Της Νίκης Ρουμπάνη
Ο χώρος υποδοχής θυμάτων παίζει ένα κύριο ρόλο στην άρση της ταπείνωσης και στην ενδυνάμωση των θυμάτων να υπερασπιστούν, όχι μόνο το δίκιο τους, αλλά το Δίκαιο, πράγμα που έχει επιπτώσεις σε όλο το κοινωνικό σύνολο
Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει να αυξάνεται ραγδαία η εκμετάλλευση γυναικών κι ανηλίκων, ενώ οι πολιτικές ισότητας σκοντάφτουν στην εφαρμογή.
Η σκλαβιά, ο κοινωνικός αποκλεισμός και η φτώχεια έχουν ένα γυναικείο πρόσωπο, αριθμητικά διπλάσιο από αυτό του ανδρικού πληθυσμού που υποφέρει από τα ίδια δεινά. Η υποστήριξη θυμάτων είναι η βάση για την αλληλεγγύη πολιτών, γυναικών και ανδρών, κι όχι φιλανθρωπία.
Η κακοποίηση, η αφαίρεση της ελευθερίας και η εκμετάλλευση – ιδιαίτερα της σεξουαλικότητας – σωρεύει τραυματισμούς, ηθικούς-υπαρξιακούς, σωματικούς και ψυχολογικούς, έχει δε μακροχρόνιες συνέπειες, ακόμα κι όταν αρθεί ο καταναγκασμός. Η σεξουαλική βία κατά μιας γυναίκας καταστρέφει την εμπιστοσύνη της προς την ίδια την ζωή, κι όχι μόνο προς το άτομο ή την ομάδα βασανισμού και την κοινωνία.
Κάποιες φορές, ο συστηματικός εγκλεισμός και η ψυχολογική απομόνωση της επιβάλλουν να βλέπει τους βασανιστές της ως το μόνο μέσο διατήρησης στην ζωή και τελικά να ταυτίζεται με την βούλησή τους. Το μετατραυματικό στρες λόγω στερεοτυπικών αντιλήψεων δεν έχει μελετηθεί από άτομα που επαγγελματικά ασχολούνται με τη θυματοποίηση όπως δικηγόρους, γιατρούς, δικαστικούς, αστυνομικούς.
Εξαρτήσεις δημιουργούνται από παρατεταμένες χρονικά αιχμαλωσίες, όχι μόνο σε θύματα σκλαβιάς, αλλά και σε θύματα απαγωγής, θύματα πολέμων και θύματα οικογενειακής κακοποίησης. Για τις γυναίκες μπορεί να αποτελέσουν στοιχεία αθώωσης του ενόχου – δηλαδή, το θύμα να θεωρηθεί πως παρέμεινε εκεί με την βούλησή της. Ο χώρος υποδοχής θυμάτων παίζει ένα κύριο ρόλο στην άρση της ταπείνωσης και στην ενδυνάμωση των θυμάτων να υπερασπιστούν, όχι μόνο το δίκιο τους, αλλά το Δίκαιο, πράγμα που έχει επιπτώσεις σε όλο το κοινωνικό σύνολο.
Δημιουργία χώρου υποδοχής θύματος
· Θα εξυπηρετεί: θύματα σωματεμπορίας, θύματα βιασμού, οικογενειακής βίας και θύματα βίας στον δρόμο, σαν ένα one stop shop.Έτσι θα γνωρίζουν άμεσα τι πρέπει να κάνουν για τραυματισμούς, προφύλαξη από μεταδιδόμενα νοσήματα, αθέλητη σύλληψη κι εγκυμοσύνη, για προσφυγή σε ιατροδικαστή, για προσφυγές στην Δικαιοσύνη. Θα έχουν επίσης άμεση στήριξη για να ασχοληθούν με δευτερογενώς θυματοποιημένα άτομα συνδεόμενα με το θύμα – συνήθως παιδιά, άτομα με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένους.
· Πέρα από τις άμεσες προσφυγές, παραπομπές θα γίνονται από τις γραμμές ΣΟΣ, τις οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, νέων, δημόσιους φορείς, δημοτικούς φορείς και άτομα που ζουν στον δρόμο, όπως άστεγους, εργαζόμενους στον δρόμο, κι από τα αστυνομικά τμήματα.
· Πλαισιώνεται από εθελοντές που θα εκπαιδεύονται ώστε να είναι αποτελεσματική η συνεισφορά τους. Θα παρέχει λοιπόν σχετική εκπαίδευση κατά της βίας και για πρόληψη, με μορφή σεμιναρίων
· Βασική Στελέχωση
· Υπεύθυνη ξενώνα
· Δύο βάρδιες (και Σαββατοκύριακα/εορτές) κοινωνικών λειτουργών/ψυχολόγων.
· Νομική σύμβουλος, 12-6 καθημερινά.
· Εξωτερικοί συνεργάτες και σύμβουλοι ως εκπαιδευτές για θύματα βίας, διαχείριση θυμού, συντονιστές σεμιναρίων.
Η Νίκη Ρουμπάνη είναι πρόεδρος του Δικτύου Γυναικών Ευρώπης, εθελόντρια γραμμής SOS. Το κείμενο είναι περίληψη της ομιλίας της στην εκδήλωση Βία κατά των Γυναικών και Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα γίνει την Τετάρτη 4 Μαϊου στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων
από rednotebook.gr