in ,

Γιάννης Λαθήρας: Οι αποφάσεις να λαμβάνονται από τους πολίτες και όχι από έναν δήμαρχο-αφέντη

Την αμεσοδημοκρατική λειτουργία της δημοτικής παράταξης ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών προτάσσει ο υποψήφιος δήμαρχος και τυπικά επικεφαλής της, Γ. Λάθηρας, ως τον μόνο δρόμο για πραγματική αντιπολίτευση αλλά και ως τον μοναδικό τρόπο να λαμβάνουν οι ίδιοι οι πολίτες αποφάσεις για τη ζωή τους μέσα από τη συμμετοχή τους σε επιτροπές και γενικές συνελεύσεις. Ο ίδιος σε συνέντευξη του στο alterthess μιλάει ακόμη για τα προβλήματα του Δήμου όπως αυτό της σχολικής στέγης, της έλλειψης πρασίνου και ελεύθερων χώρων, της ρύπανσης και του κυκλοφοριακού ενώ παράλληλα αναδεικνύει τους πλειστηριασμούς σπιτιών ως μείζον ζήτημα για την περιοχή.

Κατεβαίνετε στις δημοτικές εκλογές σε έναν Δήμο που τουλάχιστον στα ΜΜΕ έχει αποκτήσει την εικόνα ενός Δήμου χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα με έναν δήμαρχο που εκλέγεται με μεγάλα ποσοστά και βρίσκεται κοντά στους πολίτες. Είναι αυτή η πραγματικότητα για τον Δήμο Νεάπολης-Συκεών ή πρόκειται για ένα επίπλαστο αφήγημα;

Είναι αλήθεια ότι για τους κατοίκους άλλων δήμων έχει δημιουργηθεί αυτή η εικόνα. Το εντυπωσιακό είναι  ότι το ίδιο ισχύει και εντός των ορίων του αχανούς δήμου ! Ο δήμαρχος καταφέρνει έντεχνα  να νομίζουν οι κάτοικοι κάθε γειτονιάς ότι παραμελεί μόνο την δική τους ενώ «φροντίζει» τις άλλες ! Ο δήμαρχος με ένα θορυβώδη και πληθωρικό τρόπο χρησιμοποιεί έναν τεράστιο προπαγανδιστικό μηχανισμό για να διαφημίζει το όποιο υπαρκτό ή ανύπαρκτο έργο του. Ο δήμος μας ,όπως και οι περισσότεροι, προτιμά τα έργα βιτρίνας και εντυπωσιασμού πασπαλισμένα με μπόλικη προπαγάνδα και …φωτογραφίες. Έχει έναν ολόκληρο στρατό φωτογράφων και δημοσιογράφων σε κάθε του βήμα. Η υπηρεσία τύπου και δημοσίων σχέσεων είναι η πιο οργανωμένη στον δήμο (!) Εκδίδει δεκάδες χιλιάδες αντίτυπα ενός πολυτελούς ιλουστρασιόν περιοδικού με δεκάδες φωτογραφίες του, όπου οργιάζουν επαναλαμβανόμενα τα «έργα» του. Διαθέτει κατά πως φαίνεται και ισχυρές προσβάσεις στα τοπικά Μ.Μ.Ε. Όσον αφορά την αίσθηση ότι «δεν υπάρχουν εδώ ιδιαίτερα προβλήματα» μια βόλτα στις γειτονιές μας μπορεί να πείσει περί του αντιθέτου.

