in

Φυλακές: Δολοφονική βία και εγκληματικές παραλείψεις

Φυλακές: Δολοφονική βία και εγκληματικές παραλείψεις

Η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου με ανακοίνωσή της εκφράζει τον αποτροπιασμό της για τον θάνατο του κρατουμένου Ιλία Καρέλι, ενώ αυτός- όπως τονίζεται- βρισκόταν κάτω από τον πλήρη έλεγχο και την ευθύνη κρατικών λειτουργών.

«Το ιατροδικαστικό πόρισμα για τα αίτια θανάτου στην ουσία διατρανώνει αφενός μεν πως ορισμένοι λειτουργοί της Πολιτείας λειτούργησαν με γνώμονα την εκδίκηση, αφετέρου δε πως συνάδελφοί τους όχι απλώς δεν έπραξαν το καθήκον τους για την προστασία της ζωής και υγείας του κρατουμένου. Αντιθέτως, σιώπησαν, συγκάλυψαν, αδράνησαν και συνετέλεσαν έτσι και αυτοί στο θάνατό του», σημειώνει η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου.

«Οι προσχηματικοί και ως εκ τούτου αναποτελεσματικοί μηχανισμοί διερεύνησης οδηγούν σε προσχηματικούς και αναποτελεσματικούς ελέγχους κάθε καταγγελίας για αυθαιρεσία κρατικών οργάνων. Προϊόν αυτής της κουλτούρας ατιμωρησίας είναι ο θάνατος του Ιλία Καρέλι. Στην κουλτούρα αυτή συντείνουν και οι πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες που επιχειρούν να προστατεύσουν τα κρατικά όργανα από καταγγελίες για άσκηση βίας με ρατσιστικό κίνητρο», προστίθεται στη συνέχεια.

«Κανένα έγκλημα, ούτε και το πιο ειδεχθές, δεν μπορεί να δικαιολογήσει ή να ισοφαρίσει την φονική βία ή και αδράνεια κρατικών οργάνων. Και τα δυο όμως εντάσσονται στο εκρηκτικό αδιέξοδο που έχει προκαλέσει η σωφρονιστική πολιτική και οξύνει η εξαγγελλόμενη δραστική περιστολή των δικαιωμάτων των κρατουμένων. Οι δύο πρόσφατοι θάνατοι δείχνουν πως η Πολιτεία αδυνατεί πλέον να εγγυηθεί τη ζωή και την ασφάλεια τόσο των κρατουμένων όσο και των σωφρονιστικών υπαλλήλων», επισημαίνεται.

Επίσης, η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου τονίζει πως «η συστηματική έκνομη βία κρατικών οργάνων και η σύστοιχη απόλυτη ατιμωρησία τους εγείρει πολιτειακό ζήτημα και θέτει υπό αμφισβήτηση την προσήλωση της χώρας σε έναν ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Η ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης φέρει ακέραιη την πολιτική ευθύνη για όσα συμβαίνουν και όσα επαπειλούνται στους χώρους των φυλακών της χώρας. Η προστασία της ζωής και της αξιοπρέπειας είναι δικαίωμα όλων ανεξαιρέτως και προϋποθέτει το αυτονόητο, τη νόμιμη δράση των αρχών. Δεν μπορεί να επιτυγχάνεται με αυθαιρεσία, βία και αυταρχισμό».

Τέλος, να αναφερθεί πως η Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου θα πραγματοποιήσει συνέντευξη τύπου τη Δευτέρα 7 Απριλίου και ώρα 13.00 στα γραφεία της, με αφορμή το ζήτημα των φυλακών ασφαλείας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο εκφυλισμός της δημοκρατίας. Του Θόδωρου Μιχόπουλου

Ημερίδα: «Υγεία: αναφαίρετο δικαίωμα ή εμπορεύσιμο αγαθό»