in

“Η κυβέρνηση και ο Αθανασίου υπαίτιοι για ό,τι συμβεί”, λένε οι γονείς – Σε κίνδυνο η ζωή των απεργών πείνας

“Η κυβέρνηση και ο Αθανασίου υπαίτιοι για ό,τι συμβεί”, λένε οι γονείς – Σε κίνδυνο η ζωή των απεργών πείνας

Πλήρη στήριξη στα παιδιά τους που βρίσκονται σε απεργία πείνας έδωσαν οι γονείς του Ν. Ρωμανού, του Γ. Μιχαηλίδη, του Α. Μπουρζούκου και του Δ. Πολίτη και κατέστησαν υπεύθυνους για ό,τι συμβεί τη κυβέρνηση και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Επιπλέον επανέλαβαν πως η ζωή των απεργών πείνας είναι σε κίνδυνο ενώ υπογράμμισαν το δίκαιο του αιτήματος του Νίκου Ρωμανού.

“Ο υπουργός κ. Αθανασίου και η κυβέρνηση κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν και θα είναι οι μόνοι υπαίτιοι γι αυτό που θα συμβεί από εδώ και πέρα”, τόνισε ο Γιώργος Ρωμανός.

“Στην περίπτωση του γιου μου το δικαίωμά να σπουδάσει καταπατείται βάναυσα από αυτό το παιχνίδι και αυτό σημαίνει πως οι ελάχιστες εγγυήσεις για μια στοιχειώδη δημοκρατική λειτουργία της εξουσίας μέσα στα πλαίσια της ίδια της αστικής νομιμότητας έχουν παραβιαστεί” προσέθεσε.

“Η ζωή του παιδιού μου είναι σε μεγάλο κίνδυνο. Δεν παρακαλάω για τίποτα για κάτι. Πιστεύω βαθιά μέσα μου ότι ο γιος μου δεν στηρίχθηκε στις εντολές κανενός συστήματος και ακολουθεί μια προσωπική ηθική στάση και δεν διστάζει να βάλει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του για να υποστηρίξει αυτή την επιλογή”, τόνισε.

Από τη πλευρά του ο πατέρας του Γιάννη Μιχαηλίδη έκανε έκκληση πριν να είναι πολύ αργά “στους κυβερνήτες που επηρεάζουν και κατευθύνουν τις αποφάσεις των επί μέρους εξουσιών να κάνουν το ελάχιστο που πρέπει, να αφήσουν το Νίκο Ρωμανό, τον Γιάννη Μιχαηλίδη και τους υπόλοιπους πολιτικούς κρατούμενους να ασκήσουν το δικαίωμά τους στην εκπαίδευση”.

“Δεν υπάρχει δημοκρατία πουθενά”, υποστήριξε από τη πλευρά του ο πατέρας του απεργού πείνας Α. Μπουρζούκου.

Στη συνέντευξη τύπου μίλησε και η γενική γιατρός των κρατουμένων απεργών πείνας και μητέρα του απεργού πείνας Α. Μπουρζούκου, Λίνα Βεργοπούλου. η οποία υπογράμμισε ότι πρόκειται για «συνειδητή απόφαση».

Ενδιαφέρον προκάλεσε και η τοποθέτηση της Αναστασίας Τσουκαλά, εγκληματολόγου και καθηγήτριας πανεπιστημίου στο Παρίσι, η οποία χαρακτήρισε επικίνδυνη τη πρόταση του Χ. Αθανασίου. Υπογράμμισε ότι «”η συναινετική λύση” για εκπαίδευση εξ αποστάσεως είναι κατ’ επίφαση σύννομη, είναι νομικό τερτίπι καθώς πρόκειται για συρρικνωμένη παιδεία και όχι για πραγματική παιδεία». Πρόσθεσε δε ότι «δείχνει απαξίωση η αρχική καθυστέρηση της υποβολής της συναινετικής πρότασης. Σε αυτήν προστίθεται η επιθυμία της απόλυτης διαγραφής, της εκμηδένισης του ανθρώπου καθώς οι άδειες στους κρατουμένους δίνονται με το σκεπτικό να μην αποκόπτονται από την κοινωνία». «Κρατώντας τον κρατούμενο μέσα στη φυλακή μεταφέρεται η νοοτροπία, η λογική των φυλακών υψίστης ασφαλείας τύπου Γ στις φυλακές τύπου Β» επεσήμανε.