Θα διαπιστώσετε …live ότι :Στη πόλη μας  δεν έχουμε κέντρα υγείας ενώ τα νοσοκομεία  είναι σε κατάσταση διάλυσης. Αν αρρωστήσουμε, τα στάζουμε στις Βιοϊατρικές και στα Διαβαλκανικά. Οι συγκοινωνίες είναι άθλιες και το Ι.Χ κυρίαρχο: κυκλοφοριακή συμφόρηση, τεράστιο πρόβλημα με το parking των αυτοκινήτων, ρύπανση, ατυχήματα. Πολλές στάσεις του ΟΑΣΘ, αν δεν είναι ..αόρατες, δεν έχουν στέγαστρα και καθίσματα ούτε φυσικά πίνακες δρομολογίων. Διαφημίζει  όμως την «έξυπνη στάση» έξω από το δημαρχείο! Τα πεζοδρόμια ανύπαρκτα ή απροσπέλαστα . Πολλές παιδικές χαρές κλειστές, μεγάλο πρόβλημα με την λειτουργία των ΚΔΑΠ τα τελευταία χρόνια. Νηπιαγωγεία σε μαγαζιά ή μεγάλα τμήματα. Σχολεία που περιμένουν χρόνια να κτισθούν (στο ½ της γεωγραφικής έκτασης των Συκεών δεν υπάρχει σχολική στέγη με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία και αναγκαστική μετακίνηση των μαθητών με λεωφορεία), μεγάλα τμήματα, λείπουν εκπαιδευτικοί και υποδομές ( έχουν όμως κάμερες!). Πάρκα και πλατείες εγκαταλειμμένα ή ανύπαρκτα. Αν γίνει κανένα, θα είναι από …μπετόν! Όλα παραδίνονται στους εργολάβους. Η ανακύκλωση καρκινοβατεί (βασικά ανακυκλώνονται συνεχώς με ελαστικές σχέσεις εργασίας οι υπάλληλοι του δήμου!) ,τα απορριμματοφόρα “ζωγραφίζουν” τους δρόμους και η καρκινογόνος καύση απορριμμάτων βρίσκεται προ των πυλών. (Ο δήμαρχος είναι φανατικός υπέρμαχός της!)  Η ακρίβεια θεριεύει, ο Μασούτης ανακοίνωσε κέρδη 1 δις. Τα νοίκια επίσης . Κόκκινα δάνεια και εξώσεις . Τα μικρομάγαζα στενάζουν και τα κλειστά μαγαζιά πληθαίνουν. Η Δεντροφυτεία παρατημένη για χρόνια “αναπλάστηκε” σε πάρκινγκ . Γειτονιές ολόκληρες (Άγιος Παύλος – Ευαγγελίστρια) ξεχασμένες. Τρέμουμε τις πλημμύρες με ανύπαρκτα τα αντιπλημμυρικά  έργα και τα φρεάτια βουλωμένα. Οι περιοχές κοντά στο δάσος τρέμουν την πιθανότητα πυρκαγιάς… Και άλλα πολλά .

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ με τη δράση μας μέσα κι έξω από το δημοτικό συμβούλιο με ερωτήσεις, προτάσεις,  πλήθος παρεμβάσεων για όλα σχεδόν τα προβλήματα της πόλης, δημοσιεύματα, φωτογραφίες και ρεπορτάζ και συζητήσεις με τους κατοίκους κλονίσαμε σε ένα βαθμό την εικονική πραγματικότητα που έχει τόσα χρόνια δημιουργηθεί.

Στον Δήμο σας κατεβαίνουν λίγες δημοτικές παρατάξεις, με την παράταξη του δημάρχου κ. Δανιηλίδη να έχει αφομοιώσει παρατάξεις που στην απερχόμενη περίοδο βρίσκονταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Πώς σχολιάζετε την εξέλιξη αυτή;

