in , ,

Η Πόλη Ανάποδα: Μα σε ποιους απευθύνεται το Φεστιβάλ Κινηματογράφου; – 7 ευρώ το εισιτήριο

Την αντίδραση του δημοτικού σχήματος του δήμου Θεσσαλονίκης “Η Πόλη Ανάποδα” προκάλεσε η αύξηση στις τιμές των εισιτηρίων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης που ξεκινά αύριο, Πέμπτη.

“Για ένα φεστιβάλ με κρατικές επιδοτήσεις, ιδιωτικές χορηγίες και διαφημίσεις και -κυρίως- με σχεδόν πάντα γεμάτες αίθουσες, χάρη στη στήριξη των κατοίκων της πόλης, αυτές οι αυξήσεις, πολύ πάνω κι από τον πληθωρισμό, είναι απαράδεκτες”, τονίζει χαρακτηριστικά το δημοτικό σχήμα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Μια δυσάρεστη έκπληξη περίμενε εχθές τους φίλους και τις φίλες του κινηματογράφου, όταν άνοιξε η προπώληση των εισιτηρίων του 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Οι τιμές των εισιτηρίων ακρίβυναν -ξανά: 7 ευρώ η μία προβολή, 50 ευρώ το εκπτωτικό πακέτο των 10 εισιτηρίων, καμία έκπτωση για ειδικές κοινωνικές ομάδες (πέρα από την παροχή 5 εισιτηρίων για τις μεσημεριανές προβολές). Να θυμίσουμε εδώ ότι τα προηγούμενα χρόνια είχε ήδη καταργηθεί η κάρτα που εξασφάλιζε κάποτε δωρεάν και αργότερα οικονομικά εισιτήρια των δύο ευρώ. Συνεπώς, ένας κάτοικος ή επισκέπτης της πόλης που θέλει να παρακολουθήσει κανονικά και τις 10 ημέρες του Φεστιβάλ, θα χρειαστεί 150-200 ευρώ, ένα ποσό που καμία εργαζόμενη ή κανένας άνεργος δεν μπορεί να δαπανήσει χωρίς μεγάλες θυσίες. Αντίστοιχα αυξημένες είναι οι τιμές για τα αναμνηστικά είδη (μπλούζες κοκ).

Για ένα φεστιβάλ με κρατικές επιδοτήσεις, ιδιωτικές χορηγίες και διαφημίσεις και -κυρίως- με σχεδόν πάντα γεμάτες αίθουσες, χάρη στη στήριξη των κατοίκων της πόλης, αυτές οι αυξήσεις, πολύ πάνω κι από τον πληθωρισμό, είναι απαράδεκτες. Το Φεστιβάλ είναι το σημαντικότερο πολιτιστικό γεγονός της πόλης. Θα πρέπει να κάνει ό,τι μπορεί για να μείνει ανοιχτό στους κατοίκους, όχι να τους αποκλείει. Ο πολιτισμός δεν μπορεί να γίνεται εμπόρευμα του συρμού, πόσο μάλλον προϊόν πολυτελείας.

Δεν ξέρουμε σε ποιο κόσμο ζουν τα μέλη της Διοίκησης, ή σε ποιους νομίζουν ότι απευθύνεται το Φεστιβάλ. Η ευθύνη όμως αυτής της επιλογής είναι πολιτική, όπως πολιτική είναι και η θέση τους στη διοίκηση αυτού του θεσμού. Την ευθύνη αυτή μοιράζεται και ο Δήμος Θεσσαλονίκης, ο οποίος μετέχει στη διοίκηση του Φεστιβάλ.

Διεκδικώντας το δικαίωμα στον πολιτισμό, ως Πόλη Ανάποδα ζητάμε μείωση των τιμών, επαναφορά της κάρτας, δωρεάν προβολές για άνεργους/ες.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συγκέντρωση αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης την Πέμπτη στη Θεσσαλονίκη

ΣΦΕΑ: Συμβολική νίκη της ιστορικής μνήμης η δικαστική απόφαση για τον Χρυσοχόου