Η συνταγματικότητα για την ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων της χώρας για 42 χρόνια με δυνατότητα παράτασης για άλλα 10 χρόνια, συζητήθηκε ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ).
Στο ΣτΕ είχαν προσφύγει η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, οι Δήμοι στην δικαιοδοσία των οποίων υπάρχουν αεροδρόμια, Δικηγορικοί Σύλλογοι, Εμπορικά και Βιομηχανικά Επιμελητήρια, κ.λ.π, ζητώντας να ακυρωθούν οι κυβερνητικές αποφάσεις με τις οποίες παραχωρήθηκαν στο ΤΑΙΠΕΔ τα δικαιώματα παραχώρησης σε τρίτους μέσω συμβάσεων η διοίκηση, διαχείριση, επέκταση, συντήρηση και εκμετάλλευση των κρατικών αεροδρομίων.
Υπενθυμίζεται ότι τα αεροδρόμια παραχωρήθηκαν με εφάπαξ ποσό από 600-650 εκατομμύρια ευρώ για το κάθε ένα και ετήσιο μίσθωμα περίπου 11 εκατ. ευρώ για κάθε αεροδρόμιο.
Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι φορείς υποστήριξαν ότι η ιδιωτικοποίηση των αεροδρομίων είναι αντίθετη στο Σύνταγμα καθώς εκχωρούνται μεγάλα κερδοφόρα περιουσιακά στοιχεία του Ελληνικού δημοσίου σε ιδιώτες προς βλάβη της εθνικής οικονομίας.
Επίσης, τόνισαν ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές καθώς απαγορεύεται η παραχώρηση και η εκμετάλλευση των κρατικών αεροδρομίων σε ιδιώτες, διότι έτσι στερεί το κράτος μέρος του εδάφους επί του οποίου ασκεί εξουσία.
Υποστηρίζουν ακόμη ότι παραβιάζονται θεμελιώδεις συνταγματικοί κανόνες όπως είναι η οικονομική ελευθερία, η ίση μεταχείριση, η δημόσια ασφάλεια, κ.λπ., ενώ παραβιάζονται και διμερείς συμβάσεις που έχει υπογράψει η χώρας μας με άλλα κράτη.
Από την πλευρά τους, οι συνήγοροι του Ελληνικού Δημοσίου υποστήριξαν την συνταγματικότητα και την νομιμότητα των ιδιωτικοποιήσεων.
Η Ολομέλεια επιφυλάχθηκε να εκδώσει τις αποφάσεις της, ενώ έξω από το ΣτΕ είχαν συγκεντρωθεί περίπου 80 πολίτες από τις περιοχές που έχουν αεροδρόμια.
Απεργία της ΟΣΥΠΑ
Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποίησε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας την Παρασκευή 8 Ιανουαρίου, ημέρα που εκδικάστηκε από την Ολομέλεια του ΣτΕ, η προσφυγή της ΟΣΥΠΑ, των Περιφερειών, των Δικηγορικών Συλλόγων, καθώς και άλλων φορέων και συνδικαλιστικών Ενώσεων, κατά της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης των ελληνικών κρατικών αεροδρομίων.
Η ΟΣΥΠΑ ζητά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους Τοπικούς Φορείς, τα Εργατικά Κέντρα που, όπως αναφέρει, “θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν τις δυσμενείς συνέπειες του ξεπουλήματος, να οργανώσουν κινητοποιήσεις την ημέρα εκδίκασης (8/1/16) και να παραστούν στο ΣτΕ, για να γίνει αντιληπτό σε όλους , ότι το κοινό περί δικαίου αίσθημα απαιτεί να μπει ένα τέλος στα ξενόφερτα σχέδια υποταγής και άλωσης της εθνικής οικονομίας”.
Η ΟΣΥΠΑ ζητά από την ΑΔΕΔΥ και ΓΣΕΕ “να συμπαρασταθούν με κινητοποιήσεις στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων προκειμένου να αποφύγουμε τον εργασιακό μεσαίωνα που μας επιβάλλεται”.
Τέλος, η Ομοσπονδία δηλώνει πως «θα πολεμήσει με όλες τις δυνάμεις της ενάντια στον αφελληνισμό του ελληνικού τουρισμού και της εθνικής μας οικονομίας».