Μια επιπλέον αιτία της πολύχρονης παντοκρατορίας του δημάρχου ήταν η έλλειψη ουσιαστικής και μαχητικής αντιπολίτευσης Πολλές «αντιπολιτευτικές» παρατάξεις ή πρόσωπα προέρχονταν  κατά καιρούς από την παράταξη του δημάρχου ή κατέληγαν σ΄ αυτήν, ανάλογα με τον βαθμό …αξιοποίησης τους από τον δήμαρχο. Ελάχιστες απόπειρες άσκησης πραγματικής αντιπολίτευσης  αντιμετωπίσθηκαν σκαιώς και με χυδαιότητα από τον δήμαρχο. Έτσι, στις εκλογές αυτές η εντελώς ανύπαρκτη δεξιά αντιπολίτευση αποσύρθηκε (!), ενώ ο μέχρι τούδε αντιδήμαρχός οικονομικών επί 9 χρόνια εμφανίστηκε ως …αντιπολίτευση!  Αποκλείστηκε, όμως, από τις δημοτικές εκλογές (παρά τις ενστάσεις που υπέβαλε) για γραφειοκρατικούς λόγους. Αποτέλεσε ανύποπτο και παράπλευρο θύμα των αντιδημοκρατικών, οικονομικών και γραφειοκρατικών εμποδίων, που έθεσε ο νόμος Βορίδη  με στόχο τον αποκλεισμό ενεργών πολιτών, τοπικών πρωτοβουλιών και ενοχλητικών μαχητικών παρατάξεων καθιστώντας ακόμη περισσότερο απρόσβλητο από τον λαϊκό παράγοντα το τοπικό κράτος. Θεωρούμε, βέβαια, την εξέλιξη αυτή πλήγμα ακόμη και στην τυπική δημοκρατική λειτουργία της «τοπικής αυτοδιοίκησης» και παραβίαση της έκφρασης της λαϊκής βούλησης.

Κορυφαίο παράδειγμα εκμαυλισμού και παρακμής θεωρούμε την πολιτικά αήθη και αντιδημοκρατική μετακίνηση -μεταγραφή μιας μικρής ομάδας στελεχών της παράταξης που πρόσκειται στον Σύριζα- κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή- στην παράταξη του δημάρχου. Η μέχρι τότε φραστική αντιπολίτευση και κριτική στον δήμαρχο εξαφανίσθηκε με την υπόσχεση στελέχωσης θέσεων ευθύνης.

Μετά από αυτές τις εξελίξεις ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ αναλαμβάνουμε πολύ μεγαλύτερες και θεσμικές ευθύνες. Άλλωστε επί 4 χρόνια είχαμε αναλάβει το κύριο έργο της αντιπολίτευσης στο ισόβιο, αυταρχικό και αλαζονικό καθεστώς. Με την εμπειρία μας και τη συμμετοχή των κατοίκων και των κινημάτων της πόλης οφείλουμε να ανταποκριθούμε σ’ αυτές!

Η αμεσοδημοκρατική λειτουργία της ΠΟΛΗΣ ΑΛΛΙΩΣ και η εναλλαγή των δημοτικών μας συμβούλων αποδεικνύει τη συνεπή προσήλωσή της στον στόχο του να λαμβάνουν οι ίδιοι οι πολίτες μέσα από τοπικές συλλογικότητες, επιτροπές και γενικές συνελεύσεις τις αποφάσεις για τον δήμο  και την ζωή τους και όχι ένας δήμαρχος-αφέντης του τοπικού κράτους και ένα απρόσβλητο, αυταρχικό καθεστώς παραγόντων, μηχανισμών και συναλλαγών.

Το τελευταίο διάστημα έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας περιπτώσεις δημοτών-ισσών που είναι αντιμέτωποι-ες με πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας τους. Υπάρχει περιθώριο στήριξης τους από την πλευρά της δημοτικής αρχής; Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για το θέμα;

Με δεκατρείς πλειστηριασμούς των λαϊκών κατοικιών την ημέρα(!!!), μόνον για τον Σεπτέμβρη, μπαίνει το φθινόπωρο για τον Δήμο μας και τις φτωχογειτονιές του.. Ακολουθεί ασύλληπτος αριθμός μαζικών πλειστηριασμών. Πραγματική επίθεση στην λαϊκή κατοικία.

Funds και servicers (βασικοί μέτοχοι και διαχειριστές των οποίων – να μην ξεχνάμε – είναι οι ίδιες οι Τράπεζες), μετά την απελευθερωτική γι’ αυτούς απόφαση του Αρείου Πάγου τον Φεβρουάριο, αρπάζουν τις λαϊκές κατοικίες και ξεσπιτώνουν εκατοντάδες φτωχούς και ανήμπορους συνδημότες-ισσες μας.

