in ,

Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ για το «άνοιγμα» του Πανεπιστημίου

Με όρους επικοινωνιακούς, ανοίγει το πανεπιστήμιο η κυβέρνηση, όπως περίπου έκανε με το κλείσιμό του, τονίζει η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ -ΠΑΜΑΚ σε ανακοίνωσή της, υπενθυμίζοντας πως «επί δύο περίπου χρόνια δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση που να επιτρέπει τη χρήση των αιθουσών με σχετική ασφάλεια ούτε έχει πιστοποιηθεί πόσες φοιτήτριες/ές μπορούν να παρακολουθούν την εκπαιδευτική διαδικασία στους συγκεκριμένους χώρους με όρους σχετικής ασφάλειας».

Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ επισημαίνει ακόμη ότι «η άνωθεν (και άλογη) επιβολή, κατά περίπτωση, του ανοίγματος και του κλεισίματος του πανεπιστημίου προσβάλλει ανεπανόρθωτα την επιστημονική του υπόσταση και την αυτοδιοικητική του ουσία» χαρακτηρίζοντάς την «μια απολυταρχική πράξη». Δηλώνει ακόμη πως «η σύμπραξη των πρυτανικών αρχών σ’ αυτή την προσβολή μόνον ως έσωθεν πλήγμα εκλαμβάνεται».

«Η πανεπιστημιακή κοινότητα θέτει ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Απαιτεί επιστημονικά τεκμηριωμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας κατά της COVID 19 σε όλο το φάσμα των πανεπιστημιακών λειτουργιών και πρωτίστως των σπουδών και της έρευνας με φυσική παρουσία» καταλήγει.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Πρωτοβουλία ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ:

Η κυβέρνηση αποφάσισε να ανοίξει επιτέλους το πανεπιστήμιο α) υπό την πίεση της κοινότητάς του και ιδιαίτερα της φοιτητικής συνιστώσας της, η οποία διεκδικεί δυναμικά εδώ και έναν χρόνο τη με φυσική παρουσία εκπαιδευτική διαδικασία, και β) για να δείξει ότι η κυβερνητική πολιτική διαχείρισης της πανδημίας υπήρξε επιτυχής, έστω κι αν οι 15.000+ νεκροί, η εξελισσόμενη οικονομική κρίση με απογείωση της ακρίβειας, αλλά και η υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης και της δημόσιας υγείας, σε όλα της τα επίπεδα βοούν.

Η κυβέρνηση ανοίγει το πανεπιστήμιο με όρους και πάλι επικοινωνιακούς, όπως περίπου έκανε και με το κλείσιμό του. Αυτό δείχνει η διαταγή για την επαναλειτουργία του με τη «μέγιστη δυνατή πληρότητα» αιθουσών και αμφιθεάτρων. Κι αυτό παρά το αδιαμφισβήτητο γεγονός ότι επί δύο περίπου χρόνια δεν έχει γίνει καμία παρέμβαση που να επιτρέπει τη χρήση τους με σχετική ασφάλεια ούτε έχει πιστοποιηθεί πόσες φοιτήτριες/ές μπορούν να παρακολουθούν την εκπαιδευτική διαδικασία στους συγκεκριμένους χώρους με όρους σχετικής ασφάλειας. Η επιλογή αυτή ενδεχομένως θα οδηγήσει σε κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων και των ασθενών στο επόμενο διάστημα, και τελικά σε ένα νέο κλείσιμο του πανεπιστημίου, το οποίο θα αποδοθεί και πάλι στην έλλειψη ευθύνης φοιτητών και εργαζόμενων. Η αλλοπρόσαλλη εναλλαγή της κυβερνητικής πολιτικής ανάμεσα σε ένα αστυνομικά επιβαλλόμενο γενικό λοκντάουν με καταστολή κάθε κοινωνικότητας στο πανεπιστήμιο και την πόλη, και σε ένα πάλι αυταρχικά επιβαλλόμενο ολοκληρωτικό «άνοιγμα» άνευ όρων και προϋποθέσεων, σε συνθήκες νέας έξαρσης της πανδημίας στη Θεσσαλονίκη, αποτελεί μια ακόμη μαρτυρία του πολιτικού της «ήθους» που βρίσκεται στον αντίποδα της δημοκρατικής συνεννόησης, διαλογικότητας και κοινωνικής ευαισθησίας.

