in , , , ,

Η γενική απεργία νεκρώνει τη χώρα – Όλα τα καλέσματα στη Θεσσαλονίκη

24ωρη γενική απεργία από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ και εκατοντάδες σωματεία και ομοσπονδίες εργαζομένων, έχει προκηρυχθεί για σήμερα, Πέμπτη 10 Ιουνίου 2021, ενόψει της ψήφισης του αντεργατικού νομοσχεδίου που η κυβέρνηση θέλει να «περάσει» από τη Βουλή την επόμενη εβδομάδα. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσει ο ΟΑΣΘ, ενώ η ΤΡΑΙΝΟΣΕ ακύρωσε όλα τα δρομολόγια.

Παρά την ακύρωση της προγραμματισμένης απεργίας για τις 3 Ιουνίου από την ΑΔΕΔΥ και δεκάδες σωματεία, μετά από την κήρυξη της αυριανής απεργίας από τη ΓΣΕΕ, οι παρεμβάσεις και οι εξορμήσεις σε γειτονιές και χώρους δουλειάς από εργατικά σωματεία και σχήματα αλλά και πολιτικές οργανώσεις, με σκοπό την μαζική συμμετοχή στις απεργιακές κινητοποιήσεις, ήταν καθημερινές μεταδίδοντας σε δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους το απεργιακό μήνυμα.

Καμάρα

Για την Καμάρα στις 10.30 έχει οριστεί το ραντεβού πρωτοβάθμιων σωματείων, ΕΛΜΕ, σωματείων βάσης, αναπληρωτών και αδιόριστων καθηγητών, παρατάξεων και σχημάτων που εναντιώνονται στην «ήπια στάση» της ΓΣΕΕ, πρωτοβουλιών φοιτητ(ρι)ών. ενώ στην Καμάρα καλούν επίσης η ΒΙΟΜΕ, συλλογικότητες και οργανώσεις της αριστεράς και του αναρχικού χώρου όπως το Νέο Αριστερό Ρεύμα, το ΚΚΕ (μ-λ), η συνέλευση ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο, η Ταξική Αντεπίθεση (ομάδα αναρχικών και κομμουνιστών), η Αναρχική Ομοσπονδία και η Αναρχική Πολιτική Οργάνωση.

To Σωματείο Υπαλλήλων Βιβλίου-Χάρτου σημειώνει στην ανακοίνωσή του:

«Από τις πρώτες κιόλας μέρες της πανδημίας μέχρι και σήμερα η κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο. Ο εργασιακός μεσαίωνας μονιμοποιείται και νομιμοποιείται με το τερατούργημα του υπουργού Εργασίας Χατζηδάκη. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο αυτό, κάθε επιχείρηση θα μπορεί πλέον να επιβάλει και νόμιμα το 10ωρο (έναν αιώνα μετά την κατάργησή του) μέσα από ατομική σύμβαση με τον εργαζόμενο, μετατρέποντας τη συζήτηση για συλλογικές συμβάσεις μια ακόμη πιο μακρινή προοπτική. Το όριο των υπερωριών αυξάνεται στις 150 ετησίως, με ταυτόχρονη κατάργηση του θεσμού της υπερεργασίας και του πενθήμερου. Θεσμοθετείται, έτσι, και με τη βούλα του νόμου ένα ωράριο-λάστιχο ανάλογα με τα κέφια του κάθε εργοδότη. Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: σε θέλουν μόνο σου, να δουλεύεις μέχρι τελικής πτώσης.

