in ,

Φοιτητές-τριες Κτηνιατρικής για την πτώση μαρμάρων: «Δεν γίνεται η ασφάλεια μας να είναι θέμα τύχης»

Σταυρούλα Πουλημένη

Σε πλήρη κατάρρευση βρίσκονται οι υποδομές στο ΑΠΘ όπως αποδεικνύεται και από το τελευταίο περιστατικό πτώσης μαρμάρων από υπόστεγο στο κυλικείο της Κτηνιατρικής.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή οι φοιτητές-τριες  της Κτηνιατρικής αντίκρυσαν μάρμαρα στο έδαφος από το υπόστεγο του κυλικείου και ένα κομμάτι του ακόμη έτοιμο να καταρρεύσει.

Σήμερα το μεσημέρι ο Φοιτητικός Σύλλογος Κτηνιατρικής πραγματοποίησε διαμαρτυρία στον πρόεδρο της Σχολής Π. Φορτομάρη θέτοντας ζήτημα ασφάλειας των φοιτητών λόγω της έλλειψης συντήρησης των κτιρίων και της χρονιάς υποχρηματοδότησης των Σχολών.

Η πρόεδρος του φοιτητικού συλλόγου Μυρτώ Χωραΐτη- Σιδέρη υπενθύμισε ότι το ατύχημα αυτό μόνο μεμονωμένο δεν είναι, έχουν συμβεί εξάλλου παρόμοια και σε άλλες σχολές και τίθεται πλέον σοβαρό ζήτημα ασφάλειας για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες. «Δεν γίνεται σε ένα πανεπιστήμιο να πέφτουν ταβάνια, να πέφτουν φοιτητές από τα παράθυρα γιατί δεν χωράνε και να μην έχουμε επαρκή σίτιση και στέγαση λόγω της χρόνιας υποχρηματοδότησης» σημείωσε σε δηλώσεις της . Όπως αναφέρει και ο φοιτητικός σύλλογος «Είναι θαύμα το γεγονός ότι δεν γκρεμίστηκε ενώ περνούσαν από κάτω φοιτητές και έτσι δεν έχουμε τραυματίες». Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι το συγκεκριμένο σημείο όπου έγινε η πτώση των μαρμάρων στο κυλικείο της Σχολής εκτός του ότι συνιστά ένα σημείο που συγκεντρώνονται φοιτητές-τριες ανάμεσα στα μαθήματά τους, αποτελεί και το πέρασμα που οδηγεί στη βιβλιοθήκη και το αναγνωστήριο.

Ενδεικτικό της αδιαφορίας των αρμοδίων είναι ακόμη, σύμφωνα με τους φοιτητές-τριες ότι ο αρχικός αποκλεισμός του χώρου όπου έπεσαν τα μάρμαρα έγινε όχι από κάποια αρμόδια υπηρεσία αλλά από τον υπεύθυνο του κυλικείου…

«Όταν πήγα στη σχολή είδα περιφραγμένο το σημείο που έπεσαν τα μάρμαρα με καρέκλες και αυτό από τον υπεύθυνο του κυλικείου και όχι από κάποια υπηρεσία του ΑΠΘ. Στη συνέχεια ενημερωθήκαμε, ενημερώθηκαν και οι υπεύθυνοι αλλά δεν έσπευσαν εκεί ενώ στη συνέχεια έπεσε και άλλο κομμάτι του υπόστεγου στο ίδιο σημείο. Αν δεν είχε αποκλειστεί ο χώρος ενδεχομένως να υπήρχε ατύχημα» τόνισε η Αφροδίτη Νταντάση, φοιτήτρια της Κτηνιατρικής επισημαίνοντας ότι «αν είχαν ελεγχθεί οι υποδομές νωρίτερα θα το είχαν προλάβει. Μάλιστα από την ενημέρωση που είχαμε έγινε έλεγχος στη συνέχεια και σε μια διπλανή αψίδα που ήταν επικίνδυνη».

«Εμείς ζητάμε να ελεγχθεί όλο το κτίριο γιατί δεν φτάνει μόνο ένας επιφανειακός έλεγχος. Σε αμφιθέατρο που κάνουμε μάθημα βλέπουμε σοβάδες να πέφτουν και κανείς δεν κάνει κάτι» πρόσθεσε αναφέροντας γενικευμένα προβλήματα στις υποδομές και μάλιστα σε ένα κτίριο που συγκριτικά με τα υπόλοιπα του πανεπιστημίου είναι καινούργιο.