Η Πόλη Αλλιώς θα κάνει- όπως και έκανε ήδη σε δύο περιπτώσεις πλειστηριασμού της πρώτης και μοναδικής κατοικίας συνδημοτών- περισσότερα από αυτά που μπορεί για να εμποδίσει αυτήν την σφαγή. Καλεί τις οικογένειες που πλήττονται, συγγενείς, φίλους, γείτονες, τους/τις δημότες-ισσες κάθε περιοχής του Δήμου μας, όπως και το Δημοτικό συμβούλιο, σε μαζική και δυναμική παρέμβαση τόσο έξω από τα υποκαταστήματα των Τραπεζών που γίνονται οι πλειστηριασμοί όσο και στις κατοικίες των συνδημοτών μας. Ο δήμος μπορεί και οφείλει να σταθεί στο πλευρό των πληττόμενων οικογενειών με νομική προστασία, οικονομική και ηθική στήριξη και συμβολή στην κινητοποίηση των κατοίκων.( Αν και χρόνια τώρα δεν είδαμε ούτε μια προσπάθεια αγωνιστικής κινητοποίησης των κατοίκων για κάποιο θέμα…)

Διεκδικούμε:

Απόλυτη προστασία της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας. Κανένας πλειστηριασμός, κανένα λαϊκό σπίτι, μαγαζί, οικόπεδο ή χωράφι σε χέρια τραπεζίτη, κράτους ή funds. Νομοθετική απαγόρευση πλειστηριασμών της λαϊκής κατοικίας και περιουσίας από τράπεζες και κράτος (εφορία – οργανισμούς – ταμεία – Δήμους) και της πώλησης των σχετικών δανείων σε funds.

Ακατάσχετο της πρώτης κατοικίας.

  • Διαγραφή χρεών προς το Δημόσιο (εφορία – οργανισμούς – ταμεία – Δήμους) και τις τράπεζες των μακροχρόνια ανέργων, των χαμηλοσυνταξιούχων, των ΑΜΕΑ και ευπαθών ομάδων, των μονογονεϊκών οικογενειών και όλων όσων έχουν εισόδημα κάτω από το όριο φτώχειας. Κούρεμα των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών και των οφειλών στο Δημόσιο. Απαλλαγή τους από το δάνειο όταν έχει εξοφληθεί ήδη το κεφάλαιο. Μείωση των δόσεων και της συνολικής οφειλής ανάλογη της μείωσης των πραγματικών εισοδημάτων μας στα χρόνια της κρίσης.
  • Επιδότηση ενοικίου, παραχώρηση κενών κατοικιών (από τα χιλιάδες άδεια ακίνητα δήμων, εκκλησιών, φορέων του δημοσίου). Έλεγχος και μείωση του airbnb. Λειτουργία στεγαστικής πίστης σύμφωνα με τις λαϊκές ανάγκες και επαναλειτουργία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Η στέγη δικαίωμα όλων όσων ζουν σ’ αυτή τη χώρα!

Και στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών διαπιστώνεται μεγάλη έλλειψη σε ελεύθερους χώρους πρασίνου. Ποιες είναι οι δικές σας θέσεις για την υπεράσπιση και δημιουργία ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου;

