in

Ευρωπαϊκές «αστοχίες» και ελληνικές γελοιότητες. Του Χρήστου Λάσκου

Ευρωπαϊκές «αστοχίες» και ελληνικές γελοιότητες. Του Χρήστου Λάσκου

Είναι σε όλους γνωστό, πλέον, πως, από πολλές απόψεις, έχουμε εξελιχθεί σε διεθνή περίγελο. Δεν είναι μόνο που εμπλουτίσαμε το διεθνές λεξιλόγιο της πολιτικής επιστήμης με τις περίφημες πια –λέξεις της χρονιάς η καθεμιά στο είδος της- pasocification και kolotoumba. Ακόμη πιο σημαντικό είναι πως η δεύτερη λέξη δεν έχει κυρίως περιγραφικό χαρακτήρα, για να πει π.χ. περιεκτικά τι συνέβη με τον Πουτζντεμόν στην Καταλονία.

Κυριότατα, έχει αποκτήσει χαρακτήρα πρότασης. Έτσι, ένα σημαντικό τμήμα του αγγλικού τύπου προτρέπει τη Μέι, σχετικά με το Μπρέξιτ: «Κάντο όπως ο Τσίπρας»!

Ήρθε κι έδεσε, λοιπόν, η τελευταία είδηση για βράβευση του πρωθυπουργού μας με κάποιο γαλλικό αριστείο «πολιτικού σθένους»! Όποιος δεν καταλαβαίνει πως πρόκειται για γαλατικό χιούμορ, προφανώς έχει ισχυρά θέματα.

Μας κοροϊδεύουν από όλες τις πλευρές. Έχουν πλέον όλη την άνεση να το κάνουν. Και το κάνουν.

Αντίστοιχο παράδειγμα είναι η «ομολογία» του Ντάισενμπλουμ πριν από λίγο καιρό πως τα ελληνικά Μνημόνια διαμορφώθηκαν προς σωτηρία των γαλλογερμανικών τραπεζών ή του Μοσκοβισί πως το «πρόγραμμα» επιβλήθηκε με τρόπους, που προσβάλλουν (sic) τη δημοκρατία! Αυτά, βέβαια, σε συνέχεια των «παραδοχών» του ΔΝΤ για τους λάθος πολλαπλασιαστές. Αν ήταν να ληφθούν σοβαρά υπόψη αυτές οι «αυτοκριτικές» θα έπρεπε το σύνολο όσων διαχειρίστηκαν τη σωτηρία μας να σαπίζουν ισοβίως στις φυλακές.

Δεν λαμβάνονται, όμως, σοβαρά υπόψη. Λέγονται έτσι χάριν παιδιάς, που λέει ο λόγος. Γιατί όχι, άλλωστε. Αφού, όπως αποδέχεται η κυβέρνησή μας τα Μνημόνια δεν ήταν έγκλημα, αλλά λάθος οικονομική πολιτική. Και μάλιστα όχι εντελώς λάθος, εφόσον, όπως βεβαιώνει σε κάθε ευκαιρία ο Τσίπρας –και όχι μόνο- τείνουμε ραγδαίως εις ανάπτυξιν, η οποία, επιπλέον, θα είναι και δικαία.

Προσέξτε. Μετά από 8 χρόνια άθλιου και εξωφρενικού εφαρμοσμένου θατσερισμού, η «κυβερνώσα» ισχυρίζεται πως «τα καταφέρνουμε». Καλά που δεν πάθαμε και τίποτα που λένε.

Ένεκα αυτού δεν είναι λογικό να σπάνε πλάκα μαζί μας; Ε, αυτό κάνουν οι άνθρωποι. Πάλι καλά που δεν έχουν πάθει αποπληξία από τα γέλια, να έχουμε και το κρίμα στο λαιμό μας.

Το πιο πρόσφατο σχετικό επεισόδιο υπήρξε η έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου –άνω των 100 σελίδων- αναφορικά με την πολιτική που ασκήθηκε στην Ελλάδα από τρόικες, κουαρτέτα και θεσμούς (κατά το νιου σπηκ του Βαρουφάκη, το τελευταίο). Η περιγραφή της διαρκούς καταστροφής –ακόμη και η Μάνδρα συνδέεται απολύτως, αν σκεφτούμε την επιβολή ασύλληπτων περικοπών στις δημόσιες επενδύσεις- είναι εντυπωσιακή.

Η έκθεση, λοιπόν, μας λέει όσα έχουμε, ως αντιμνημονιακή Αριστερά, πει και αναλύσει πολύ πριν από αυτήν. Όχι μόνο ως περιγραφή, αλλά και ως πρόγνωση. Δείτε, χαρακτηριστικά, για την περίοδο 2010-2014, τις  επιτυχίες των «τεχνοκρατών», των άριστων, που λέει κι ο Μητσοτάκης, καρούμπαλων γκόλντεν μπόις και γκερλς:

  1. Στην πρόβλεψη για την εξέλιξη του ΑΕΠ έπεσαν 22 ποσοστιαίες μονάδες έξω!
  2. Στην πρόβλεψη για την εξέλιξη της κατανάλωσης 23 ποσοστιαίες μονάδες έξω!
  3. Στην πρόβλεψη για την εξέλιξη των επενδύσεων  60  ποσοστιαίες μονάδες έξω!!!
  4. Στην πρόβλεψη για την εξέλιξη της ανεργίας 20 ποσοστιαίες μονάδες έξω!

Έτσι, για το ΑΕΠ προέβλεπαν πτώση 2 με 3 τοις εκατό και πήγε στο 25! Μιλάμε, δηλαδή, για σαΐνια ολκής.

Αυτά, βέβαια, ήταν γνωστά πολύ πριν δεηθεί το ΕΕΣ να μας πληροφορήσει σχετικά. Τα ξέραμε από όταν καταγγέλλαμε  πως οι διακηρυγμένοι δεν είναι οι πραγματικοί στόχοι, από το 2010, δηλαδή.

Το διαφορετικό είναι πως σήμερα τα παραδέχονται οι «θεσμοί». Και είναι τόσο κραυγαλέα η αποτυχία του «προγράμματος» που κανονικά οι «ευρωπαίοι» θα έπρεπε να θεωρούνται ακόμη περισσότερο γελοίοι και από τους δικούς μας. Μαζί με το pasocification και την  kolotoumba θα έπρεπε να είναι καταχωρισμένο και το Greek memorandum ως σόκιν ανέκδοτο πολιτικοοικονομικού ενδιαφέροντος.

Ο λόγος που δεν θεωρούνται τόσο γελοίοι οι της κομισιόν, της εκτ, του εκ και του δντ;

Οι δικοί μας, τελικά, είναι περισσότερο γελοίοι.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ο Σουλτς ανοίγει τον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας στη Γερμανία

Δίωξη για ξέπλυμα «βρόμικου» χρήματος σε βάρος του Χασδάι Καπόν