in

Η Εθνοφρουρά και η Πολιτειακή Αστυνομία εισέβαλαν στο σπίτι των λαών στην περιοχή Τσολουτέλκα στην Πουέμπλα

Επείγον ανακοινωθέν των Ενωμένων Λαών της Τσολουλτέκα

Τις πρώτες πρωινές ώρες και χωρίς προηγούμενη προειδοποίηση, ένα μεγάλο απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς και της πολιτειακής αστυνομίας της Puebla εισήλθε με τη βία στο πρώην εργοστάσιο Bonafont, το οποίο είχε καταληφθεί από τις κοινότητες της περιοχής Cholulteca στις 8 Αυγούστου, προκειμένου να σταματήσει η συστηματική κλοπή νερού που πλήττει τους αγρότες.

Επί δεκαετίες, η εταιρεία έκλεβε 1,6 εκατομμύρια λίτρα νερού κάθε μέρα, σύμφωνα με την οργάνωση Pueblos Unidos. Αντιμέτωποι με την καταστροφή της πολυεθνικής εταιρείας, οι κοινότητες Nahua που επλήγησαν από την έλλειψη νερού όχι μόνο έκλεισαν το πηγάδι για να απελευθερώσουν το νερό τους, αλλά δεν περιορίστηκαν στη φύλαξη του χώρου, αλλά τον μετέτρεψαν  σε έναν χρήσιμο χώρο για τα χωριά και τις κοινότητες.

Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα δημιούργησαν μια βιβλιοθήκη, ένα κέντρο υγείας και έναν πολιτιστικό χώρο. Ονόμασαν τον τόπο Altepelmecalli, το Σπίτι του Λαού. Είναι ένας χώρος αγώνα και αντίστασης που δημιουργεί μια επιλογή για τους κατοίκους των γύρω κοινοτήτων και της χώρας, για την υπεράσπιση του νερού και την αντίσταση στην απαλλοτρίωση. Απόδειξη αυτού ήταν η “Εθνική συνάντηση κατά των αγωγών φυσικού αερίου και των σχεδίων θανάτου”, που πραγματοποιήθηκε στις 15 και 16 Ιανουαρίου, στην οποία συμμετείχαν 15 κινήματα και ανακοίνωσαν την έναρξη ενός καραβανιού στις 22 Μαρτίου.

Ο στόχος της βίας κατά των κοινοτήτων της περιοχής Cholulteca εξακολουθεί να είναι η υφαρπαγή, διότι, όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, “γι’ αυτούς το χρήμα είναι πάνω από τη ζωή”. Όπου καταστρέφουν, οι άνθρωποι συνεχίζουν να οικοδομούν αξιοπρέπεια και αυτονομία.

Πηγή: https://desinformemonos.org/

ΕΠΕIΓΟΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΘEΝ ΑΠΌ ΤΟΥΣ ΕΝΩΜEΝΟΥΣ ΛΑΟYΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧHΣ CHOLULTECA

Προς τον Ζαπατιστικό Στρατό Εθνικής Απελευθέρωσης

Προς το Εθνικό Ιθαγενικό Κογκρέσο

Προς το Κυβερνητικό Συμβούλιο των ιθαγενών

Προς τα μέσα ενημέρωσης

Στο γενικό πληθυσμό

 

Οι Ενωμένοι Λαοί της περιοχής Cholulteca καταγγέλλουν ότι σήμερα, 15 Φεβρουαρίου στις 1:20 π.μ., η Εθνική Φρουρά και η κρατική αστυνομία εισέβαλαν στις εγκαταστάσεις του Altepelmecalli, του σπιτιού των Λαών. Με μια υπερβολική παρουσία δημόσιων δυνάμεων, τα τρία επίπεδα της κυβέρνησης, για άλλη μια φορά, απαλλοτριώνουν και καταστέλλουν τους ανθρώπους που εδώ και σχεδόν ένα χρόνο κλείνουν το εργοστάσιο εμφιάλωσης Bonafont, ιδιοκτησίας της εταιρείας DANONE.

Αυτή η εγκληματική εταιρεία έκλεβε καθημερινά εκατομμύρια λίτρα νερού στην περιοχή μας, στεγνώνοντας τα πηγάδια, τα ποτάμια και τους αμπελώνες μας.

Αφού την εκδιώξαμε, εμείς οι άνθρωποι χτίσαμε ζωή πάνω στα ερείπιά της, με υγεία, εκπαίδευση, επικοινωνία, γεωργία, κτηνοτροφία, δικαιοσύνη και συνεταιριστικά προγράμματα.

Τώρα η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στα συμφέροντα αυτής της εταιρείας και διευκολύνει την επανάληψη της λεηλασίας του νερού.

Καταγγέλλουμε αυτές τις κυβερνήσεις που καταπιέζουν τους ανθρώπους και προστατεύουν τις εταιρείες.

Για αυτούς, τα χρήματα έρχονται πριν από τη ζωή.

Απαιτούμε την απόσυρση των ενόπλων δυνάμεων από το Altepelmecalli και την επιστροφή των εγκαταστάσεων στους κατοίκους.

Καλούμε όλους τους λαούς, τις αδελφές μας οργανώσεις, τις οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα μέσα ενημέρωσης και όλους τους συντρόφους που περπάτησαν μαζί μας να ενωθούν μαζί μας στο αίτημά μας και να είναι σε επαγρύπνηση απέναντι στις επικείμενες διώξεις και την καταστολή των λαών.

Παραμένουμε σε ύψιστη επιφυλακή.

Αρχικό κείμενο: https://www.congresonacionalindigena.org/2022/02/15/comunicado-urgente-de-los-pueblos-unidos-de-la-region-cholulteca/

Πηγή: https://karavanizapatista.espivblogs.net

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

«Ο East Med προς το παρόν ναυάγησε, ο αγώνας ενάντια στις εξορύξεις και τον πόλεμο συνεχίζεται!»

SLAPP: Μία θηλιά που πνίγει την ελεύθερη δημοσιογραφία