in ,

Φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ αντιδρούν στις ηλεκτρονικές εκλογές καλώντας σε αποχή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ

Photo Credit: alterthess

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το πρωί της Πέμπτης φοιτητικοί σύλλογοι του ΑΠΘ ενάντια στην προκήρυξη ηλεκτρονικών εκλογών για τα Συμβούλια Φοιτητών χωρίς παρατάξεις και με ενιαία ψηφοδέλτια που έχει προκηρύξει η πρυτανεία με βάση το νόμο πλαίσιο που πέρασε το καλοκαίρι.

Όπως αναφέρουν οι φοιτητικοί σύλλογοι που συγκεντρώθηκαν έξω από τα γραφεία της πρυτανείας στον 6ο και 7ο όροφο του κτιρίου διοίκησης «όλες αυτές οι διατάξεις αποτελούν άλλη μία προσπάθεια του Υπουργείου να απονεκρώσουν την δυναμική των Φοιτητικών Συλλόγων αποκλείοντάς τους πλήρως από τα όργανα διοίκησης και επομένως στερώντας τους την βασική δυνατότητα να πιέζουν για την υλοποίηση των αιτημάτων τους».

Το νέο θεσμικό πλαίσιο για την εκπροσώπηση των φοιτητών στα όργανα διοίκησης των ΑΕΙ προβλέπει την εκλογή των εκπροσώπων των φοιτητών με άμεση και μυστική ψηφοφορία που διεξάγεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά από ενιαίο ψηφοδέλτιο. Σε αυτές τις εκλογές δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία όσοι έχουν ξεπεράσει τα ν+ν/2 έτη σπουδών.

Οι ηλεκτρονικές εκλογές, οι οποίες οργανώνονται και ελέγχονται από το Υπουργείο Παιδείας, προβάλλουν το σύστημα στήριξης προσώπων που, όπως υποστηρίζουν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες δεν έχουν ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση ούτε τοποθέτηση εντός των φοιτητικών συλλόγων και σε καμία περίπτωση δεν θα υπερασπίζονται τα πραγματικά αιτήματά των φοιτητών-τριών και ούτε θα είναι σε θέση να ασκούνε πιέσεις στα όργανα διοίκησης για την υλοποίησή τους.

«Με την συγκρότηση συμβουλίων φοιτητών τα οποία θα απαρτίζουν οι εκπρόσωποι που προέκυψαν από τις ηλεκτρονικές εκλογές βασικά κεκτημένα του Συλλόγου μας θα αμφισβητούνται ενώ τα συμβούλια αυτά θα αποτελούν τον διαμεσολαβητή ανάμεσα σε πρυτανεία και φοιτητές με σκοπό να κλειδώνουν την εφαρμογή των επιταγών του υπουργείου υπονομεύοντας τα πραγματικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε. Από την άλλη, η ηλεκτρονική μέθοδος αξιοποιείται για την απονέκρωση του Φοιτητικού Συλλόγου, αφού το δικαίωμά μας για την ψήφο θα μετατρέπεται σε υπόθεση πατήματος ενός κουμπιού. Η εξέλιξη αυτή, από κοινού με τα Συμβούλια Διοίκησης που ουσιαστικά θα συγκεντρώνουν όλη την εξουσία για τη λήψη των πιο σημαντικών αποφάσεων αναφορικά με τα ΑΕΙ (στο ΑΠΘ έχει ανακοινωθεί ότι θα ξεκινήσει η συγκρότησή τους τον Φλεβάρη), σκοπεύουν ώστε να εφαρμόζονται ανεμπόδιστα το σύνολο των σχεδίων του Υπουργείου για την Τριτοβάθμια» σημειώνεται ακόμη σε ενδεικτική ανακοίνωση του φοιτητικού συλλόγου Ψυχολογίας .

«Απέναντι στα σχέδια υπουργείου-πρυτανείας-οργάνων διοίκησης που έρχονται να περιγράψουν όλο και πιο σκληρούς όρους σπουδών και να υποβαθμίσουν όλο και περισσότερο την αξία του πτυχίου μας και στην παράλληλη προσπάθειά τους να μας στερήσουν κάθε δυνατότητα διεκδίκησης και να έχουμε λόγο για τις σπουδές και το μέλλον μας, δεν μένουμε απροστάτευτοι και δεν κάνουμε βήμα πίσω!» σημειώνουν οι φοιτητικοί σύλλογοι υπενθυμίζοντας πως ο νόμος πλαίσιο που ψηφίστηκε το καλοκαίρι αλλάζει ριζικά το πανεπιστήμιο υποβαθμίζοντας τα πτυχία καθιστώντας ακόμα πιο δύσκολη την εύρεση εργασίας.

Φοιτητικοί σύλλογοι και παρατάξεις αντιδρούν έντονα, καλώντας σε μαζική αποχή από τις διαδικασίες που κρίνονται διαβλητές αλλά και διαλυτικές για τον φοιτητικό συνδικαλισμό.

Να σημειωθεί ότι το σύστημα των ηλεκτρονικών εκλογών σε όποιο πανεπιστήμιο και αν εφαρμόστηκε οδηγήθηκε σε παταγώδη αποτυχία. Όπου προκηρύχθηκαν εκλογές στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν υπήρξαν υποψήφιοι. Η συντριπτική αποχή του φοιτητικού κόσμου από τις ηλεκτρονικές εκλογές δείχνει και την απαξίωση απέναντι στο νέο νόμο πλαίσιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η Οδύσσεια ενός ενταγμένου μετανάστη

Πορεία με παλμό και συνθήματα από τους σπουδαστές/τριες των καλλιτεχνικών σχολών της Θεσσαλονίκης