in , , , ,

Για την προστασία των ευπαθών ομάδων και των εργαζομένων από τον καύσωνα

Ξεκινά από σήμερα ο καύσωνας που θα πλήξει τη χώρα, με τις υψηλές θερμοκρασίες, οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι την Κυριακή, να συνδυάζονται με αρκετή υγρασία και το κύμα αφρικανικής σκόνης, δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Σε πολλές περιοχές της χώρας όπως η Πέλλα, η Πιερία, η Ημαθία ο υδράργυρος θα αγγίξει ή και θα ξεπεράσει τους 40 βαθμούς, ενώ σε αρκετούς νομούς έχουν παρθεί ήδη οι σχετικές αποφάσεις για κλείσιμο των σχολείων.

Επισημαίνεται ότι το τετραήμερο Πέμπτης – Κυριακής θα σημειώσουν σταδιακή άνοδο και οι ελάχιστες θερμοκρασίες πάνω από τους 25 βαθμούς Κελσίου, σχεδόν σε όλα τα ηπειρωτικά.

H Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες:

• Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
• Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
• Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
• Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
• Ιδιαίτερη μέριμνα συνιστάται για τα μωρά και τα μικρά παιδιά, καθώς και τους ηλικιωμένους και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα για την προστασία τους από τις υψηλές θερμοκρασίες.

Μέτρα προστασίας των ευπαθών ατόμων από τον καύσωνα ανακοίνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης

Μέτρα προστασίας των ανθρώπων που ανήκουν σε ευαίσθητες πληθυσμιακές ομάδες από τον καύσωνα ενεργοποιούν ο Δήμος Θεσσαλονίκης και η Διεύθυνση Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας. Σύμφωνα με τον Αντιδήμαρχο Κοινωνικής Πολιτικής Χάρη Αηδονόπουλο, από σήμερα (23/6) έως και την Παρασκευή (25/6) θα ισχύσουν τα εξής:

– Έπειτα από συνεργασία με τη Διοίκηση των ΚΑΠΗ, θα παραμένει ανοικτός με αυστηρή τήρηση όλων των υγειονομικών πρωτοκόλλων ο κλιματιζόμενος χώρος του Δ΄ ΚΑΠΗ, στην οδό Γρηγορίου Λαμπράκη 42, από τις 11.00 το πρωί έως τις 7.00 το απόγευμα, για τη φιλοξενία ανθρώπων που βρίσκονται σε καθεστώς αστεγίας.
– Η δομή αστέγων της οδού Ανδρέου Γεωργίου 13 θα βρίσκεται σε διαρκή λειτουργία (τηλ. 2310-528811) με απόλυτη τήρηση των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό.
– Το προσωπικό των δομών αστεγίας που εργάζεται στο πεδίο καθώς και η Δημοτική Αστυνομία θα διανέμουν φιάλες νερού σε όποιους συνανθρώπους μας βρίσκονται σε καθεστώς αστεγίας και δεν επιθυμούν να μεταβούν στις δομές του Δήμου Θεσσαλονίκης.
Εξάλλου, για την προστασία από τον καύσωνα συστήνεται στους πολίτες:
– Η αποφυγή άσκοπων μετακινήσεων.
– Η ένδυση με ανοιχτόχρωμα ρούχα.
– Η χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου.
– Η λήψη άφθονων υγρών.
– Η λήψη αλμυρής τροφής προς αποφυγήν αφυδάτωσης (εφόσον δεν συντρέχει θέμα υπέρτασης).
– Η επιλογή βάδισης σε σκιερές πλευρές των δρόμων (εφόσον είναι ανάγκη να κινηθεί κάποιος πολίτης σε εξωτερικό χώρο).

Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο ζητά να να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, της υγείας και της ζωής τους από τον καύσωνα.

Ανακοίνωση σχετικά με τις συνθήκες καύσωνα και τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων εξέδωσε και το ΠΑΜΕ, το οποίο αναφέρει σημειώνει:

«Το νέο κύμα καύσωνα που θα κατακλύσει όλη την χώρα επιβάλει την ανάγκη άμεσης κινητοποίησης των συνδικάτων για την προστασία της ζωής και της υγείας των εργαζομένων. Γνωρίζουμε από την ίδια μας την πείρα ότι ακόμη και σε συνθήκες καύσωνα, στους εργασιακούς χώρους η εργοδοσία απαιτεί από τους εργαζόμενους να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης, στο όνομα της συνέχισης της παραγωγής, των προθεσμιών για την παράδοση των εμπορευμάτων, της «εξυπηρέτησης του πελάτη», της «ανταγωνιστικότητας».

