in ,

Και όμως: ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητάει να καταργηθεί το πλαφόν στην τιμή των τεστ

Και όμως: ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ζητάει να καταργηθεί το πλαφόν στην τιμή των τεστ

Την αντίθεσή του στην απόφαση της κυβέρνησης να βάλει ανώτατο όριο τιμής στα τεστ για τον Covid-19, εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, προκαλώντας το κοινό, περί δικαίου, αίσθημα και ειδικά σε μια πόλη που η διασπορά του ιού είναι ανεξέλεγκτη και καθημερινά χάνουν τη ζωή τους πάρα πολλοί άνθρωποι.

Για τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης δεν είναι ντροπή, μετά από 8 μήνες αισχροκέρδιας, όπου τα τεστ έφτασαν να χρεώνονται μέχρι και 300 ευρώ (στις περισσότερες περιπτώσεις 120-150 ευρώ), να βγαίνει και να διαμαρτύρεται για το ότι η κυβέρνηση – η οποία ενισχύει ακατάπαυστα με όλους τους δυνατούς τρόπους οτιδήποτε έχει να κάνει με την ιδιωτική πρωτοβουλία στην υγεία- αποφάσισε με τεράστια καθυστέρηση να μπει επιτέλους πλαφόν στις τιμές των τεστ, τα οποία κανονικά θα έπρεπε να γίνονται εν μέσω πανδημίας δωρεάν!

Η ευκαιρία του ζεστού χρήματος μέσα από την εκτόξευση του ποσοστού κέρδους στα τεστ και η συνεπαγόμενη κοινωνική ανισότητα που παράγει, οι υπερκοστολογημένες ΜΕΘ και κλίνες των δήθεν επιταγμένων ιδιωτικών κλινικών οφείλουν σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο να είναι ο κανόνας. Φαίνεται πως οι τελευταίοι μήνες κατά τους οποίους πλούτισαν στην κυριολεξία πολλά ιδιωτικά κέντρα υγείας λόγω της αδυναμίας του κόσμου που πάσχει από άλλες παθήσεις να βρει πρόσβαση στα υπερπλήρη δημόσια νοσοκομεία, δεν ήταν αρκετοί.

Για τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης που κινείται στην ίδια ακριβώς «κυβερνητική» γραμμή με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο η πανδημία αποτελεί μάλλον ευκαιρία (!) για κέρδη,  αν κρίνει κανείς και από το προ εβδομάδων αίτημα για καλύτερους όρους για τους ιδιώτες που θα προσλαμβάνονταν από το Ε.Σ.Υ. για να βοηθήσουν τους υγειονομικούς της πρώτης γραμμής (μεταξύ άλλων ζητούσαν αφορολόγητα 3000 ευρώ τον μήνα).

Με δεδομένη της απόσταση τους από την κοινωνία και τα προβλήματά της, αναρωτιόμαστε αλήθεια ποιο είναι εκείνο το σημείο, που οι σύλλογοι αυτοί πλέον θα λογίζονται ως κινούμενοι και πράττοντες εναντίον της. Παραθέτουμε την ανακοίνωση και ευχόμαστε πραγματικά να υπάρξει άμεση ανάκλησή της:

 

Μετά τις ήδη μερικώς ανακληθείσες επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών, την στοχοποίηση των… “αδιάφορων να συμβάλλουν στο ΕΣΥ” ιδιωτών γιατρών, ανακοινώθηκε η διατίμηση ιατρικών υπηρεσιών κάτω του κόστους των αναλωσίμων που χρησιμοποιούνται για αυτές!

Η απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης για ορισμό ανώτατης τιμής των τεστ ανίχνευσης κορωνοϊού, χωρίς ανάλογη διατίμηση στις τιμές των υλικών, προέρχεται από πολιτικούς που είτε κυριαρχούνται από ιδεοληψία, είτε από αντιιατρικές εμμονές βρισκόμενοι μακριά από τη σύγχρονη ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

Να θυμίσουμε εδώ την άρνηση τους, την άνοιξη, να επιβάλουν διατίμηση στο ποσοστό κέρδους των μέσων ατομικής προστασίας όταν αυτά… ξαφνικά πωλούνταν σε τιμές δεκαπλάσιες! Το φιλελεύθερο προσωπείο καταρρέει. Η σαγήνη του αυταρχισμού υπερισχύει.

Η δημόσια υγεία πλήττεται, καθώς η ενέργεια αυτή θα οδηγήσει σε επιβάρυνση των δημόσιων δομών, και εν κατακλείδι σε λιγότερα ημερήσια τεστ πανελλαδικά! Η παροχή υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να βασίζεται σε clawback και διατιμήσεις και να οδηγεί τους εργαστηριακούς συναδέλφους σε μαρασμό προς όφελος εκείνων που μπορούν να επιβιώσουν. Αυτές οι πρακτικές είναι που οδήγησαν σήμερα ένα μεγάλο μέρος νέων γιατρών στο εξωτερικό και φυσικά δεν κινούνται -σε καμία περίπτωση- προς την κατεύθυνση επιστροφής τους.

Εννέα μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας θα περιμέναμε να έχει σχεδιαστεί και υλοποιηθεί ένα ευρύ πρόγραμμα εργαστηριακών ελέγχων με τη συμμετοχή δομών του ΕΣΥ του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τον ΕΟΠΥΥ. Κάποιοι κωφεύουν προκλητικά και συστηματικά στις πρακτικές προτάσεις του ιατρικού κόσμου καταφεύγοντας στη διατίμηση. Ακόμη μια φορά αποφασίζουν ερήμην και σε βάρος των ιατρών και για άλλη μια φορά μέσα σε λίγες μέρες επιχειρούν να κρύψουν τις ευθύνες τους κατασκευάζοντας… ενόχους.

Το παραμύθι αυτό είναι παλιό και χιλιοειπωμένο. Ο ΙΣΘ από την αρχή της πανδημίας καθημερινά με συνεχείς προτάσεις και παρεμβάσεις προσπαθεί να συμβάλλει ώστε η κρίση αυτή να έχει τις λιγότερες το δυνατόν απώλειες συνανθρώπων μας. Το ίδιο πράττουν και οι συνάδελφοι στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Κάποιες φορές όμως αισθανόμαστε να μιλούμε σε “ώτα μη ακουόντων”.

Με εκτίμηση,

Ο Πρόεδρος Νίτσας Νικόλαος Χειρουργός Οφθαλμίατρος

Η Γεν. Γραμματέας Dr. Χατζηδημητρίου Μαρία Βιοπαθολόγος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Θράσος οι ισχυρισμοί της κυβέρνησης για το νοσοκομείο Δράμας, λένε οι γιατροί

Κι όμως αλλάζει: Απόσυρση του νομοσχεδίου που απαγόρευε τη φωτογράφιση αστυνομικών