in ,

Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση και στο Γεωλογικό του ΑΠΘ – Εισαγγελική παρέμβαση ζήτησε ο πρύτανης

Τις καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση στην Φιλοσοφική Σχολή του ΑΠΘ ακολούθησε νέα καταγγελία για παρόμοια υπόθεση που έχει γίνει από φοιτήτρια του Γεωλογικού Τμήματος.

Να σημειωθεί ότι τουλάχιστον δέκα απόφοιτες κατήγγειλαν συγκεκριμένο καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ που έχει βγει από το 2015 στη σύνταξη για σεξουαλική παρενόχληση, καταγγελίες που ακολούθησαν αυτή μιας απόφοιτης η οποία δημοσιεύθηκε στην «Παράλλαξη».

Σήμερα το πρωί ο πρύτανης του ΑΠΘ Ν. Παπαϊωάννου απευθύνθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης ζητώντας να υπάρξει παρέμβαση και να διερευνηθούν σε βάθος οι καταγγελίες φοιτητριών για σεξουαλική παρενόχληση από καθηγητές.

«Ενημέρωσα σήμερα την Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης για τα δημοσιεύματα που είδαν το Σαββατοκύριακο το φως της δημοσιότητας, σχετικά με καταγγελίες φοιτητριών ότι δέχθηκαν σεξουαλική παρενόχληση από διδάσκοντες» δήλωσε ο ίδιος στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο προσθέτοντας:

«Ως πατέρας, ακαδημαϊκός δάσκαλος και ως πρύτανης που εκπροσωπώ το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της χώρας, δηλώνω κατηγορηματικά ότι μέχρι τη στιγμή της δημοσιοποίησης των καταγγελιών δεν είχε περιέλθει σε γνώση της παρούσας διοίκησης του Πανεπιστημίου καμία καταγγελία. Είναι αυτονόητο ότι αν έχουν τελεστεί τέτοιου είδους πράξεις είναι αποτρόπαιες και χρήζουν διερεύνησης σε βάθος, προκειμένου να λάμψει η αλήθεια και να αφυπνιστούν συνειδήσεις. Με βάση όλα αυτά, η Δικαιοσύνη είναι η αρμόδια αρχή να παρέμβει και να διερευνήσει τις καταγγελίες, έτσι ώστε στο πλαίσιο του κράτους να προστατευτούν τα δικαιώματα των καταγγελλόντων, των καταγγελλομένων, και όλων των μελών του διδακτικού προσωπικού, που από τη στιγμή που δεν κατονομάζεται κανένας αυτομάτως είναι όλοι εν δυνάμει ύποπτοι»

Κάλεσε ακόμη «κάθε φοιτητή και φοιτήτρια και κάθε μέλος της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, κάθε διδάσκοντα, ή εργαζόμενο που έχει να συνεισφέρει οτιδήποτε στην έρευνα, να το πράξει», δεσμευόμενος ότι «κάθε καταγγελία θα ερευνάται σε βάθος, με ευαισθησία και προσήλωση στον στόχο να μην υπάρχουν τέτοια φαινόμενα μέσα στο Πανεπιστήμιο», καθώς «το Αριστοτέλειο παρέχει το δίχτυ ασφαλείας για κάθε μέλος της κοινότητάς του που με τόλμη θα θελήσει να σπάσει τον κύκλο της σιωπής».

Για τις καταγγελίες που έγιναν επί πρυτανείας του για περιστατικό σεξουαλικής παρενόχλησης μίλησε ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γ. Μυλόπουλος στον ρ/σ Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης τονίζοντας: «είχε έρθει μία ανώνυμη καταγγελία το 2012-2013 μιας φοιτήτριας που κατήγγειλε έναν συγκεκριμένο καθηγητή Ιστορίας-Αρχαιολογίας που αφορούσε σεξουαλική κακοποίηση ή παρενόχληση. Τότε έδωσα αμέσως εντολή να γίνει πειθαρχική έρευνα γιατί υπήρχε μεγάλη ευαισθησία σε τέτοια θέματα. Αναθέσαμε σε έναν καθηγητή της Νομικής τη διενέργεια του ελέγχου, ο πειθαρχικός υπεύθυνος προσπάθησε να κάνει έρευνα αλλά όπως διαπιστώσαμε όλα τα στόματα ήταν κλειστά. Ούτε συνάδελφοι, ούτε φοιτητές -τριες βρέθηκαν να δώσουν περισσότερα στοιχεία. Η υπόθεση έκλεισε με ένα ερωτηματικό. Μετά την επώνυμη καταγγελία της Σ. Μπεκατώρου ενημερώθηκα για τις καταγγελίες που αφορούν το ΑΠΘ και φοιτήτρια εκείνου του τμήματος ήρθε σε επικοινωνία μαζί μου ζητώντας την υποστήριξη μου γιατί όπως μου είπε θέλει να καταγγείλει επώνυμα» πρόσθεσε.

