Γ.Στουρνάρας: Ανάπτυξη μέσω αποκρατικοποιήσεων

To Μνημόνιο δεν ευθύνεται για την οικονομική κρίση αλλά είναι αποτέλεσμα αυτής δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας προσθέτοντας ότι για τα επόμενα τέσσερα έτη και όχι για τα δύο που προβλέπει η συμφωνία η χώρα πρέπει να σχεδιάσει περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 12 δις. ευρώ περίπου.

Κατά τη γνώμη του η δημοσιονομική προσαρμογή είναι επίπονη αλλά αναγκαία για την ευημερία σε μόνιμη βάση και την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας. Αναφορικά με την χρονική επιμήκυνση διευκρίνισε ότι είναι αναγκαία λόγω της μεγάλης ύφεσης. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «Η επιμήκυνση σημαίνει ότι κάποιος πρέπει  να μας δώσει περισσότερα χρήματα.Και αυτό σημαίνει διαπραγμάτευση». 

Ακόμη επεσήμανε την αναγκαιότητα η Ελλάδα να λάβει τα μέτρα του Μαρτίου έτσι ώστε να προσεγγίσει τους στόχους για τους οποίους έχει δεσμευθεί, ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η επόμενη δόση του δανείου, να μην κινδυνεύσουν μισθοί και συντάξεις.

Σύμφωνα με τον ίδιο χωρίς τη δανειακή σύμβαση η οικονομία της χώρας θα είχε καταβαραθρωθεί. 

“Για τα επόμενα τέσσερα έτη και όχι δύο που προβλέπεται στη συμφωνία, πρέπει η χώρα να σχεδιάσει περαιτέρω μείωση των πρωτογενών δαπανών κατά 12 δισ. ευρώ περίπου, πετυχαίνοντας έτσι μια συνολική μείωση των πρωτογενών δαπανών της Γενικής Κυβέρνησης της τάξης των 30 δισ περίπου από το 2009. Με τον τρόπο αυτό επιστρέφει σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 4,5% του ΑΕΠ, που κρίνεται απαραίτητο για τη βιωσιμότητα του χρέους. Την χρονιά που θα το πετύχει αυτό θα βρίσκεται σε δημοσιονομικούς όρους, στο 1999” δήλωσε συγκεκριμένα.

Οι τέσσερις άξονες οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής στους οποίους πρέπει να κινηθεί η Ελλάδα για να στηρίξει έναν βιώσιμο κοινωνικό και αναπτυξιακό πρότυπο είναι η περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας μέσω επενδύσεων, αποκρατικοποιήσεων και  αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου και η εγκαθίδρυσης ενός σύγχρονου κοινωνικού κράτους. Αναφορικά με τις αποκρατικοποιήσεις εξήγησε αναλυτικά ότι στόχοι της κυβέρνησης συνιστούν η «επιτάχυνση και Διεύρυνση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων κυρίως με την άμεση προώθηση και υλοποίηση σειράς θεσμικών παρεμβάσεων σε πολλούς τομείς,  όπως η σύσταση Ρυθμιστικών Αρχών Λιμένων, Αερολιμένων, Αυτοκινητοδρόμων, Διαχείρισης Υδάτων και Αποχέτευσης, αλλά και με την άμεση λήψη των αναγκαίων διοικητικών αποφάσεων». Ειδικό βάρος θα δοθεί στην ολοκλήρωση των  6 αποκρατικοποιήσεων, για τις οποίες ήδη εξελίσσονται οι διαγωνιστικές διαδικασίες  [Κρατικά Λαχεία, Ελληνικό, ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ, IBC, Κασσιώπη, Αφάντου]. Ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για έναρξη ακόμη εννιά αποκρατικοποιήσεων  [sales leaseback 28 Ακινήτων, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, ΕΓΝΑΤΙΑ, ΕΛΤΑ, ΟΠΑΠ, ΛΑΡΚΟ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ] που ήδη προετοιμάζονται καθώς και 13 ακόμη αποκρατικοποιήσεων, πχ. λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κ.λπ., οι οποίες διαμορφώνονται τώρα.

Συγκεκριμένα για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ η κυβέρνηση θα εξετάσει τον πιο πρόσφορο τρόπο να γίνει σε συνδυασμό με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και τις κοινοτικές οδηγίες, καθώς και την αξιοποίηση της  αργούσας δυναμικότητας περιφερειακών νοσοκομείων του ΕΣΥ, προσβλέποντας τόσο στην ενίσχυση των εσόδων του ΕΣΥ όσο και στην ενίσχυση της ανάπτυξης  του ιατρικού τουρισμού.  

Επίσης προανήγγειλε την λήψη νομοθετικών πρωτοβουλιών για την διευκόλυνση της “αξιοποίησης”ακίνητης δημόσιας περιουσίας από το Φάληρο μέχρι το Σούνιο  δίνοντας έτσι μεγαλύτερες υπεραξίες και στο ίδιο το Ελληνικό. Τέλος δήλωσε ότι οι διαπραγματεύσεις για την έναρξη των έργων των αυτοκινητοδρόμων θα ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο. 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελεύθεροι αφέθηκαν οι 6 από τους 13 συλληφθέντες

Ε.Ε: Καταδικάζει τους βομβαρδισμούς του συριακού πυροβολικού, κοντά στο Λίβανο