«Σε άσχετο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών πέρασε διάταξη, η οποία στην ουσία καταργεί τη μονιμότητα των γιατρών του ΕΣΥ», κατηγόρησε την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και πρώην υπουργός Ανδρέας Ξανθός κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής που συζητούνταν το ν/σ του Υπουργείου Υγείας με θέμα «κύρωση δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και λοιπές διατάξεις».
Η Αριστερή Ριζοσπαστική Συνεργασία Ιατρών σημειώνει πως «για να υλοποιήσει το σχέδιό της να διαλύσει τελείως το ΕΣΥ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κρατάει πλέον ούτε τα προσχήματα. Καταφεύγει σε καθαρά χουντικές πρακτικές αιφνιδιασμού και παραπλάνησης. Καταργεί μεσάνυκτα σε νόμους άσχετων υπουργείων διατάξεις που είχαν προκύψει μετά από πολύμηνες κινητοποιήσεις και κατόπιν συμφωνίας νοσοκομειακών γιατρών – πολιτείας και μάλιστα επί προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ. Αρκετά πια. Δεν θα φύγουν οι γιατροί από τα νοσοκομεία. ΕΣΕΙΣ ΕΙΣΤΕ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΞΕΡΕΤΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ κύριε Πλεύρη, κυρία Γκάγκα, κύριε Μητσοτάκη. Έρχεται θύελλα αγώνων που ΘΑ ΣΑΣ ΣΑΡΩΣΕΙ. Την νέα αυτή «μουλωχτή» αθλιότητα όχι μόνο δεν θα την εφαρμόσετε αλλά θα την πάρετε πίσω όπως – όπως και θα είναι μέρα μεσημέρι».
Το Μέτωπο Νοσοκομειακών Γιατρών αναφέρει πως σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση του Υπουργού Υγείας κ. Πλεύρη σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, που έγινε νόμος του κράτους με το άρθρο 82 του ν.4915/2022, που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ την παραμονή της 25ης Μαρτίου (ΦΕΚ Α63-24/3/2022), οι γιατροί που καταλαμβάνουν θέσεις στο ΕΣΥ με 5ετή θητεία, δεν θα κρίνονται ατομικά στο τέλος της 5ετίας (όπως προέβλεπε ο ν. 3754/2009 που κατακτήθηκε μετά από αγώνες του νοσοκομειακού κινήματος) αλλά θα «παναπροκηρύσσεται η θέση και εφ’ όσον επιλεγεί ο ίδιος γιατρός τότε μόνον θα διορίζεται ως μόνιμος.
Ενώ συνεχίζει: «Και δε φτάνει αυτό για όσους επιλέξουν από εδώ κι εμπρός το ΕΣΥ, αλλά ο νόμος έχει αναδρομική ισχύ και αφορά και όσους διορίστηκαν πριν τη ψήφιση του νόμου. Έτσι, όσοι γιατροί διορίστηκαν την τελευταία 5ετία σε οποιαδήποτε δομή του ΕΣΥ, κινδυνεύουν να χάσουν τη θέση τους, αφού θα μπορεί να τη διεκδικήσει σε ανοικτή προκήρυξη οποιοσδήποτε άλλος γιατρός και οι ίδιοι να ανταμειφτούν με απόλυση για την επιλογή τους να στηρίξουν το ΕΣΥ αυτή τη δύσκολη περίοδο. Και συγχρόνως το ΕΣΥ να στερηθεί τους ελάχιστους -σε σχέση με τις ανάγκες- συναδέλφους που διορίστηκαν τα τελευταία χρόνια. Αυτές είναι οι καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας που υποσχόταν προεκλογικά ο Μητσοτάκης.
Δύο τινά συμβαίνουν. Είτε η κυβέρνηση επιδιώκει σε συγκεκριμένες θέσεις να διορίσει δικά της παιδιά και επιθυμεί «να ανακατέψει την τράπουλα» ή έχει αποφασίσει –ούτως ή άλλως να διαλύσει τη δημόσια υγεία πρόωρα και εσπευσμένα, αφήνοντας στην αποδρομή της συντρίμμια κι αποκαΐδια.
Οι ανόητοι δικολαβισμοί του υπουργείου Υγείας στο σημερινό Δελτίο Τύπου όχι μόνο δεν αναιρούν αυτές τις διαπιστώσεις μας, αλλά τις επιβεβαιώνουν στο ακέραιο».
Πάνος Παπανικολάου: «Αυτές είναι χουντικές πρακτικές, αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα»
Ο νόμος αυτός διαλύει ό,τι έχει απομείνει από το ΕΣΥ και η κυβέρνηση μετέρχεται πρωτοφανείς τακτικές, τόνισε μιλώντας Στο Κόκκινο ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος, Πάνος Παπανικολάου με αφορμή τον νόμο που ψηφίστηκε χωρίς να προηγηθεί ενημέρωση ή διαβούλευση και ουσιαστικά καταργεί τη μονιμότητα των επιμελητών γιατρών μετά την ολοκλήρωση της πενταετίας από τον διορισμό τους.
«Αυτές είναι χουντικές πρακτικές, αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα» σημείωσε ο κ. Παπανικολάου και στον Γιάννη Ανδρουλιδάκη εξήγησε πως το επίμαχο άρθρο – που πλέον είναι νόμος – συμπεριλήφθηκε σε άσχετο νομοσχέδιο τελείως στα μουλωχτά χωρίς ενημέρωση ή προειδοποίηση.
Το άρθρο, όπως σημείωσε, είναι τελείως ψευδεπίγραφο καθώς άλλος είναι ο τίτλος του και άλλο το περιεχόμενο του όπου σαφέστατα προβλέπεται ότι όταν κάποιος επιμελητής διορίζεται στο ΕΣΥ – αφού έχει προκηρυχθεί κενή θέση, έχουν υποβληθεί αιτήσεις, γίνει η διαδικασία επιλογής από ειδικό συμβούλιο καθώς οι υποψήφιοι είναι δεκάδες – τότε και αφού πλησιάζει πενταετία από τον διορισμό θα ξαναπροκηρύσσεται η θέση εξ αρχής με ανοιχτή προκήρυξη, αν την καταλάβει ο ίδιος ή ίδια γιατρός θα νομιμοποιείται, αν δεν την καταλάβει θα απολύεται.
Ο κ. Παπανικολάου εξήγησε μεταξύ άλλων ότι αυτός ο νόμος αυτός έχει και αναδρομική ισχύ και ουσιαστικά ισχύει για όσους διορίστηκαν από το 2017 και μετά. Όπως τόνισε μας γυρίζει 14 χρόνια πίσω και επαναφέρει ένα άθλιο καθεστώς ομηρίας που επικρατούσε μέχρι το 2009 που είχε καταργηθεί μετά από κινητοποιήσεις των νοσοκομειακών γιατρών μαζικές και πολύμηνες, επί υπουργία Αβραμόπουλου και κυβέρνησης Καραμανλή.