Επιπλέον, σύμφωνα με το νομοσχέδιο, η ηλεκτρονική ψηφοφορία εξ αποστάσεως για κήρυξη απεργίας εισάγεται στη λειτουργία και στις συνελεύσεις των σωματείων, υπονομεύοντας το πιο ισχυρό μας όπλο, την απεργία. Η λογική αυτή της διάσπασης και των ψηφιοποιημένων σχέσεων έχει στόχο να αποτρέψει τους εργαζομένους από το να διεκδικήσουν και να διασφαλίσουν τα εργασιακά τους δικαιώματα. Επίσης, το νομοσχέδιο ποινικοποιεί την περιφρούρηση της απεργίας με συγκέντρωση στο χώρο εργασίας, βαπτίζοντάς τη «βιαιοπραγία». Τη μετατρέπει σε ποινικά κολάσιμη πράξη, για την οποία μάλιστα ενδέχεται να πρέπει να καταβληθεί και πρόστιμο στο αφεντικό, ενώ η απεργία θα χαρακτηρίζεται αυτομάτως παράνομη. Έχουμε φτάσει πλέον σε ένα σημείο στο οποίο διακυβεύεται όχι απλώς η υποτίμηση της εργασίας μας, αλλά η ίδια μας η επιβίωση».

Αγίας Σοφίας με Εγνατία

«Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας γυρίσει κυριολεκτικά έναν ολόκληρο αιώνα πίσω καταθέτοντας νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο εργασία, καθιερώνοντας το 10ωρο χωρίς πρόσθετη αμοιβή-απλήρωτα ρεπό, που θα επιβάλλεται από τους εργοδότες με την διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Ταυτόχρονα μειώνει τις προσαυξήσεις των υπερωριών και ανοίγει το δρόμο για την κατάργηση και των υπολοίπων προσαυξήσεων, νομιμοποιεί τις Ατομικές συμφωνίες που όλοι ξέρουμε καλά τι σημαίνει: Μη πληρωμή δώρων, επιδομάτων, Μέσων Ατομικής Προστασίας κτλ., καταργεί ουσιαστικά το δικαίωμα στην απεργία και ποινικοποιεί τη συνδικαλιστική δράση και τα σωματεία» σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αγώνα Διανομέων. Η Επιτροπή καλεί σε συγκέντρωση στις 11.00 στη συμβολή των οδών Αγίας Σοφίας με Εγνατία, ενώ θα ακολουθήσει μοτοπορεία. Στο ίδιο σημείο καλεί η Αντεπίθεση των Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό αλλά και η Οργάνωση Κομμουνιστών Διεθνιστών Ελλάδας.

Αγνώστου Στρατιώτη με Φιλίππου

Η Λαϊκή Ενότητα καλεί σε συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Αγνώστου Στρατιώτη με Φιλίππου στις 11.00, στέλνοντας μήνυμα σε όλους τους εργαζομένους, νέους, άνεργους, συνταξιούχους, να συμμετέχουν στην απεργία και στα απεργιακά συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται την Πέμπτη 10 Ιούνη σ’ όλη την Ελλάδα, με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου της Ν.Δ., και απαιτώντας μέσα από τα συνδικάτα τους τον ριζικό επανακαθορισμό της πορείας τους.

Η Πρωτοβουλία Δικηγόρων & Νομικών για τα Δημοκρατικά Δικαιώματα καλεί επίσης στο ίδιο σημείο αναφέροντας: «Κατεβάζουμε τα μολύβια, σβήνουμε τις οθόνες, κατεβαίνουμε στο δρόμο! Ο κόσμος της εργασίας πρέπει με τον αγώνα του να εξαναγκάσει την κυβέρνηση να αποσύρει το επαίσχυντο νομοσχέδιο Χατζηδάκη, που ξεδιάντροπα πλασάρεται ως «φιλεργατικό», ενώ καταργεί τις πιο ιστορικές κατακτήσεις των εργαζομένων, το 8ωρο, την υπερωριακή αμοιβή και την Κυριακάτικη αργία. Επιχειρεί να καταστήσει κενό γράμμα το θεμελιώδες δικαίωμα στην απεργία και χτυπάει τα συνδικάτα και το δικαίωμα στη συλλογική και συνδικαλιστική δράση. Ο νομικός κόσμος να βρεθεί στην πρώτη γραμμή της αποκάλυψης του αντεργατικού και αντικοινωνικού χαρακτήρα του νομοσχεδίου Χατζηδάκη».

