in ,

Η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας- Αντιδράσεις από πρυτάνεις και καθηγητές

Η κυβέρνηση προχωρά ακάθεκτη στη σύσταση πανεπιστημιακής αστυνομίας- Αντιδράσεις από πρυτάνεις και καθηγητές

Πρόσκληση σε διάλογο για σήμερα, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, έλαβε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Διδακτικού & Ερευνητικού Προσωπικού με θέμα την ίδρυση σώματος πανεπιστημιακής αστυνομίας, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάγεται στην ΕΛ.ΑΣ. και όχι στις πανεπιστημιακές αρχές.

Σε ανακοίνωσή του ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καλεί, την ΠΟΣΔΕΠ και τους πρυτάνεις να επιμείνουν στην άρνησή τους, που είχαν καταθέσει επίσημα στην κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα, ενώ σημειώνει: «η συζήτηση για προσλήψεις επιπλέον αστυνομικών εν μέσω πανδημίας είναι ανεπίκαιρη και προκλητική».

Η ανακοίνωση αναφέρει μέσα σε άλλα:

«Το πανελλήνιο συνδικαλιστικόμας όργανο (ΠΟΣΔΕΠ) έλαβε πρόσκληση συμμετοχής σε διάλογο με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘ, τη διοίκηση του ΕΘΑΑΕ (πρώην ΑΔΙΠ) και τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη για θέματα που αφορούν στην ασφάλεια των πανεπιστημίων την Τρίτη 8/12/2020.

Παράλληλα, υπάρχει εκτενές ρεπορτάζ στο πρωτοσέλιδο της Καθημερινής του Σαββάτου και στο σημερινό Βήμα της Κυριακήςσχετικά με τη σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας. Το σχετικό νομικό πλαίσιο υπάρχει μετά από υπουργική απόφασηγια οποιοδήποτε ΝΠΔΔ ήδη από τον Ιούλιο του 2020. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η κυβέρνηση προχωράει στη σύσταση αυτού του σώματος το οποίο θα δίνει απευθείας αναφορά στην ΕΛ.ΑΣ. και όχι στα ΑΕΙ. Οι αστυνομικοί θα προσληφθούν με διαδικασίες εξπρές και θα λάβουν εκπαίδευση όμοια με εκείνη των ειδικών φρουρών (5-7 εβδομάδες) και επιπλέον εκπαίδευση προσαρμοσμένη στα καθήκοντά τους. Θα φέρουν κλομπ και χειροπέδες. Η εκπαίδευση, ο εξοπλισμός και η αμοιβή τους σύμφωνα με την υπουργική απόφαση θα βαρύνει τα ΝΠΔΔ. Ο ΕΣΔΕΠ επισημαίνει μετά από τα παραπάνω τα εξής:

·         Οι προσλήψεις επιπλέον αστυνομικών είναι εκτός τόπου και χρόνου.

·         Η σύσταση Πανεπιστημιακής Αστυνομίας σε περίοδο όπου τα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα είναι άδεια είναι το λιγότερο ανεπίκαιρη.

·         Η πρόσκληση για διάλογο από την πολιτεία θα έπρεπε να γίνεται με διαφορετικές προτεραιότητες.

·         Πρώτα να συζητηθεί ο τρόπος που μπορεί η Πανεπιστημιακή Κοινότητα να συμβάλλει στην καταπολέμηση των προβλημάτων που προέρχονται από την πανδημία. Πράγματι, η Πανεπιστημιακή Κοινότητα έχει από την αρχή της κρίσης θέσει εαυτόν στη διάθεση της πολιτείας και δεν έχει υπάρξει ανάλογη ανταπόκριση, ενώ τα πράγματα σε όλα τα πεδία είναι εξαιρετικά κρίσιμα.

·         Στη συνέχεια να συμβάλλουμε στο διάλογο για το νομοσχέδιο για την παιδεία που ετοιμάζει η κυβέρνηση, για το οποίο συνεχώς υπόσχεται ότι θα μας σταλεί πρόσκληση. Αντί αυτού λαμβάνουμε πρόσκληση για να συζητήσουμε για νέες προσλήψεις στην Πανεπιστημιακή Αστυνομία.

·         Οι πρυτανικές αρχές της χώρας έχουν ήδη από την 4ηΝοεμβρίου 2020 απαντήσει στις προτάσεις του πρωθυπουργού για την πανεπιστημιακή αστυνομία και στην ανακοίνωσή τους είναι αντίθετοι σε ένα σώμα που θα έχει αναφορά στην ΕΛ.ΑΣ και όχι στα ΑΕΙ. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της έκτακτης συνόδου των πρυτάνεων το υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο είναι επαρκές και η πανεπιστημιακή φύλαξη πρέπει να υπάγεται και να αναφέρεται στον Πρύτανη και τη Σύγκλητο. Φαίνεται λοιπόν, ότι η πολιτική ηγεσία δεν λαμβάνει υπόψη τις απόψεις της συνόδου των πρυτάνεων αλλά προχωρά κανονικά στο σχέδιό της.»

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η μνήμη κέρδισε και πάλι τη λήθη, η συγκέντρωση στο σημείο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου πραγματοποιήθηκε

Καταγγελία: Αναίτιος ξυλοδαρμός και πρόστιμο από αστυνομικούς σε ντελιβερά