in ,

Φοιτητική λέσχη ΑΠΘ: Εργολαβίες και «ιδεοληψίες»

ρεπορτάζ: Σταυρούλα Πουλημένη

Τη δημόσια εμφάνιση του μετά από πολύ μεγάλο διάστημα έκανε ο πρύτανης του ΑΠΘ Ν. Παπαϊωάννου σε σημερινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο κτίριο διοίκησης του πανεπιστημίου. Η συνέντευξη Τύπου δόθηκε μαζί με τους υπόλοιπους πανεπιστημιακούς που απαρτίζουν το ΔΣ της πανεπιστημιακής λέσχης προκειμένου να δοθούν εξηγήσεις για τη δυσλειτουργία που παρουσιάζει η λέσχη λόγω των κινητοποιήσεων φοιτητών-τριών και εργαζομένων σε αυτή.

Υπενθυμίζεται ότι εργολαβικοί εργαζόμενοι της πανεπιστημιακής λέσχης του ΑΠΘ καθώς και φοιτητές-τριες με στάσεις εργασίας αλλά και διαμαρτυρίες έξω από τη λέσχη, ήδη από την Δευτέρα, αντιδρούν στη μείωση των μερίδων του φαγητού από 6.000 σε μόλις 2.900 την ημέρα, την επιβολή ελέγχου της εισόδου καθώς και στις απολύσεις που έγιναν μετά το Πάσχα. Παράλληλα οι φοιτητές-τριες θέτουν ζητήματα εργασιακών σχέσεων που επιβάλλει η εργολαβία στη σίτιση για μια παροχή που θα έπρεπε να είναι εκτός από δωρεάν και δημόσια σε όλες τις της εκφάνσεις και να περιλαμβάνει σταθερή δουλειά για όλους-ες και συλλογικές συμβάσεις εργασίας.

Ο πρύτανης που στην αρχή της συνέντευξης υπερτόνισε «την αγάπη του και τη διάθεση προσφοράς για τη φοιτητική κοινότητα»  διευκρίνισε ότι αυτή «δε μπορεί να υπερβαίνει διαδικασίες που καλούμαστε να ακολουθήσουμε γιατί δεν εκπροσωπούμε κανένα συνδικαλιστικό όργανο και άποψη». «Είμαστε η εκάστοτε διοίκηση της φοιτητικής λέσχης» δήλωσε ακόμη επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι «Καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» καθώς και ότι «Δεν φοβόμαστε τίποτα, έχουν γίνει όλες οι ενέργειες και δε μπορεί να πληρώσει η λέσχη το μάρμαρο των φοιτητικών εκλογών».

Σύμφωνα με τον κοσμήτορα της Θεολογικής Σχολής, Χρ. Σταμούλη που συμμετέχει στο Δ.Σ της φοιτητικής λέσχης, η λέσχη λειτουργεί με βάση τους εγγεγραμμένους προς σίτιση φοιτητές. Το πρόβλημα, σύμφωνα με τον ίδιο, δημιουργήθηκε καθώς από τους 6.250 που ήταν εγγεγραμμένοι πέρυσι μέχρι τον Ιούνιο, φέτος στη διαδικασία των εγγραφών οι εγγεγραμμένοι δεν ξεπέρασαν τους 4.250 και αυτό παρά τις συνεχείς ενημερώσεις που έστελνε προς τους φοιτητές-τριες η πρυτανική αρχή. Αποτέλεσμα αυτού, σύμφωνα πάντα με τον ίδιο, ήταν η  ανάδοχος εταιρεία που πληρώνεται με βάση τους εγγεγραμμένους φοιτητές να ενημερώσει ότι θα προχωρήσει σε μείωση των εργαζομένων.

«Οι εργαζόμενοι έστειλαν έγγραφο στο ΔΣ της λέσχης, το οποίο συζητήσαμε και αποφασίσαμε να τους στηρίξουμε απευθυνόμενοι στην ανάδοχο εταιρεία ζητώντας να επαναπροσληφθούν» τόνισε. Όπως ανέφερε, οι εργαζόμενοι της εργολαβικής κοινοπραξίας απολύονται στις γιορτές και επαναπροσλαμβάνονται με την έναρξη των εργασιών. Ο ίδιος πρόσθεσε πως μετά από διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΔΣ της Λέσχης και της κοινοπραξίας (Γευσήνους-topkraft-Αμβροσία), η τελευταία δέχτηκε να προσλάβει το σύνολο των εργαζομένων. «Ο εκπρόσωπος της εταιρείας μας ενημέρωσε ότι αποφασίστηκε μετά τις γιορτές  να προσληφθούν οι 49 από τους 60 μέχρι τη Δευτέρα που μας πέρασε και οι υπόλοιποι 11 να προσληφθούν την Παρασκευή και την επόμενη Δευτέρα. Μετά από αυτή τη συμφωνία τα πράγματα φαίνονταν να λειτουργούν κανονικά. Ωστόσο τη Δευτέρα υπήρξε στάση εργασίας των εργαζομένων και η λέσχη δεν μπόρεσε να λειτουργήσει».

Για τους πανεπιστημιακούς που απαρτίζουν το διοικητικό συμβούλιο της φοιτητικής λέσχης, το πρόβλημα προκύπτει από το αίτημα των φοιτητών να μην γίνεται έλεγχος στη λέσχη, πράγμα που η εταιρεία δεν δέχεται.  Επίσης, τόνισαν ότι τα φορολογικά κριτήρια βάσει των οποίων δικαιούται ένας φοιτητής ή φοιτήτρια να εγγράφεται στους καταλόγους της σίτισης είναι πολύ υψηλά έτσι ώστε όλο το φοιτητικό σώμα να έχει τη δυνατότητα σίτισης.

