in ,

Φυλακές Διαβατών: «Οι θάνατοι ήταν άδικοι, θα μπορούσαν να τους είχαν προλάβει»

Φυλακές Διαβατών: «Οι θάνατοι ήταν άδικοι, θα μπορούσαν να τους είχαν προλάβει»

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων των Ανθρώπου έχουν προσφύγει κρατούμενοι στις φυλακές Διαβατών, ενώ μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου σχετικά με τις άθλιες συνθήκες κράτησης εν μέσω πανδημίας έχει κατατεθεί και στον Άρειο Πάγο.

Η παντελής απουσία μέτρων προφύλαξης κρατουμένων και σωφρονιστικών υπαλλήλων εκ μέρους του Υπουργείου Δικαιοσύνης στις φυλακές Διαβατών είναι ενδεικτική και επαρκής για να καταρρίψει τις δηλώσεις προ μηνός της γενικής γραμματέα αντεγκληματικής πολιτικής. Τότε η Σ. Νικολάου είχε αναφέρει ότι στις φυλακές τα πράγματα είναι υπό έλεγχο, την ίδια στιγμή που η διασπορά του ιού στο σωφρονιστικό κατάστημα των Διαβατών μετρούσε ήδη τρεις νεκρούς, 130 κρούσματα σε κρατούμενους και 10 σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Παρ`ότι μετά από 1,5 μήνα σκληρής καραντίνας των κρατουμένων η κατάσταση όσον αφορά τον ιό είναι καλύτερη, οι κρατούμενοι με τους οποίους ήρθαμε σε επαφή δηλώνουν ότι οι ζωές τους δεν έχουν αξία για την Πολιτεία και ότι, αντί της λήψης μέτρων προφύλαξης, η κυβέρνηση νομοθετεί ακόμη πιο τιμωρητικά μέτρα εναντίον τους, περιστέλλοντας ακόμη περαιτέρω τα δικαιώματά τους.

«Υπάρχει μια τρέλα εδώ μέσα διότι μετά από 1,5 μήνα άνοιξε η φυλακή, οι συνθήκες είναι απαράδεκτες, οι θάνατοι ήταν άδικοι και θα μπορούσαν να τους έχουν προλάβει» δηλώνει ο κ. Τάκης, ο οποίος νόσησε επίσης από τον ιό εξαιτίας της εγκληματικής διαχείρισης εκ μέρους του Υπουργείου και της διεύθυνσης των φυλακών που επέλεξαν να στιβάξουν σε κελιά 15 τ.μ. θετικά κρούσματα μαζί με αρνητικά ή ύποπτα περιστατικά.

«Υπάρχει τεράστια αδιαφορία από το σύστημα, κόλλησα κορονοϊό γιατί με έβαλαν σε κελί με πολλά κρούσματα μαζί» συμπληρώνει, αναφέροντας ότι η φυλακή άνοιξε αλλά οι συνθήκες παραμένουν απαράδεκτες, καθώς δεν υπάρχει ιατρική κάλυψη και το νοσηλευτικό προσωπικό που είναι δύο άτομα δεν επαρκεί για 600 κρατούμενους.

Τι συμβαίνει όταν ένας κρατούμενος δεν αισθανθεί καλά; Ο κ. Τάκης απαντάει: «ένας άνθρωπος αν πάθει κάτι, θα χτυπήσει την πόρτα μέχρι να τον ακούσει ο σωφρονιστικός και όταν γίνει αυτό θα περιμένει μέχρι να ενημερωθεί το Μεταγωγών για να μεταφερθεί στο νοσοκομείο και μέχρι τότε θα περιμένει στο ιατρείο που δεν υπάρχει όμως γιατρός».

«Από τη στιγμή που αντιλαμβάνονταν ότι ένας κρατούμενος έχει πυρετό τον έκλειναν μαζί με άλλους δέκα στο ίδιο κελί. Αυτά ήταν τα λάθη, έτσι έγινε η τεράστια διασπορά στη φυλακή. Το καταλάβαν πολύ αργά» σημειώνει ακόμη, τονίζοντας ότι στην φυλακή δεν υπάρχει καμία λογική δεδομένου ότι οι μάσκες και τα αντισηπτικά έφτασαν κατόπιν διασποράς του ιού.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον ίδιο, ο ιός μπήκε στην φυλακή από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους πολλοί εκ των οποίων, όπως καταγγέλλει, κυκλοφορούσαν χωρίς μάσκες ενώ μετά από 1,5 μήνα σκληρής καραντίνας, φόβου, αναστολής των επισκεπτηρίων, του προαυλισμού και της δυνατότητας ακόμη να έχουν τηλεφωνική επαφή με συνηγόρους και συγγενείς τους, βιώνουν και την απώλεια των μεροκάματων που δικαιούνταν για να αποφυλακιστούν γρηγορότερα.