Χαρακτηριστική και συνεχιζόμενη είναι η αφωνία του πρύτανη σε σχέση με τα περιστατικά κατάρρευσης των υποδομών του ΑΠΘ παρά το γεγονός ότι εκτός από πρύτανης είναι και καθηγητής στην εν λόγω σχολή. Μέχρι και αυτή τη στιγμή δεν προέβη σε κάποια δήλωση.

Υπενθυμίζεται ότι παρόμοιο περιστατικό έγινε στις 20 Φεβρουαρίου όταν οι φοιτητές και οι φοιτήτριες της Οδοντιατρικής είδαν τους χώρους όπου επρόκειτο να κάνουν μάθημα να είναι γεμάτοι με νερά και μπάζα από την οροφή που… κατέρρευσε. Αιτία, η σοβαρή βλάβη σε καλοριφέρ του 4ου ορόφου κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου που σαν αποτέλεσμα είχε να πλημμυρίσουν τέσσερις όροφοι και να καταρρεύσει η οροφή.

Και τότε οι φοιτητές-τριες της Οδοντριατρικής δήλωναν πώς «από τύχη δεν έπεσε το ταβάνι να μας πλακώσει τις ώρες των κλινικών, σταθήκαμε “τυχεροί” και δεν είχαμε τραυματίες». Παρόμοια περιστατικά έχουν συμβεί, σύμφωνα με καταγγελίες των φοιτητών-τριών τόσο στη Σχολή Θετικών Επιστημών, στα ΤΕΦΑΑ και φυσικά στην Κεντρική Βιβλιοθήκη που σε κάθε βροχή πλημμυρίζει και μαζεύουν τα νερά με κουβάδες.

Ανεξίτηλο παραμένει, φυσικά στη μνήμη όλων, το αδιανόητο περιστατικό της 18ης Οκτωβρίου με την πτώση του δευτεροετούς φοιτητή της Νομικής που έπεσε από τον τρίτο όροφο μέσα από μία κατάμεστη αίθουσα στην οποία επικρατούσε συνωστισμός, όπου παρακολουθούσε το μάθημα του Ενοχικού Δικαίου.

Οι φοιτητές της Κτηνιατρικής συναντήθηκαν μετά από αίτημά τους με τον πρόεδρο της Σχολής Πασχάλη Φορτομάρη, που σύμφωνα με τους ίδιους αναγνώρισε τη σοβαρότητα του περιστατικού, ωστόσο φέρεται να ανέφερε ότι κανείς δεν μπορούσε να το προβλέψει. Σύμφωνα με τη πρόεδρο του Φ.Σ. Κτηνιατρικής ο πρόεδρος της Σχολής ανέφερε ότι η διοίκηση της Σχολής έχει αιτηθεί κτιριακό έλεγχο των υποδομών κάποιοι εκ των οποίων έχουν ήδη ξεκινήσει. Το ίδιο φέρεται ότι δήλωσε πως θα πράξει σχετικά με το αίτημα των φοιτητών-τριών για αύξηση της χρηματοδότησης. Σύμφωνα με την Μ. Χωραΐτη Σιδέρη, ο πρόεδρος υποσχέθηκε ότι το αίτημα θα μεταφερθεί στη Σύγκλητο χωρίς όμως να δεσμεύεται για κάτι, ούτε όμως να προαναγγέλλει και κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση του αιτήματος αυτού. Σημείωσε, ωστόσο, ότι για την κατάσταση της υποχρηματοδότησης ευθύνονται οι μνημονιακές πολιτικές τα αποτελέσματα της οποίας βιώνουμε σήμερα.

Για τους φοιτητές-τριες της Κτηνιατρικής αλλά και όλων των σχολών ένα συγνώμη και μια αναγνώριση του προβλήματος δεν είναι αρκετή. Καθημερινά είτε παλαιότερα λόγω της αστυνομικής παρουσίας (που παραμένει στο ΑΠΘ) και της κατασταλτική βίας εναντίον φοιτητών-τριών είτε πιο πρόσφατα με τα συνεχόμενα «ατυχήματα», νιώθουν ότι ζούνε καθαρά από τύχη.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

El Che- Μια παράσταση εμπνευσμένη από τη ζωή του μεγάλου επαναστάτη Eρνέστο Τσε Γκεβάρα

Σε οριακή κατάσταση το Θεαγένειο με 200 κενές οργανικές θέσεις – Διαμαρτυρία των εργαζόμενων