Προσφάτως δημοσιευμένη έρευνα αναφέρει ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση στη Θεσσαλονίκη παραμένει εκτός των ορίων της Ε.Ε., ενώ όσον αφορά τα πιο αυστηρά όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είναι εκτός ελέγχου, με αποτέλεσμα οι Θεσσαλονικείς να αναπνέουν δηλητήριο. Περίπου 1.000 κάτοικοι πεθαίνουν πρόωρα κάθε χρόνο εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Παράλληλα, το πράσινο στην πόλη κυμαίνεται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα (έως 10 φορές κάτω από τις διεθνείς προδιαγραφές), παρόλο που είναι αποδεδειγμένο ότι κατάλληλες ζώνες πρασίνου (όπως τα αστικά πάρκα και οι δενδροστοιχίες) μπορούν να μειώσουν τους ατμοσφαιρικούς ρύπους κατά 30-60%. Έχουμε χορτάσει εδώ και 20 χρόνια τις βαρύγδουπες προεκλογικές παρουσιάσεις- φιέστες της διοίκησης για την ανάπλαση της Δενδροφυτείας στις Συκιές, έχουμε δει τα κοσμικά εγκαίνια για την κατ’ όνομα και πανάκριβη ανάπλαση (πραγματικό ξερίζωμα δεκάδων δέντρων) του πάρκου στα Ρουμανικά και στην Δροσιά (πάρκο των Ήχων), αλλά η πραγματικότητα στα μικρά πάρκα και τις πλατείες που μαραζώνουν στις γειτονιές μας είναι γκρίζα και θλιβερή.

Ως ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ προτείνουμε ένα …αλλιώτικο σχέδιο για την πόλη μας στην εποχή της κλιματικής κρίσης. Την ουσιαστική αύξηση των ελεύθερων χώρων, τον δραστικό πολλαπλασιασμό των χώρων πρασίνου και στην πιο μικρή γειτονιά, στα αδόμητα οικόπεδα, την απελευθέρωση εδάφους από τις τεχνητές επιφάνειες, τη δραστική μείωση των συντελεστών δόμησης, την προστασία του περιαστικού και αστικού δάσους, τις μαζικές δενδροφυτεύσεις τόσο μέσα όσο και γύρω από την πόλη, την κάλυψη των άδειων δενδροδόχων, την προστασία και συντήρηση των μικρών πάρκων στις γειτονιές, πραγματικά πράσινες αυλές στα σχολεία της πόλης.

Η ΠΟΛΗ ΑΛΛΙΩΣ επανειλημμένα ανέδειξε στο δημοτικό συμβούλιο την σημασία του φυσικού περιβάλλοντος και την σχέση του ανθρώπου με αυτό. Μίλησε για την άναρχη δόμηση και για έναν άλλο χωροταξικό σχεδιασμό, για λιγότερο τσιμέντο, λιγότερα αυτοκίνητα. Κατέθεσε επανειλημμένα προτάσεις για την προστασία του Σέιχ Σου, την αναμόρφωση της Δενδροφυτείας, του στρ. Στρεμπενιώτη και του πάρκου στα Ρουμανικά (Νεάπολη) με κοινό άξονα πάντα την αναβάθμιση του πρασίνου. Επανειλημμένα επίσης –και με αφορμή την αλληλομετάθεση ευθυνών για το Σέιχ Σου που κινδύνεψε πάλι να καεί- κατέδειξε την ανάγκη ενίσχυσης των υπηρεσιών Δήμων και Περιφερειών τόσο σε μέσα όσο και σε επαρκές μόνιμο προσωπικό αλλά και τον σαφή καθορισμό των αρμοδιοτήτων τους. Αντιτάχθηκε -πρώτη στην Θεσσαλονίκη- στο περιβόητο flyover που θα καταστρέψει μεγάλο κομμάτι του δάσους. Κατέδειξε όμως και την αναγκαιότητα ενός ολοκληρωμένου (και όχι αποσπασματικού χαρακτήρα) σχεδίου παρεμβάσεων μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που θα στοχεύει πραγματικά σε μια «βιώσιμη αστική ανάπτυξη» και δεν θα προσαρμόζεται –όπως κυρίως γίνεται τώρα-. σε οποιαδήποτε διαθέσιμα κονδύλια ΕΣΠΑ . Βέβαια όλα αυτά-ας το ξαναπούμε- προϋποθέτουν επαρκή κρατική χρηματοδότηση και εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό αντί να ανατίθενται τα έργα πρασίνου στους εργολάβους.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Άρτα: Ωραίο μου πλυντήριο…

Δικαστική απόφαση στη Θεσσαλονίκη αναγνωρίζει την ομόφυλη γονεϊκότητα