Η καρδιά της Αριστεράς στον πλανήτη χτυπά στο Καράκας

Αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ βρίσκεται στη Βενεζουέλα στο Καράκας στην έναρξη του Φόρουμ του Σάο Πάολο. Εκατοντάδες αντιπροσωπείες από όλο τον κόσμο, από κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς βρίσκονται στο Καράκας.

Η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ αποτελούμενη από τη Ρένα Δούρου, βουλευτή Β΄Αθήνας και μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνη για την Ευρωπαϊκή Πολιτική και τον Κώστα Ήσυχο, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ, υπεύθυνο για την Εξωτερική Πολιτική συναντήθηκε με την Rigoberta Menchú, νομπελίστρια Ειρήνης και υποψήφια του Μετώπου της Αριστεράς για τις προεδρικές εκλογές στη Γουατεμάλα. Στο χώρο του Συνεδρίου υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ο Υπουργός Εξωτερικών της Βενεζουέλας,  Nicolás Maduro και ο Υφυπουργός Εξωτερικών για την Ευρώπη, Temir Poncereleon.

Η Ρένα Δούρου θα παρευρεθεί στο Κοινοβούλιο της χώρας στην πανηγυρική έναρξη των εργασιών με τη συμμετοχή βουλευτών από όλο τον κόσμο. Το ενδιαφέρον για την Ελλάδα είναι αξιοσημείωτο και η ελληνική αντιπροσωπεία έδωσε συνέντευξη στην κρατική τηλεόραση μαζί με τον ευρωβουλευτή της Ισπανίας Willy Meyer (Ενωμένη Αριστερά). Τις επόμενες μέρες ηγέτες, υπουργοί, αρχηγοί κομμάτων θα έχουν συναντήσεις, ενώ στις 5 Ιουλίου η ελληνική αντιπροσωπεία θα παρευρεθεί με τον Πρόεδρο, Ούγκο Τσάβες στην κεντρική παρέλαση που διενεργείται για μια από τις εθνικές επετείους της χώρας. 

Ο Κώστας Ήσυχος θα είναι κεντρικός ομιλητής σε Σύσκεψη Συνδικαλιστικών Εκπροσώπων συνδικάτων της Λατινικής Αμερικής, της Ευρώπης, της Αφρικής, της Ασίας και θα ενημερώσει για τις τρομακτικές επιπτώσεις των νεοφιλελεύθερων πολιτικών σε βάρος του ελληνικού λαού. Επίσης, θα υπάρξουν ψηφίσματα συμπαράστασης και θα διερευνηθούν οι δυνατότητες επισκέψεων μεγάλων συνδικαλιστικών οργανώσεων στην Ελλάδα, καθώς και οι δυνατότητες προγραμμάτων αλληλεγγύης προς τους άνεργους, τις γυναίκες και τους άστεγους.

Το Φόρουμ του Σάο Πάολο (SPF) αποτελείται από δεκάδες αριστερά και προοδευτικά κόμματα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Λειτουργεί εδώ και χρόνια και έχει αποκτήσει σημαντική πολιτική επιρροή στην πολιτική ζωή της περιοχής. Αποτελεί επίσης παγκόσμιο σύμβολο ενωτικής δράσης της Αριστεράς.

Το Φόρουμ του Σάο Πάολο συστάθηκε το 1990, όταν το Κόμμα Εργαζομένων της Βραζιλίας πλησίασε άλλα κόμματα και κοινωνικά κινήματα της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, με στόχο να συζητήσουν για πως θα κινηθούν μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και  για τις συνέπειες της εφαρμογής των νεοφιλελεύθερες πολιτικών που υιοθετήθηκαν την ίδια στιγμή από τις δεξιές κυβερνήσεις της περιοχής. Ο δεδηλωμένος κύριος στόχος του συνεδρίου ήταν να υποστηριχθούν εναλλακτικές λύσεις στο νεοφιλελευθερισμό. Η πρώτη συνεδρίαση, πραγματοποιήθηκε στο Σάο Πάολο, τον Ιούλιο του 1990, παρέστησαν μέλη από 48 κόμματα και οργανώσεις από χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής. Το αρχικό όνομα που δόθηκε από τη συνεδρίαση ήταν η Συνάντηση των Αριστερών και αντιιμπεριαλιστικών κομμάτων και οργανώσεων της Λατινικής Αμερικής.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελληνική Χαλυβουργία: Άκαρπη η τριμερής συνάντηση

Στα υπουργεία η Τρόικα