«Τους είπαμε ότι η μόνη λύση είναι στα χέρια τους να μπουν στις ηλεκτρονικές σελίδες και να εγγραφούν για να αυξηθούν οι αιτήσεις και η εταιρεία να μην έχει τη δυνατότητα να μειώσει το προσωπικό. Δεν τη δέχονται και παραμένουν στις δικές τους λογικές» σημείωσε ο κ. Σταμούλης. Τόσο ο ίδιος όσο και η διευθύντρια της Λέσχης ανέφερε ότι δέχονται παράπονα φοιτητών και γονέων. Η διευθύντρια της Λέσχης Άννα Κατούφα σημείωσε ότι υπήρξε παράσταση διαμαρτυρίας στο αρμόδιο Υπουργείο και αίτημα να λύσει το πρόβλημα η αστυνομία.

Για τους πανεπιστημιακούς τα αιτήματα των φοιτητών-τριών οφείλονται σε ιδεοληψίες και κρύβουν «συνδικαλιστικές επιδιώξεις που δεν χωρούν στο πανεπιστήμιο». Ωστόσο από τη στάση του ΔΣ της Λέσχης προκύπτουν πολλά ερωτήματα τα οποία σήμερα δεν απαντήθηκαν.

Γιατί 2.000 και πλέον φοιτητές-τριες δεν έκαναν φέτος αίτηση για σίτιση;  Εμφορούνται όσοι-ες δεν εγγραφήκαν από ιδεοληψίες; Αν εγγράφτηκαν 4.250 φοιτητές-τριες γιατί οι μερίδες που δίνονται την ημέρα, όπως καταγγέλλεται από φοιτητικές παρατάξεις είναι 2.900;  Αν το αίτημα να φύγουν οι εργολαβίες από το πανεπιστήμιο είναι ιδεοληπτικό, το να παραμένουν οι εργολαβίες στο πανεπιστήμιο, που συνήθως είναι και πιο ακριβές για την παροχή μιας δημόσιας υπηρεσίας, δεν είναι ιδεοληπτικό; Πώς αλλιώς θα εκφράσουν οι εργαζόμενοι, που έχουν τη συμπαράσταση των φοιτητών στις κινητοποιήσεις τους, την διαμαρτυρία τους για το ότι απολύονται και επαναπροσλαμβάνονται κάθε λίγους μήνες βιώνοντας συνθήκες που σε πολλές περιπτώσεις θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και ως γαλέρα; Είναι αυτές οι εργασιακές συνθήκες που υπερασπίζεται το πανεπιστήμιο;

Από τη σημερινή συνέντευξη Τύπου, όπου στο πυρ το εξώτερον στάλθηκαν οι ιδεολογίες και οι ιδεοληψίες, δεν έλειψαν και τοποθετήσεις άκρως ιδεολογικές και μάλιστα νεοφιλελεύθερης κοπής. Συγκεκριμένα ο κοσμήτορας της Νομικής Π. Γκλαβίνης αφού ξεκαθάρισε ότι η σίτιση δεν είναι το πεδίο για να εκφράζονται τέτοιες αντιπαραθέσεις δήλωσε ότι «λογικές με τις οποίες μεγάλωσαν γενιές και γενιές, ότι στη λέσχη μπορεί να φάει όλη η πόλη, δεν μπορούν να συνεχιστούν καθώς από αυτές τις λογικές πτωχεύσαμε ως χώρα το 2010» (!).

Μάλιστα ο ίδιος για να επιχειρηματολογήσει υπέρ των ελέγχων στη σίτιση έφερε ως παράδειγμα την «σοσιαλιστική Γαλλία του Φρ. Μιτεράν» όπου και εκεί υπήρχε επιδοτούμενο εισιτήριο για να τρώνε οι φοιτητές-τριες. Κατά τη γνώμη του «όταν εκπαιδεύεις τον κόσμο να τρώει στη λέσχη ο πας εις τότε γιατί να πάει να γραφτεί;».

Και ενώ όλοι-ες οι πανεπιστημιακοί μετά βδελυγμίας απωθούσαν την ιδέα το πρόβλημα να το λύσει η αστυνομία (η οποία βρίσκεται στο ΑΠΘ εδώ και μήνες με τα γνωστά αποτελέσματα) ο κ. Γκλαβίνης άφησε ανοιχτό και αυτό το ενδεχόμενο.

«Εμείς είμαστε έτοιμοι να κάνουμε οποιονδήποτε διάλογο, πάντοτε είναι ανοιχτή η πόρτα μας αλλά θέλουμε διάλογο. Αν πάμε σε λογικές παραλόγου, όπως καταλαβαίνετε δεν υπάρχει κάτι άλλο σε μια οργανωμένη πολιτεία. Κάποιοι να το αντιληφθούν ότι δεν μπορεί να πάει μακριά»….

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΜέΡΑ25: Αδιανόητη και επικίνδυνη η εν μέρει αποδοχή της SLAPP αγωγής κατά του Alterthess και της Σ. Πουλημένη

Καταδικάζει η Εταιρία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης την φασιστική επίθεση στην έκθεση του Σεργκέι Αντρέεφσκι