in ,

Η αλληλεγγύη θα νικήσει: Καθημερινές κινητοποιήσεις συμπαράστασης στην οικογένεια που χάνει το σπίτι της

902.gr

Νέες κινήσεις συμπαράστασης έχουν προγραμματιστεί μετά τη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από τα κεντρικά γραφεία της Eurobank στη Θεσσαλονίκη που πραγματοποίησαν εχθές το πρωί Σωματεία και φορείς της πόλης, απαιτώντας από την τράπεζα να ακυρώσει τον πλειστηριασμό της πρώτης κατοικίας της τετραμελούς οικογένειας από τις Συκιές Θεσσαλονίκης.

Την Τετάρτη 1η Ιούνη στις 7 το απόγευμα προγραμματίζουν συνέντευξη Τύπου μπροστά στο σπίτι της οικογένειας στις Συκιές. Ενώ κλιμακώνουν τον αγώνα με συλλαλητήριο την Παρασκευή 03/06 στις 19.30, στην οδό Πλάτωνος 3 στις Συκιές. Απευθύνουν κάλεσμα σε όλες τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους, τα σωματεία, τους φορείς να πάρουν αποφάσεις και να συμμετέχουν μαζικά στο συλλαλητήριο, ώστε να δυναμώσει η φωνή αντίστασης στο πλειστηριασμό που πετάει στο δρόμο μια οικογένεια. Και στέλνουν ξεκάθαρο μήνυμα ότι δεν θα επιτρέψουν να ξεσπιτωθεί καμία εργατική – λαϊκή οικογένεια, δεν θα αφήσουν «κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη».

Κινητοποίηση και από τον Συντονισμό Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης

Κινητοποίηση αλληλεγγύης στην 4μελή οικογένεια έχει προγραμματίσει για την Τετάρτη 1 Ιουνίου στις 13.00 στη συμβολή των οδών Τσιμισκή και Αριστοτέλους και ο Συντονισμός Συλλογικότητων Θεσσαλονίκης με κεντρικό σύνθημα «Η αλληλεγγύη το όπλο των φτωχών ενάντια στ’ αρπακτικά των τραπεζών!».

Στην ανακοίνωσή του ο Συντονισμός αναφέρει:

«Σε μια περίοδο νέας όξυνσης της αντιλαϊκής επίθεσης, με αφορμή αυτή τη φορά την ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο, κυβέρνηση και τραπεζίτες βρίσκουν αφορμή να ξεδιπλώσουν άλλη μια πτυχή της αντιλαϊκής πολιτικής τους: την επίθεση στην λαϊκή κατοικία και περιουσία. Σαν να μην έφταναν μ’ άλλα λόγια οι τεράστιες αυξήσεις στις τιμές των βασικών κοινωνικών αγαθών, η ρήτρα αναπροσαρμογής της ΔΕΗ και γενικά η ακρίβεια ενώ την ίδια στιγμή οι μισθοί και οι συντάξεις παραμένουν καθηλωμένοι “στα τάρταρα”, η δε ανεργία, η ελαστική και υποαμειβόμενη εργασία “στα ουράνια”, σε νέα ένταση εμφανίζεται το φαινόμενο των πλειστηριασμών σπιτιών λαϊκών οικογενειών. Έρχεται έτσι με τον πιο απροκάλυπτο τρόπο να αμφισβητηθεί πέρα από το δικαίωμα στη δουλειά και το ψωμί και το δικαίωμα στη στέγη.

Ειδικότερα στην Θεσσαλονίκη, μια ακόμη φτωχογειτονιά της πόλης, οι Συκιές, φαίνεται να μπήκε το τελευταίο διάστημα στο στόχαστρο των τραπεζιτών, που επιδιώκουν με κάθε τρόπο να αρπάξουν τα σπίτια φτωχών λαϊκών οικογενειών. Πιο συγκεκριμένα πριν 10 μέρες η Eurobank έβγαλε σε πλειστηριασμό το διαμέρισμα 80τ.μ. (κατασκευής 1972) της τετραμελούς οικογένειας του κ. Γιώργου Ν. (πατέρας άνεργος, μητέρα ΑΜΕΑ και δυο παιδιά φοιτητές) για υπόλοιπο χρέους 30.000 ευρώ (κι ενώ έχει ήδη πληρώσει 80.000 ευρώ). Και παρά την δικαστική προσφυγή της οικογένειας και εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου, το σπίτι εκπλειστηριάστηκε για 56.050 ευρώ! Τόσο αξίζουν οι κόποι μιας ζωής για τους τραπεζίτες…

