Πληθώρα τροπολογιών έχει καταθέσει τη τελευταία στιγμή η κυβέρνηση υπό το φόβο των εκλογών μετά τη μη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Μία εξ αυτών έρχεται να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων τα τεκταινόμενα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Συγκεκριμένα όπως έχουμε γράψει στο alterthess.gr διίσταντο οι απόψεις σχετικά με το τι έπρεπε να γίνει μετά την απόφαση του ΣτΕ η οποία ακύρωσε την εκλογή του Π. Μήτκα.
Το υπουργείο Παιδείας μετά από επείγον ερώτημα του ΑΠΘ σχετικά με το ποιος θα ασκεί προσωρινά τα καθήκοντα Πρύτανη και μέχρι την ολοκλήρωση της νέας εκλογικής διαδικασίας έκρινε πως χρέη πρύτανη αναλαμβάνει ο αναπληρωτής πρύτανη Θ. Λαόπουλος, σύμφωνα με τη παράγραφο 17, του άρθρου 8, του ν. 4009/2011 σχετικά με τη σειρά αναπλήρωσης του Πρύτανη από τους Αναπληρωτές Πρύτανη «όταν ο Πρύτανης ελλείπει για οποιοδήποτε λόγο».
Όμως φαίνεται πως η ερμηνεία του νόμου από το υπουργείο Παιδείας είχε… ελλείψεις και για αυτό το λόγο αναγκάστηκε ο Α. Λοβέρδος να φέρει τροπολογία προκειμένου αφενός να νομιμοποιήσει εκ των υστέρων την απόφασή του, αφετέρου η απόφαση να μην είναι “ευάλωτη” σε προσφυγές.
Συγκεκριμένα η τροπολογία προσθέτει και την ακύρωση της εκλογής του πρύτανη, στις περιπτώσεις όπου οι αναπληρωτές πρύτανη αναπληρώνουν τον πρύτανη.
“Με την απόφαση ορισμού των αναπληρωτών πρύτανη καθορίζεται η σειρά με την οποία αυτοί αναπληρώνουν τον πρύτανη αν αυτός απουσιάζει, κωλύεται, έχει ακυρωθεί η εκλογή του ή ελλείπει για οποιονδήποτε άλλο λόγο και ασκούν τα καθήκοντά του μέχρι την εκλογή νέου πρύτανη”
Από την άλλη πλευρά σύμφωνα με νομικούς κύκλους ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Γιάννης Μυλόπουλος έπρεπε όχι μόνο να κληθεί στη συνεδρίαση του Σ.Ι προκειμένου η διαδικασία να είναι σύννομη αλλά η απόφαση του ΣτΕ επαναφέρει τον κ. Μυλόπουλο στη θέση του πρύτανη με πλήρη καθήκοντα μέχρι την εκλογή νέου πρύτανη. Οι ίδιοι νομικοί κύκλοι υπογραμμίζουν πως σε αυτές τις περιπτώσεις “το ρολόι γυρίζει πίσω ένα λεπτό πριν την παρανομία” ενώ προσθέτουν ότι σύμφωνα με το διοικητικό δίκαιο, η διοίκηση έχει συνέχεια με αποτέλεσμα η επιστροφή του κ. Μυλόπουλου να γίνεται “αυτοδίκαια”. Άλλωστε επισημαίνουν είναι αδιανόητο να ασκεί καθήκοντα πρύτανη, αναπληρωτής πρύτανη ο οποίος διορίστηκε από τον πρύτανη, του οποίου η εκλογή ακυρώθηκε.
Την ίδια στιγμή νομικοί κύκλοι σε μια άλλη ερμηνεία του νόμου υποστηρίζουν ότι θα έπρεπε η νομική επιτροπή του ΑΠΘ να εκφράσει γνωμάτευση για το ζήτημα στη βάση της οποία θα έπρεπε η Σύγκλητος να ορίσει το αρχαιότερο μέλος της ως πρυτανεύων μέχρι την επανάληψη της διαδικασίας εκλογής.
Υπενθυμίζεται πως με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώνεται η εκλογή του νυν πρύτανη Περικλή Μήτκα μετά από προσφυγή του Ανδρέα Γιαννακουδάκη κατά της διαδικασίας με την οποία βγήκε η απόφαση του Συμβουλίου του Ιδρύματος η οποία απέρριψε την υποψηφιότητα του για τη θέση του πρύτανη.
Το ΣτΕ έκρινε πως οι διαδικασίες που οδήγησαν στην εκλογή του νέου πρύτανη ήταν μη νόμιμες καθώς αποφάνθηκε ότι είναι υποχρεωτική η παρουσία των πρυτάνεων στις συνεδριάσεις των συμβουλίων των Ιδρυμάτων. Η μη παρουσία των πρυτάνεων σε αυτές τις συνεδριάσεις καθιστά τις αποφάσεις που λαμβάνονται μη νόμιμες. Να υπενθυμίσουμε ότι στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχε προσφύγει ο καθηγητής Ανδρέας Γιαννακουδάκης και ζητεούσε να ακυρωθεί η από 20.5.2014 απόφαση του συμβουλίου του ιδρύματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με την οποία επελέγησαν ως υποψήφιοι για την εκλογή στο αξίωμα του Πρύτανη στο ΑΠΘ οι καθηγητές Σ. Λογοθέτης , Π. Μήτκας και Ι. Παπαδογιάννης και απορρίφθηκε ο ίδιος, όπως και ο καθηγητής και πρώην αντιπρύτανης του ιδρύματος Γ. Παντής.
Η διαδικασία αναμένεται να επαναληφθεί από εκείνο το σημείο όπου το ΣτΕ έκρινε ότι οι ενέργειες του Συμβουλίου του Ιδρύματος δεν είναι σύννομες, δηλαδή από την συνεδρίαση με την οποία έγινε η προέγκριση των υποψηφίων προς ψηφοφορία και η απόρριψη των υπολοίπων. Σύμφωνα με πληροφορίες το Σ.Ι εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα για την επανάληψη της διαδικασίας.
Δείτε Επίσης: Γ. Παντής στο alterthess.gr: Το Υπουργείο Παιδείας διορίζει πρύτανη στο ΑΠΘ