«Προσπαθούν να μετακυλήσουν το βάρος των ευθυνών στους γιατρούς και να ασκήσουν το ποινικό αδίκημα της υποχρεωτικής σίτισης» υποστήριξε από τη πλευρά της η Όλγα Κοσμοπούλου, γιατρός, μέλος της εκτελεστικής γραμματείας ΕΙΝΑΠ.

«Εμείς, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, απαιτούμε να δοθεί άμεσα λύση στο θέμα, να δοθεί άμεσα άδεια και να πάψει αυτός ο κυβερνητικός τσαμπουκάς, που μόνο να δυναμιτίσει με τρόπο αποσταθεροποιητικό τις εξελίξεις μπορεί» ανέφερε η βουλευτίνα Ζωή Κωνσταντοπούλου.

“Είναι πρόκληση να αμφισβητούν το δικαίωμα στην εκπαίδευση”, υπογράμμισε ο Πέτρος Κωνσταντίνου από τη πλευρά της ΑΝΤΑΡΣΥΑ και προσέθεσε πως είναι υπέρ της απελευθέρωσης αυτών των κρατουμένων καθώς βιώνουν την “εκδικητική πολιτική του κράτους”.

Συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Ο Νίκος Ρωμανός που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» δίνει μάχη για τη ζωή του και κάθε ημέρα που περνάει αυξάνει το κίνδυνο των μόνιμων βλαβών στην υγεία του καθώς διανύει την 23η ημέρα απεργίας πείνας. Υπενθυμίζεται ότι ο Νικος Ρωμανός διεκδικεί με αυτή την ύστατη μορφή αγώνα και χρησιμοποιώντας ως μόνο όπλο το σώμα του και τη ζωή του, το δικαίωμα του να κάνει χρήση των διατάξεων για εκπαιδευτικές άδειες για να παρακολουθεί τα μαθήματα στο τμήμα που έχει εισηχθεί με πανελλαδικές εξετάσεις. Όλες αυτές τις ημέρες πλήθος δράσεων αλληλεγγύης πραγματοποιούνται σε όλη τη χώρα με πορείες, συγκεντρώσεις, παρεμβάσεις ενημέρωσης, παρεμβάσεις σε ραδιοφωνικούς σταθμούς. 

Ταυτόχρονα  απεργίας πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης στο Νίκο Ρωμανό π-ραγματοποιεί και ο κρατούμενος Γιάννης Μιχαηλίδης ο οποίος νοσηλεύεται στο Τζάνειο. Τη Δευτέρα την έναρξη απεργίας πείνας σε ένδειξη αλληλεγγύης στο σύντροφό τους Ν. Ρωμανό ανακοίνωσαν και οι Α. Μπουρζούκος και Δ. Πολίτης.

Το απόγευμα της Τετάρτης πραγματοποιήθηκαν συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη καθώς και στην υπόλοιπη Ελλάδα όπως στην Πάτρα, τα Ιωάννινα, τη Μυτιλήνη, το Ηράκλειο, το Αγρίνιο, τα Χανιά, το Ρέθυμνο και άλλες περιοχές της χώρας.

Photo Credit: Nikos Libertas  SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Θεσμικές μεταβολές και πολιτικές συμμαχίες στα πανεπιστήμια. Του Γιώργου Αγγελόπουλου

Αφιέρωμα: Νέα παγκόσμια τάση η επαναδημοτικοποίηση του νερού