in

Ημέρα αγώνα για τους διανομείς: Πανελλαδική στάση εργασίας, συγκεντρώσεις και μοτοπορείες

Με 4ωρη στάση εργασίας, συγκεντρώσεις και μοτοπορείες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Γιάννινα, Χανιά, Λάρισα και σε άλλες πόλεις απαντούν οι εργαζόμενοι στην «e-food» και την επιλογή της να μετατρέψει διανομείς από μισθωτούς σε «συνεργάτες». Ακόμα και αν η εταιρεία υποχώρησε τελικά, μετά την δημοσιότητα που πήρε το θέμα οι διανομείς βγαίνουν στην αντεπίθεση και απαιτούν να ανανεωθούν όλες οι συμβάσεις σε αορίστου, με απευθείας πρόσληψη από την «e-food», με όλα τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και να δοθεί τέλος στο σύστημα αξιολόγησης bonus (batch) και στα ασαφή και αυθαίρετα κριτήρια παραγωγικότητας.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι διεκδικούν να οριοθετηθούν ορθολογικά οι χιλιομετρικές αποστάσεις παραλαβής και παράδοσης, ώστε να διασφαλίζονται η υγεία και η ασφάλεια των διανομέων. Να σταματάει η διανομή όταν επικρατούν επικίνδυνες καιρικές συνθήκες, όπως καύσωνας, παγετός κ.λπ., σύμφωνα με την ήδη υπάρχουσα νομοθεσία για εργασίες που διεξάγονται στο ύπαιθρο και σε εξωτερικούς χώρους. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) που να διασφαλίζει τις συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη εργασιακά δικαιώματα (Μέσα Ατομικής Προστασίας, ένσημα Βαρέα – Ανθυγιεινά, εταιρικό κινητό και δίκυκλο). Χώρους με αποδυτήρια, τουαλέτα και γενική χρήση για κάθε ανάγκη των εργαζόμενων διανομέων.

Στο πλαίσιο των σημερινών αγωνιστικών πρωτοβουλιών, η Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ) έχει προκηρύξει στάση εργασίας για τους διανομείς στην εστίαση (12.00. – 16.00).

Στην Αθήνα η στάση εργασίας και η συγκέντρωση διοργανώνονται με κοινό κάλεσμα από το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής και το Σωματείο Βάσης Εργαζομένων Οδηγών Δικύκλου (ΣΒΕΟΔ), ενώ η μοτοπορεία θα κατευθυνθεί στο Υπουργείο Εργασίας και στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας.

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι της «e-food» θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στις 12.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου, από όπου θα ξεκινήσει μοτοπορεία, ενώ υπενθυμίζουμε πως την Παρασκευή 24 Σεπτέμβρη προγραμματίζουν νέα συγκέντρωση στο Άγαλμα Βενιζέλου, στις 19.00, και νέα μοτοπορεία στους δρόμους της πόλης. Δίπλα στους εργαζόμενους βρίσκεται το Συνδικάτο Επισιτισμού – Τουρισμού (ΣΕΤΕΠΕ) το οποίο δημοσίευσε και το προπαγανδιστικό βίντεο που ακολουθεί:

«Στηρίζουμε τον αγώνα των συναδέλφων διανομέων. Στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα τους και συμμετέχουμε μαζικά στις μοτοπορείες που αποφάσισαν στην συνέλευσή τους. Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας! Δεν θα ζήσουμε σαν δούλοι, Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ…» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων καλώντας με τη σειρά της στη σημερινή κινητοποίηση.

«Να αγωνιστούμε για αξιοπρεπή και σταθερή δουλειά με δικαιώματα για όλους/ες, ντόπιους και ξένες, να απλώσουμε την εργατική και λαϊκή αλληλεγγύη στους διανομείς της e-food, να κάνουμε τον αγώνα τους, αγώνα όλης της τάξης και την νίκη τους, ξυπνητήρι του εργαζόμενου λαού, του πραγματικού δημιουργού του κοινωνικού πλούτου που καρπώνονται μια χούφτα παράσιτ» σημειώνει η Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών) η οποία πραγματοποίησε παρεμβάσεις σε πολλές πιάτσες όπου ξεκινούν την εργασία τους οι διανομείς.

Στήριξη από εργατικά σωματεία αλλά και απο το ΕΚΘ

«Ο ανταγωνισμός μεταξύ των εταιρειών για το ποιος θα αποσπάσει το μεγαλύτερο μέρος από τα εκατομμύρια που “παίζονται” στον χώρο των διανομών φέρνει την καταπάτηση των δικαιωμάτων. Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς την “e-food” και την κάθε μεγαλοεργοδοσία πως ό,τι εργαλείο και να επιστρατεύσουν, “φίλους και εχθρούς”, ούτε μπορούν ούτε πρόκειται να διαρρήξουν τη σχέση των Σωματείων με τους εργαζόμενους» επισημαίνει η Ένωση Λογιστών Ελεγκτών Θεσσαλονίκης.

«Να πώς εκφράζεται ο άθλιος νόμος Χατζηδάκη στην πράξη και να γιατί είναι αναγκαίο από κοινού να παλέψουμε για την πλήρη κατάργησή του», σημειώνει το Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Ν. Θεσσαλονίκης και εκφράζει την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους της «e-food».

Δεκάδες είναι τα εργατικά σωματεία που στέκονται στο πλευρό των διανομέων, ενώ μετά το πολιτικό σάλο και τις παρεμβάσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης, ανακοίνωση στήριξης εξέδωσε και το ΕΚΘ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συγκρότηση κινηματικού μπλοκ στο 9ο Thessaloniki Pride: «Η κανονικότητα του συστήματος δε μας χωράει»

Στον αέρα η παράλληλη στήριξη