Στη θεαματική λογική της κυβέρνησης φαίνεται πως κινούνται και οι πρυτανικές αρχές, οι ίδιες που είχαν πειθήνια δεχτεί προηγούμενες κυβερνητικές αποφάσεις για το κλείσιμο του πανεπιστημίου. Ιδιαίτερα οι πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ πρωτοπορούν, όπως και πέρσι με το νόμο για την πανεπιστημιακή αστυνομία, στην υποστήριξη της κυβερνητικής πολιτικής πλειοδοτώντας με ανακοινώσεις για μέτρα προστασίας και εξοπλισμό, τον οποίο ακόμα δεν έχουμε δει.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα, είναι όρος ύπαρξής της, θέλει το πανεπιστήμιο ανοιχτό, ζωντανό. Και το επιδιώκει και φορές-φορές το καταφέρνει, όπως το κατάφερε παρά τις δύο αστυνομικές εισβολές και την τρομοκρατία που ενέσκηψε στο ΑΠΘ την άνοιξη του 2021.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα θέτει ως αδιαπραγμάτευτη προϋπόθεση την προστασία της ανθρώπινης ζωής. Απαιτεί επιστημονικά τεκμηριωμένα μέτρα πρόληψης και προστασίας κατά της COVID 19 σε όλο το φάσμα των πανεπιστημιακών λειτουργιών και πρωτίστως των σπουδών και της έρευνας με φυσική παρουσία.

Η νεοφιλελεύθερης κοπής απολυταρχική κυβερνητική πολιτική στον χώρο της Παιδείας και της Υγείας φυσιολογικά οδηγείται σε αποφάσεις που περιφρονούν αυτά τα δύο ζωτικά κοινωνικά αγαθά. Γι’ αυτό και οι αποφάσεις της για το «άνοιγμα» του Πανεπιστημίου, όπως αποτυπώνονται στις διαβόητες διαδοχικές ΚΥΑ, δυο μέτρα προβλέπουν: την ατομική ευθύνη και τον αστυνομικού τύπου έλεγχο ανάληψης της ατομικής ευθύνης. Αυτό το τελευταίο μπορεί να αποτελέσει και μια χρήσιμη δοκιμή για την εγκατάσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας, καλού αγωγού άλλωστε διοχέτευσης του αυταρχισμού αλλά και του φασισμού στο Πανεπιστήμιο. Στην καλύτερη περίπτωση και με πολλή τύχη, το χάος είναι εξασφαλισμένο. Αλλά ο φόβος και η καχυποψία για τον διπλανό θα κυριαρχήσουν.

Ο ΕΣΔΕΠ του ΑΠΘ στις γενικές του συνελεύσεις, ήδη από πέρυσι, πήρε τις δέουσες αποφάσεις. Και η υγειονομική επιτροπή του με επιστημονική εγκυρότητα και κοινωνική ευαισθησία υπέδειξε ολοκληρωμένο σύστημα μέτρων για το ασφαλέστερο δυνατό άνοιγμα του Πανεπιστημίου. Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ υποστηρίζει σταθερά τις σχετικές αποφάσεις των Γ.Σ. και της υγειονομικής επιτροπής του ΕΣΔΕΠ.

Η Πρωτοβουλία Πανεπιστημιακών ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ επισημαίνει ότι η άνωθεν (και άλογη) επιβολή, κατά περίπτωση, του ανοίγματος και του κλεισίματος του πανεπιστημίου προσβάλλει ανεπανόρθωτα την επιστημονική του υπόσταση και την αυτοδιοικητική του ουσία. Είναι μια απολυταρχική πράξη. Και η σύμπραξη των πρυτανικών αρχών σ’ αυτή την προσβολή μόνον ως έσωθεν πλήγμα εκλαμβάνεται.

Ελπίζουμε ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα θα κινηθεί συντεταγμένα και με διαφάνεια για την υγειονομική ασφάλεια εργαζομένων και φοιτητριών/ών στο Πανεπιστήμιο, περιφρονώντας τους πειρασμούς επιδίωξης μεμονωμένων, ειδικών, άτυπων (άρα αδιαφανών) διακανονισμών και προνομιακής μεταχείρισης κάποιων πανεπιστημιακών μονάδων.

11 Οκτωβρίου 2021

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η συρρίκνωση της διαδήλωσης σε αυτοσκοπό

Συνωστισμός στις αίθουσες του ΑΠΘ με το… καλημέρα!