Την ίδια στιγμή, μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο πέρα στην ίδια περιοχή βρίσκεται και το σπίτι του συναγωνιστή Παναγιώτη, το οποίο η μια τράπεζα μετά την άλλη επιδιώκουν ν’ αρπάξουν για μικρά χρέη επαγγελματικών δανείων, που έχουν χρυσοπληρωθεί φυσικά τα προηγούμενα χρόνια.

Καθημερινά γίνεται όλο και πιο φανερό ότι μετά την κατάργηση του ακατάσχετου της πρώτης κατοικίας το 2015, τα μέτρα υπέρ των τραπεζών και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς που καθιέρωσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα με την κυβέρνηση της Ν.Δ. και τα μέτρα του Άδωνη Γεωργιάδη δεν υπάρχει πια κανένας απολύτως τρόπος προστασίας της λαϊκής κατοικίας και μικρής περιουσίας από τις αρπακτικές διαθέσεις των τραπεζιτών. Απέναντι σ’ αυτή την κοινωνικά ανάλγητη πολιτική, άλλος δρόμος δεν υπάρχει παρά η κοινωνική αλληλεγγύη κι ο συντονισμένος αγώνας για τη συνολική ανατροπή της. Γι αυτό και ήταν πολύ σημαντική η μαζική συγκέντρωση αλληλεγγύης στην τετραμελή οικογένεια που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 2 Μάη, με τη συμμετοχή εκατοντάδων κατοίκων από την γειτονιά κι όλη την πόλη, έξω από το σπίτι της οικογένειας και η πορεία που ακολούθησε στους δρόμους των Συκεών και της Νεάπολης.

Ο ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, μαζί με φίλους-αλληλέγγυους στην οικογένεια, με σωματεία και τοπικές συλλογικότητες, καλεί σε συγκέντρωση την Τετάρτη 1 Ιουνίου, στη 1μ.μ., στο κεντρικό κατάστημα της Eurobank (Τσιμισκή κι Αριστοτέλους).

Απαιτούμε την με κάθε τρόπο ακύρωση του πλειστηριασμού του σπιτιού του κ. Γιώργου Ν. και της τετραμελούς οικογένειάς του, ενώ ταυτόχρονα δηλώνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε ποτέ καμιά έξωση να τους γίνει!

Σήμερα παρά ποτέ είναι αναγκαία μια νέα συσπείρωση του κινήματος ενάντια στους πλειστηριασμούς, ώστε όχι μόνο να ακουστεί και πάλι δυνατά το «ΚΑΝΕΝΑ ΛΑΪΚΟ ΣΠΙΤΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΡΑΠΕΖΙΤΗ», όπως το 2016-18 που στήσαμε φραγμό στην αρπαγή της κατοικίας εκατοντάδων λαϊκών οικογενειών στη Θεσσαλονίκη κι όλη τη χώρα, αλλά για να ανατρέψουμε συνολικά κι οριστικά την αντιλαϊκή πολιτική κυβερνήσεων-Ε.Ε.-τραπεζιτών, που από τη μια σπέρνουν την ανεργία, την ακρίβεια και την φτώχεια κι από την άλλη συνεχώς σκαρώνουν νέες πιο αντιδραστικές πολιτικές αρπαγής όλων όσων με τον ιδρώτα της έφτιαξε η εργαζόμενη πλειοψηφία».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Breaking Borders: Τριήμερη συνάντηση για τη μετανάστευση και τους αγώνες

Όταν ο αγώνας, το όραμα και ο έρωτας γίνονται τέχνη: Έφυγε από τη ζωή η κομμουνίστρια Ελένη Βούλγαρη-Γκολέμα