«Έπρεπε να έχουμε θανάτους για να μας φέρουν αντισηπτικά και για να γίνουν τεστ και πάλι όχι σε όλους τους κρατούμενους» λέει ο κ. Γιάννης, επίσης κρατούμενος στις φυλακές Διαβατών.

«Έχουμε ζητήσει να μειωθεί ο πληθυσμός μέσα στα κελιά, δεν γίνεται να ζούμε δέκα άτομα σε ένα κελί. Όσον αφορά στο θέμα της υγιεινής των κελιών, αυτή είναι ανύπαρκτη και αν δεν καθαρίζουμε θα μας φάνε στην κυριολεξία οι κατσαρίδες» προσθέτει.

«Λόγω των άθλιων συνθηκών όπου είναι στοιβαγμένες 10 ανθρώπινες ψυχές στα κελιά που χωρούν τρία άτομα, του γεγονότος ότι δεν υπάρχει μόνιμο ιατρικό προσωπικό αλλά και ότι εν μέσω πανδημίας δεν έλαβαν τα κατάλληλα μέτρα», η κατάσταση έφτασε να γίνει ανεξέλεγκτη στη φυλακή Διαβατών τονίζει ο συνήγορος κρατουμένων Κ. Χατζηιωάννου.

Υπενθυμίζει ότι ήδη από τον Οκτώβριο η Ομοσπονδία Σωφρονιστικών Υπαλλήλων είχε καταγγείλει ότι δεν γίνονταν rapid tests, ενώ παράλληλα αναφέρει πως δεν γινόταν διαχωρισμός στα κελιά ανάμεσα σε ευπαθείς και μη ευπαθείς ομάδες. Επιπλέον, κρατούμενοι θετικοί στον ιό ήρθαν σε επαφή με υγιείς με αποτέλεσμα κάποιοι από αυτούς να κολλήσουν και τρία άτομα να χάσουν τη ζωή τους.

Εκτός από την μηνυτήρια αναφορά στον Άρειο Πάγο, δεκάδες κρατούμενοι, όπως λέει, έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και συγκεκριμένα για την παραβίαση του άρθρου 3 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης, για το γεγονός ότι υποβάλλονται σε απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση με αποτέλεσμα να κινδυνεύσει η σωματική τους ακεραιότητα και πάρα πολλοί από αυτούς να κολλήσουν τον ιό.

«Το παράπονο τους είναι ότι, ενώ παγίως το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ορίζει την λήψη μέτρων προφύλαξης, τώρα ως “αντάλλαγμα” η κυβέρνηση δημοσίευσε τον νόμο 4760 που αυστηροποιεί υπέρμετρα το καθεστώς των αδειών και συνεπώς καταργεί και τη δυνατότητα μεταφοράς στις αγροτικές φυλακές» τονίζει, τέλος, δηλώνοντας πως κατά τη διάρκεια της καραντίνας περιστάλησαν δικαιώματα, όπως η τηλεφωνική επικοινωνία ακόμη και με τους συνηγόρους τους, ενώ σε όποιες περιπτώσεις δίνονταν η δυνατότητα αυτή, οι κρατούμενοι είχαν να επιλέξουν ανάμεσα στην οικογένεια και τους συνηγόρους τους.

«Τώρα κόβουν και τις άδειες με αποτέλεσμα να μην μποορούν να δουν τους συγγενείς τους αλλά και να επανενταχθούν στη συνέχεια στην κοινωνία» καταλήγει.

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Νομοθετική παρέμβαση για πλήρη κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας καταγγέλει η Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης

ΕΝΙΘ για εκδικητικές μετακινήσεις συνδικαλιστών: «Η μάσκα αποτελεί μέτρο προστασίας της υγείας και όχι φίμωτρο»