωγή κατά της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη στα κτίρια ΠΡΟΚΑΤ – αίθουσα 3.

Αναλυτικά το κάλεσμα:

Την Πέμπτη 19 Μαΐου εκδικάζεται η αγωγή που κατέθεσε ο Ευστάθιος Λιάλιος, υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός», με την οποία απαιτεί αποζημίωση 100.000 ευρώ για ρεπορτάζ της συναδέλφισσας δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη (με απειλή προσωπικής κράτησης της δημοσιογράφου, αν δεν καταβληθούν) και το site alterthess της Θεσσαλονίκης υποστηρίζοντας ότι το ρεπορτάζ («Δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Ελληνικός Χρυσός καταδικάστηκαν για ρύπανση του νερού στην Β. Χαλκιδική») συνιστά παράνομη επεξεργασία των προσωπικών του δεδομένων χωρίς τη συναίνεσή του, ότι προσβάλλει βάναυσα την προσωπικότητά του, ότι του προξένησε ψυχική ταραχή και ψυχικό άλγος και ότι υπέστη ηθική βλάβη.

Το ρεπορτάζ αφορούσε την οριστική καταδίκη του ενάγοντα αλλά και ενός δεύτερου υψηλόβαθμου στελέχους της «Ελληνικός Χρυσός» από ποινικό δικαστήριο σχετικά με ρύπανση των επιφανειακών υδάτων και υποβάθμιση του περιβάλλοντος στην Ολυμπιάδα και στο Στρατώνι της βορειοανατολικής Χαλκιδικής μέσα από μια σειρά παραβιάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Στην πραγματικότητα, η δίωξη κατά της Σταυρούλας Πουλημένη και του alterthess είναι μια απόπειρα εκφοβισμού που επιχειρείται από την ίδια την εταιρεία «Ελληνικός Χρυσός» μέσω του μεγαλοστελέχους της σε μια απόπειρα να φιμώσει τις λίγες φωνές που αντιτάσσονται στο περιβαλλοντικό έγκλημα που διαπράττει εδώ και χρόνια στη Χαλκιδική. Μιας εταιρεία που στηρίζει τις επενδυτικές δραστηριότητές της στη λεηλασία της φύσης απειλώντας και τη δημόσια υγεία, που για να τις υλοποιήσει έχει πραγματοποιήσει πλήθος διώξεων κατά των κατοίκων που αντιστάθηκαν στα σχέδιά της εξαπολύοντας τη τρομοκρατία που της εξασφάλισαν το Κράτος και οι μηχανισμοί του.

Η αγωγή κατά της Σταυρούλας Πουλημένη αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση των αγωγών τύπου SLAPP (στρατηγικές αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού). Η πρακτική συνίσταται σε αβάσιμες ή υπερβολικές αγωγές και μηνύσεις που καταθέτει ένας ισχυρός φορέας ή πρόσωπο (κρατικό όργανο, επιχείρηση, στέλεχος, αξιωματούχος) ενάντια σε ασθενέστερα μέρη, όπως, δημοσιογράφους, ακτιβιστές, πολίτες, υπερασπιστές δικαιωμάτων και συλλογικότητες, που ασκούν κριτική. Βασικά αδικήματα που επιστρατεύονται σε αυτές είναι η συκοφαντική δυσφήμιση, η ηθική βλάβη και η παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Ο στόχος είναι ο εκφοβισμός, η εξουθένωση, η απαξίωση και η φίμωση όσων ασκούν κριτική και η αποτροπή άλλων να κάνουν κάτι ανάλογο είτε συμμετέχοντας σε έναν αγώνα, είτε ενημερώνοντας γι’ αυτόν.

Αν και πρόσφατα πληθαίνουν τα περιστατικά τέτοιου τύπου αγωγών κατά υπερασπιστών του περιβάλλοντος και ενάντια σε δημοσιογράφους που ασχολούνται με το περιβαλλοντικό ρεπορτάζ (Τα περιβαλλοντικά εγκλήματα συνοδεύονται από διώξεις και αγωγές (SLAPP) ενάντια σε αγωνιστές και δημοσιογράφους), η αγωγή κατά της συναδέλφισσας και του alterthess -αντίθετα από τα υπόλοιπα περιστατικά- δεν κάνει πουθενά λόγο για συκοφαντική δυσφήμιση ή ψευδείς ειδήσεις, αλλά για παράνομη επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων, εξαιτίας της δημοσιοποίησης μιας δικαστικής απόφασης!

Όπως γίνεται φανερό, πρόκειται για μια ακόμη προσπάθεια φίμωσης του δημοσιογραφικού λόγου και της ίδιας της ελευθεροτυπίας.

Οι απόπειρες ποινικοποίησης των υπερασπιστών του περιβάλλοντος και οι απόπειρες φίμωσης του δημοσιογραφικού λόγου δεν θα περάσουν.

Καλούμε σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα δικαστήρια της Ευελπίδων την Πέμπτη 19 Μάιου όπου εκδικάζεται η αγωγή κατά της δημοσιογράφου Σταυρούλας Πουλημένη στα κτίρια ΠΡΟΚΑΤ – αίθουσα 3.

Συνέλευση εργαζόμενων, ανέργων και φοιτητών στα ΜΜΕ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Από εκεί που μας χρωστάνε (γη κι ελευθερία) θα βγουν κι από πάνω;»

«Ο καταδικασμένος» του Ακίρα Κουροσάουα τη Δευτέρα 23 Μαΐου στον θερινό κινηματογράφο ΑΠΟΛΛΩΝ