Άγαλμα Βενιζέλου

Στο Άγαλμα Βενιζέλου στις 10.30 θα πραγματοποιηθεί η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ, της ΕΝΙΘ και δεκάδων σωματείων και ομοσπονδιών. H παράταξη του ΕΚΘ «Εργατική Ενότητα» που καλεί στη συγκεκριμένη συγκέντρωση, ασκεί κριτική στην πλειοψηφία του ΔΣ του ΕΚΘ και της ΓΣΕΕ αναφέροντας πως «την οργάνωση της απεργίας εδώ και βδομάδες την έχουν πάρει πάνω τους δεκάδες σωματεία της πόλης, που με συνελεύσεις, συσκέψεις, περιοδείες φροντίζουν να μην μείνει εργάτης που δεν θα μάθει για την αντεργατική λαίλαπα, δεν θα μείνει χώρος δουλειάς που δεν θα μπει στο μεγάλο απεργιακό μέτωπο. Και αυτό το μέτωπο δεν είναι δυνατό να παλεύει για μια … πιο δίκαιη ανάπτυξη, για τη “διευθέτηση που γνωρίζουμε” και μάλλον είναι καλύτερη, για κάποια θετικά σημεία στο νομοσχέδιο που καταργεί το 8ωρο. Γιατί για αυτά παλεύει η πλειοψηφία του ΕΚΘ, με βάση την ανακοίνωσή της, για να μην είναι ατομική η διευθέτηση, αλλά προϊόν…. Διαλόγου.

Στις 10 του Ιούνη, οι εργαζόμενοι απεργούν για άλλους λόγους: για δουλειά με πλήρη δικαιώματα, για 7ωρο-5ήμερο, για πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς, για την υπεράσπιση στο δικαίωμα στην απεργία, στην οργανωμένη διεκδίκηση. H ανάπτυξή τους προϋποθέτει το τσάκισμα των δικαιωμάτων μας, είναι χτισμένη πάνω στις πλάτες μας. Τα κέρδη τους δημιουργούνται πάνω στη δουλειά μας. Δεν παλεύουμε για λιγότερη εξαθλίωση, αλλά για ζωή με σύγχρονους όρους δουλειάς, με δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας. Και με ανοργάνωτους εργάτες, αξιοπρεπής δουλειά δεν γίνεται».

«Καλούμε κάθε επιχειρησιακό σωματείο του κλάδου να μπει μπροστά για την οργάνωση της απεργίας στο χώρο της κάθε επιχείρησης. Να ενημερώσει συνάδελφο το συνάδελφο για την απεργία, για το περιεχόμενο του νέου νομοσχεδίου που έρχεται. Να μπει μπροστά για να οργανώσει την αντίδρασή μας. Να νεκρώσουν τα καταστήματα και οι αποθήκες Καλούμε κάθε συνάδελφο να παραμερίσει το φόβο, την πίεση της εργοδοσίας, αντιλήψεις ότι «στο δικό μας χώρο δεν θα εφαρμοστούν».
Η μάχη της στις 10 Ιούνη είναι μάχη ΑΠΟ ΟΛΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Είναι στα αλήθεια αγώνας ζωής και θανάτου για εμάς και τα παιδία μας! Για αυτό και θα παλέψουμε». αναφέρουν, καλώντας στην απεργιακή διαδήλωση από το Άγαλμα του Βενιζέλου η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Εργαζομένων στην επιχείρηση Σκλαβενίτης Β. Ελλάδος, το παράρτημα Θεσσαλονίκης του Σωματείου Εργαζομέων Praktiker, το Εργατικό Σωματείο ΛΙΝΤΛ ΕΛΛΑΣ-Lidl Hellas «Η Συναντιληψη» και το Σωματείο Εργαζομένων NOTOS.

Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης

Σε συγκέντρωση έξω από το Εργατικουπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης καλούν στις 11.00 η διοίκηση του ΕΚΘ, αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ, μέλη του οποίου έχουν ορίσει ως σημείο προσυγκέντρωσης το Άγαλμα του Λαμπράκη στις 10.00.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

ΟΛΜΕ: Διευθυντές εκπαίδευσης επιβάλλουν ενημέρωση επιτηρητών ανήμερα της απεργίας

Shorta