Η πρώτη μαζική διαδήλωση ενάντια στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή φοιτητικών συλλόγων, μαθητών-τριών, συλλόγων εκπαιδευτικών και γονέων και κηδεμόνων.
«Το 2006 και το 2007 μας δείχνουν το δρόμο, με όπλο την κατάληψη θα ρίξουμε τον νόμο», «ΝΔ και Πιερρακάκη ακούστε το καλά, δεν θα σας περάσουν τα ιδιωτικά» φώναξαν φοιτητές και φοιτήτριες που μετά από αποφάσεις των συλλόγων τους προχώρησαν σε καταλήψεις σχολών και στη Θεσσαλονίκη. Οι φοιτητικοί σύλλογοι συγκεντρώθηκαν στην Καμάρα δηλώνοντας δεν θα επιτρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης να παρακάμψει το άρθρο 16 και στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, κάτι που θα δώσει το τελειωτικό χτύπημα στις σπουδές, τα πτυχία και την εργασιακή του προοπτική. Στη διαδήλωση που κατευθύνθηκε σε κεντρικούς δρόμους της πόλης συμμετείχαν πανεπιστημιακοί του ΑΠΘ και του ΠΑΜΑΚ καθώς και εργατικά σωματεία δηλώνοντας τη στήριξή τους στον μεγάλο αγώνα που ξεκινάει για την υπεράσπιση της δημόσιας εκπαίδευσης.
Υπενθυμίζεται ότι και ο Ενιαίος Σύλλογος Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού του ΑΠΘ (ΕΣΔΕΠ) του ΑΠΘ με ανακοίνωσή του έχει ήδη καλέσει σε αγωνιστική συμπόρευση όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα αλλά και συνολικά τους πολίτες της Θεσσαλονίκης τονίζοντας ότι «Το “ελεύθερο πανεπιστήμιο” του νέου νομοσχεδίου μία και μόνη “ελευθερία” υπηρετεί: το “άνοιγμα” της αγοράς πτυχίων τόσο με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, όσο και με την απλοποίηση των διαδικασιών και προϋποθέσεων για την αγοραπωλησία πτυχίων μέσω του δημόσιου».
Για τους φοιτητές-τριες και τους εκπαιδευτικούς αλλά και τους εργαζόμενους που συμμετείχαν σε αυτή την πρώτη κινητοποίηση είναι ξεκάθαρο ότι τα ιδιωτικά πανεπιστήμια θα έχουν ως βασικό σκοπό το κέρδος, όπως και κάθε επιχείρηση.
Μάλιστα η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ) σε ανακοίνωσή της υπενθυμίζει ότι προσπαθούν να παρακάμψουν το άρθρο 16 όπως ήδη έχει ξαναγίνει με την απόφαση του Συμβούλιο της Επικρατείας που έκρινε ως «σύμφωνη με το Σύνταγμα» την επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων.
Αυτό ήδη εφαρμόζεται στην Ιατρική σχολή Θεσσαλονίκης, με την εισαγωγή των πανάκριβων διδάκτρων στα μεταπτυχιακά προγράμματα σπουδών, που δεν έλυσαν τα προβλήματα του Τμήματος. Αντίθετα, δημιουργήθηκαν μεγαλύτερα εμπόδια, όπως οι κλειδαριές που συνάντησαν πριν μερικούς μήνες φοιτητές και καθηγητές των 2 τελευταίων δωρεάν μεταπτυχιακών, που με εντολή του Κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Υγείας απαγορεύτηκε η χρήση αιθουσών διδασκαλίας του Τμήματος Ιατρικής από τα εν λόγω μεταπτυχιακά, επειδή είχαν ανακαινιστεί με τα έσοδα των υπολοίπων επι πληρωμή μεταπτυχιακών.
«Μοναδικό κριτήριο θα είναι τελικά τα κέρδη και η προσέλκυση πελατών, όπως συμβαίνει σε κάθε εταιρεία. Ό,τι πουλάει θα θεωρείται …άριστο. Έρχονται μνήμες από την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στη δημιουργία ξενόγλωσσου προπτυχιακού προγράμματος σπουδών με δίδακτρα. Την ώρα που χιλιάδες μαθητές βίωναν τους φραγμούς και τα εμπόδια από το σχολείο-εξεταστικό κέντρο, η διοίκηση της Ιατρικής σχολής διαλαλεί πως το μόνο που χρειάζεται κάποιος για να σπουδάσει Ιατρική είναι 102.000 ευρώ, στο όνομα δήθεν της “αριστείας” και της “αναβάθμισης”. Την ίδια ώρα, μεγάλοι ιδιωτικοί όμιλοι της υγείας δηλώνουν έτοιμοι να ιδρύσουν ιδιωτικές Ιατρικές σχολές».
«Με την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και το μεγάλο παζάρι πτυχίων που στήνεται, θα πουλιούνται και αγοράζονται πτυχία διαφορετικών ειδών και ταχυτήτων στην λογική… “ότι πληρώνεις, παίρνεις”, εντείνοντας την κατηγοριοποίηση σχολών και πτυχίων. Έτσι, οδηγούν αναπόφευκτα σε διαφορετικές κατηγορίες αποφοίτων – ιατρών σε ότι αφορά τη γνώση και τις δυνατότητες επιστημονικής εξέλιξης» αναφέρει η ΕΝΙΘ.
Ανακοινώσεις στήριξης του αγώνα των φοιτητών έχουν εκδώσει ο Σύλλογος Κοινωνιολόγων Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών Φοιτητ(ρι)ών και Υποψηφίων Διδακτόρων Τμήματος Πολιτικών Επιστημών ΑΠΘ αλλά και πλήθος εργατικών σωματείων.
Ο Σύλλογος Κοινωνιολόγων μάλιστα καλεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τους δημοκρατικά σκεπτόμενους πολίτες να αναλογιστούν τις ευθύνες τους στις νέες γενιές της χώρας που ετοιμάζουν αυτές τις αυταρχικές κινήσεις.
Την επόμενη εβδομάδα οργανώνονται νέες γενικές συνελεύσεις σε Τμήματα και Σχολές των πανεπιστημίων καθώς και νέες κινητοποιήσεις για την κλιμάκωση της αντίδρασης ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της Παιδείας.