Καταγγελία και στο Γεωπονικό του ΑΠΘ

Καταγγελία έχει γίνει και για καθηγητή στο Τμήμα Γεωλογίας του ΑΠΘ που δημοσιεύθηκε στα κοινωνικά δίκτυα. Ο πρόεδρος του τμήματος Κώστας Παπαζάχος δήλωσε ότι έχει προωθήσει το θέμα στις πρυτανικές αρχές για να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος νομικά, διοικητικά και δικαστικά.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η φοιτήτρια υπέστη σεξουαλική παρενόχληση από γνωστό καθηγητή της σχολής στον οποίο δεν πέρασε ποτέ το μάθημά του αν και το
είχε δώσει τουλάχιστον δέκα φορές. Ανέφερε ακόμη ότι έγινε καταγγελία στον τότε
πρόεδρο της σχολής ο οποίος προσπάθησε να την βοηθήσει αλλά της είπε ότι προσπάθησαν και άλλες φοιτήτριες και δεν κατάφεραν κάτι.

«Με αφορμή μια καταγγελία από μια αθλήτρια ανοίγουν στόματα που έκλειναν για πολλά πολλά χρόνια. Αυτή η σιωπή έκλεινε μαζί της πόνο, απογοήτευση, κατεστραμμένα όνειρα, και ένα μεγάλο γιατί. Δέχθηκα σεξουαλική παρενόχληση από γνωστό καθηγητή της σχολής μας ο οποίος δεν μου πέρασε ποτέ το μάθημά του αν και το είχα δώσει τουλάχιστον δέκα φορές. Έκανα καταγγελία στον τότε πρόεδρο της σχολής ο οποίος ήθελε να με βοηθήσει αλλά μου είπε ότι προσπάθησαν και άλλες φοιτήτριες αλλά δεν κατάφεραν κάτι. Το αποτέλεσμα ήταν να εγκαταλείψω τη σχολή μέχρι το 2016 που έμαθα ότι ο εν λόγω “καθηγητής” επιτέλους συνταξιοδοτήθηκε. Με μεγάλη χαρά ξαναξεκίνησα να διαβάζω και τελείωσα τη σχολή. Σήμερα έχω πτυχίο και μεταπτυχιακό στην περιβαλλοντική διαχείριση και εκπαίδευση. Αυτός ο “άνθρωπος ” μου στέρησε την εμπιστοσύνη στους ανθρώπους, μου εγκατέστησε το φόβο στην ψυχή μου, και με έκανε να μην πιστεύω στη δικαιοσύνη. Είμαι σίγουρη πως δεν είμαι η μόνη που υπέστη τέτοια ταπείνωση. Καταθέτω την ψυχή μου με πλήρη επίγνωση των συνεπειών και είμαι στη διάθεσή για περισσότερες πληροφορίες και ενέργειες» σημειώνει η φοιτήτρια στην καταγγελία της σε σχετική σελίδα της σχολής με δεκάδες φοιτητές και φοιτήτριες να μοιράζονται εμπειρίες και πληροφορίες για τον συγκεκριμένο καθηγητή καταγγέλλοντας την ιδιότυπη ασυλία που περιέβαλε τις πράξεις και τους εκβιασμούς εναντίον φοιτητών-τριών.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ασφυκτικά γεμάτα τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ

Νέα δικαστική νίκη των συμβασιούχων στην Υπηρεσία Ασύλου