Μεταλλοβιομηχανίες, εργοτάξια, λιμάνια, αμπάρια, γίνονται καζάνια θανάτου με θερμοκρασίες και υγρασίες που μπορούν να οδηγήσουν σε σοβαρά προβλήματα υγείας, ακόμη και στο θάνατο από θερμοπληξία, ενώ αυξάνουν τον κίνδυνο εργατικών ατυχημάτων. Οι εργαζόμενοι που δουλεύουν σε εξωτερικούς χώρους και σε υπαίθριες εργασίες βρίσκονται εκτεθειμένοι στις συνέπειες των καιρικών φαινομένων (οικοδομές, delivery, ταχυμεταφορές), πρέπει να προστατευτούν. Δεν είναι λύσεις το καπέλο, τα γυαλιά και ένα μπουκαλάκι νερό που συχνά-πυκνά ακούγονται στους χώρους δουλειάς».

Η ανακοίνωση συνεχίζει:

«Οι συνεχείς παραχωρήσεις των κυβερνήσεων έχουν ανοίξει την όρεξη των εργοδοτών για κατάργηση και των ελάχιστων μέτρων προστασίας της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς. Η ζωή των εργαζομένων γίνεται αναλώσιμο είδος για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα αποτελούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα που μέσα στην πανδημία έγιναν πρωτόκολλα της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, πρωτόκολλα διάδοσης του ιού, πρωτόκολλα του θανάτου.

Ο τελευταίος νόμος-έκτρωμα που οδηγεί τους εργαζόμενους σε περισσότερες και απλήρωτες ώρες δουλειάς θεσπίζοντας την 10ωρη εργασία, είναι καμπανάκι για όλους όσον αφορά την προστασία της υγείας των εργαζομένων συνολικά και όχι μόνο σε περιόδους έντονων καιρικών φαινομένων.
Με τη ζωή και την υγεία μας, δε θα παίξει κανείς!

Μπροστά στον επερχόμενο καύσωνα απαιτούμε:

1. Άμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C. Αντίστοιχα, άμεση διακοπή εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια, κλπ). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου χωρίς καμία περικοπή.

2. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.

3. Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.

4. Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

5. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.

6. Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.

7. Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό. (Σημειώνουμε ότι πολλές φορές η εργοδοσία, για να αποφύγει το κόστος της εγκατάστασης κλιματιστικών, προφασίζεται ότι η λειτουργία τους δεν είναι συμβατή με την παραγωγική διαδικασία).

8. Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατό πιο κοντά στην πηγή τους.

9. Για τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμη και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.).

10. Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών, κτλ), θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.

Για όλα τα παραπάνω, να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία των εργαζομένων με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Σε αντίποδα των νόμων της κυβέρνησης που θέλει να αποδεσμευτεί από πολιτικές ευθύνες όσον αφορά τον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης και γι’ αυτό επιχειρεί να αποδυναμώσει τον ΣΕΠΕ, τις επιθεωρήσεις εργασίας και τα αντίστοιχα ΚΕΠΕΚ, εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε να παίξουν το ρόλο τους. Να δυναμώσει ο έλεγχος σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Να υπάρχει ουσιαστική εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφάλειας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.
Το ΠΑΜΕ με αφορμή τον επερχόμενο καύσωνα που δε θα είναι και ο μοναδικός, καλεί όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε άμεση κινητοποίηση για την προστασία των εργαζομένων, να πάρουν πρωτοβουλίες, να βγουν μπροστά, να μην αφήσουν ανεξέλεγκτη την εργοδοτική ασυδοσία.
Παράλληλα, καλούμε τους εργαζόμενους σε κάθε κλάδο να μην κάνουν εκπτώσεις στα ζητήματα προστασίας της υγείας τους. Να απευθυνθούν στα σωματεία τους, στο ΠΑΜΕ. Να επιβάλουμε με τη δράση μας και τις διεκδικήσεις μας, μέτρα προστασίας της υγείας».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πειθαρχικές διώξεις σε φοιτητές της Νομικής του ΑΠΘ καταγγέλλει ο Φοιτητικός Σύλλογος

Κινητοποίηση των εργαζομένων του δήμου Ευόσμου ενάντια στη σύσταση αναπτυξιακού οργανισμού