Οι αραβικές χώρες δεν επιθυμούν η στρατιωτική επιχείρηση της συμμαχίας κατά της Λιβύης να τεθεί υπό το πρόσταγμα του ΝΑΤΟ, δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως η κυβέρνηση του Καντάφι θα καταρρεύσει λόγω της πίεσης που ασκείται από τη συμμαχία των δυτικών και αραβικών δυνάμεων που επιχειρούν με βάση την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Λιβύη. Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, επέμενε στο ότι η χώρα του δεν θα πρέπει να έχει “προεξάρχοντα ρόλο” στις επιχειρήσεις, λέγοντας ότι η πρωτοκαθεδρία πρέπει να αναληφθεί από άλλες χωρες-μέλη τις επόμενες ημέρες. Πάντως πίεση να αναλάβει η Συμμαχία ηγετικό ρόλο άσκησε χθες ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι, χωρίς αποτέλεσμα προς το παρόν.
Ύστερα από τουρκικό βέτο, το ΝΑΤΟ δεν μετέχει στη ζώνη απαγόρευσης πτήσεων
Αντιπρόσωποι από τις 28 χώρες του ΝΑΤΟ συναντήθηκαν χθες για να συμφωνήσουν για το πώς θα εφαρμόσουν το εμπάργκο όπλων, για την επιβολή του οποίου αναμένεται ότι θα χρησιμοποιηθούν συμμαχικά αεροσκάφη και πλοία τα οποία θα αναλάβουν να εμποδίσουν τις αποστολές όπλων στις δυνάμεις του Καντάφι. Συγκεκριμένα, την Κυριακή οι πρεσβευτές των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ, σε “μαραθώνια” σύνοδο στις Βρυξέλλες, ενέκριναν ένα επιχειρησιακό σχέδιο που συμβάλλει στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων. Ωστόσο το σχέδιο για εμπλοκή των συμμαχικών δυνάμεων στην επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, δεν υιοθετήθηκε, λόγω της στάσης της Τουρκίας, που τάχθηκε κατά της επέμβασης στη Λιβύη και έχει ζητήσει την άμεση κατάπαυση του πυρός.
Αν και ήδη χώρες – μέλη της συμμαχίας, όπως οι ΗΠΑ, η Βρετανία ή η Γαλλία, έχουν αναλάβει δράση για την επιβολή της ζώνης απαγόρευσης πτήσεων, το ΝΑΤΟ ως οργανισμός που βάσει καταστατικού λαμβάνει όλες τις αποφάσεις με ομοφωνία εμφανίζεται διαιρεμένο σχετικά με το αν πρέπει να εμπλακεί η όχι στη λιβυκή επέμβαση.
Αναδημοσίευση από Αυγή