Τεμαχισμένοι κορμοί στοιβαγμένοι σε ατελείωτες σειρές, αποξηραμένα κομμένα κλαδιά, παχιά στρώματα πευκοβελόνας, που αποτελούν ένα επικίνδυνο κράμα έτοιμο να… εκραγεί με την άνοδο της θερμοκρασίας ενόψει του καλοκαιριού, αλλά κυρίως νεαρά δένδρα αποξηραμένα πλέον από το καταστροφικό έντομο του φλοιοφάγου ή βλαστοφάγου (Tomicus piniperda) στην καρδιά τους δάσους, ακόμη και σε εκτάσεις που είχαν υλοτομηθεί, είναι τα στοιχεία που συνθέτουν τη θλιβερή εικόνα της εξελισσόμενης καταστροφής του περιαστικού δάσους της Θεσσαλονίκης Σέιχ-Σου.
«Η καταστροφή του δάσους του Σέιχ-Σου συνεχίζεται ανεμπόδιστα. Δεκάδες χιλιάδες νέα δένδρα έχουν ήδη αποξηρανθεί, κι ακόμη περισσότερο σε δεκάδες χιλιάδες δένδρα έχει μεταπηδήσει το φλοιοφάγο έντομο. Οι εργασίες όποτε και όταν γίνονταν υποτυπωδώς, άφησαν χιλιάδες κυβικά μέτρα από πευκοβελόνες και μικρά κλαδιά στο έδαφος. Όχι μόνο συνεχίζονται να αποξηραίνονται νέα δένδρα και να εξαπλώνεται η καταστροφή, αλλά όσο βαδίζουμε προς τους καλοκαιρινούς μήνες με την αύξηση των θερμοκρασιών όλη αυτή η τεράστια κρούστα που δημιουργείται από αυτά τα υλικά είναι άκρως επικίνδυνη να προκαλέσει φωτιά», επισημαίνει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.
«Δυστυχώς δικαιωνόμαστε πλήρως για την κραυγή αγωνίας και τα μηνύματα SOS που εκπέμπαμε από το 2018, όταν οι τότε υπεύθυνοι κώφευαν με αποτέλεσμα να χαθούν κρίσιμα χρόνια. Δυστυχώς, επίσης, η αδράνεια συνεχίζεται και η καταστροφή εξελίσσεται, την ίδια ώρα που κάποιοι ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα για ελάχιστα στρέμματα αναδασωτέας περιοχής (Fly Over) και επιδεικνύουν συνένοχη σιωπή για την αποξήρανση και καταστροφή χιλιάδων στρεμμάτων δασικής έκτασης με την ολοκληρωτική αποξήρανση εκατοντάδων χιλιάδων δένδρων», τονίζει ο Σίμος Δανιηλίδης, ζητώντας «να μπουν άμεσα στο δάσος πολύ περισσότεροι υλοτόμοι, πολύ περισσότεροι δασικοί υλοτομικοί συνεταιρισμοί και να καθαρίσουν τις εκτάσεις όχι μόνο από τα ήδη ξερά δένδρα αλλά και από όλα τα πέριξ των ξερών που είναι προσβεβλημένα».
«Επιτέλους, μετά από τρία χρόνια που έχει επέλθει αυτή η καταστροφή, περιμένουμε τη σοβαρή συνεργασία των Αρχών του υπουργείου, του Δασαρχείου, κ.λπ., με την επιστημονική κοινότητα και την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να σχεδιάσουμε από κοινού στην αναζωογόνηση του δάσους με την αναδάσωση και φύτευση εκατοντάδων χιλιάδων δένδρων που πρέπει να γίνει, και βέβαια με την αποφυγή αυτή τη φορά της φύτευσης πεύκων για να μπορέσουμε να ξαναχαρούμε το περιαστικό δάσος της Θεσσαλονίκης», προσθέτει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών.