in , ,

Η επιλεκτική μεταδοτικότητα ενός ιού και ο σκοταδισμός που γεννά ο έλεγχος της επιστήμης από τις ελίτ

Η επιλεκτική μεταδοτικότητα ενός ιού και ο σκοταδισμός που γεννά ο έλεγχος της επιστήμης από τις ελίτ

Δευτέρα 26/10, πρωί. Χιλιάδες πιστοί, πολλοί χωρίς μάσκες, συνωστίζονται μέσα και έξω από τους χώρους της εκκλησίας του Αγίου Δημητρίου, ενώ εκατοντάδες μεταλαμβάνουν από το ίδιο κουτάλι. Στο χώρο βρίσκονται άτομα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου. Η αστυνομία δε δίνει σημασία σε όλα τα παραπάνω, ενώ την ίδια στιγμή δεν επιτρέπει σε 4 φωτορεπόρτερ να τραβήξουν εικόνες από την επίσκεψη της Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Δευτέρα 26/10, απόγευμα. Λίγες δεκάδες άτομα πραγματοποιούν μικροφωνική συγκέντρωση στην πλατεία Καλλιθέας στην Άνω Πόλη. Μηχανές της ομάδς ΔΙ.ΑΣ. φτάνουν στο χώρο και διαλύουν τους συγκεντρωμένους. Λίγη ώρα αργότερα δεκάδες άντρες της αστυνομίας φτάνουν στην περιοχή και διώχνουν όσες παρέες νέων καθόντουσαν στην ίδια πλατεία.

Είναι πολλά τα αντίστοιχα παραδείγματα. Ο συνωστισμός στα εργοστάσια που μετράν πολλές εκατοντάδες κρούσματα, ο συνωστισμός στα μέσα μαζικής μεταφοράς, ο συνωστισμός στα σχολεία, ο συνωστισμός στα νοσοκομεία και στις ουρές για τα τεστ, ο συνωστισμός στα εμπορικά μαγαζιά και σε καταστήματα εστίασης που δεν εφαρμόζουν τα μέτρα που οφείλουν, τόσο για την προστασία των εργαζομένων όσο και των πελατών.

Από την άλλη και την ίδια στιγμή ένας ολοκληρωτικός πόλεμος φαίνεται να έχει ξεκινήσει απέναντι στη νεολαία καθώς ενημερωνόμαστε καθημερινά πως το πρόβλημα είναι ότι ο ιός μεταδίδεται γρήγορα στις καταλήψεις των σχολείων, στις πλατείες, ακόμα και στα σημεία που τα παιδιά κάνουν skate. Μάθαμε και κάτι λοιπόν: Εκατοντάδες αστυνομικούς αντί για γιατρούς χρειάζεται για να νικήσουμε αυτή την πανδημία, για να κρατηθεί όρθια η κοινωνία και το σύστημα υγείας, για να προστατεύσουμε τις ευπαθείς ομάδες συνανθρώπων μας που πιθανώς να κινδυνεύσουν άμα έρθουν σε επαφή με τον ιό. Και εκτός από τους αστυνομικούς, μερικές πρόχειρες αλλά και βαθιά αντιεπιστημονικές, απαγορεύσεις: 12.30-5 απαγόρευση κυκλοφορίας μειώνοντας το χρόνο που θα μπορούσε να βγει κάποιος με λιγότερο συνωστισμό, να περπατήσει, να πάρει αέρα, να συναντήσει έναν φίλο. Πρόστιμο άμα είσαι μόνος και περπατάς χωρίς μάσκα κάπου που δεν έχει κόσμο, όλα καλά αν είσαι σε ένα κλειστό χώρο και τρως με άλλους 50 ανθρώπους.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση μοιάζει με ένα τεράστιο ανέκδοτο, αν δε συνοδεύονταν από μία ταυτόχρονη διαδικασία επιβολής μίας σειράς οικονομικών και κατασταλτικών μέτρων που δείχνουν ότι η υγειονομική κρίση αποτέλεσε την καλύτερη αφορμή για να περαστούν και μάλιστα αθόρυβα. Από τις απαγορεύσεις των διαδηλώσεων, μέχρι τον πτωχευτικό κώδικα κι από την ταφόπλακα και των τελευταίων εργατικών δικαιωμάτων που έρχεται σε λίγες μέρες μέχρι τα κομμένα αναδρομικά κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που προσλαμβάνονται χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιωτικοί ενώ σπαταλούνται πολλά δισεκατομμύρια για νέα όπλα.

Είμαστε όλοι μουδιασμένοι και σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι λογικό. Αλλά έχουμε κι ένα καθήκον, πέρα ίσως και από τις πολιτικές τοποθετήσεις του καθενός και της καθεμιάς:

Να μην επιτρέψουμε, η αντιεπιστημονική προσέγγιση της κυβέρνησης, να αφήσει χώρο για να εξαπλωθεί ο σκοταδισμός και η συνωμοσιολογία στην κοινωνία. Να την καταγγείλουμε ως τέτοια, να αναδείξουμε την ταξική μεροληψία της, την κατασταλτική της χροιά, την ασφυξία που προκαλεί στους νέους και στην κοινωνικοποίησή των ανθρώπων, τους λόγους που στηρίζεται και προωθεί την «καραμέλα» της ατομικής ευθύνης, όταν η ίδια αδυνατεί ή και επιλέγει να μην αναλαμβάνει καμία δικιά της.

Σίγουρα μπορεί να πει κάποιος: «δεν έφταιγεν η ίδια, τόση ήταν». Επειδή, όμως, ετοιμάζει το έδαφος έτσι ώστε την κατάσταση που βιώνουμε να διαδεχτεί μια ακόμα πιο οπισθοδρομική, ας σηκώσουμε κι εμείς τις ευθύνες μας απέναντι στην κοινωνία.

πηγή φωτό: Δελτίο Αντιπληροφόρησης Θεσσαλονίκης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Loading…

0

Αποκλεισμός και διαμαρτυρία φωτορεπόρτερ έξω από την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου

Lundi Matin