Σε μια απελπιστική κατάσταση έκλεισε σήμερα η εφημερία του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης με πάνω από 50 εισαγωγές και 140 νοσηλευομένους στις τρεις πτέρυγες της παθολογικής κλινικής. Δεκαπέντε άτομα νοσηλεύονται σε ΜΕΘ ενώ εκτός ΜΕΘ βρίσκονται 4 διασωληνωμένοι. Αυξημένος είναι και ο αριθμός παιδιών με κορονοϊό που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο. Τα ασθενοφόρα έκαναν όλη τη νύχτα ουρά έξω από τα επείγοντα του νοσοκομείου με τους γιατρούς και τους νοσηλευτές να δηλώνουν εξουθενωμένοι.
Σύμφωνα με τον διευθυντή της Δ’ Παθολογικής Κλινικής του Ιπποκρατείου Αλέξανδρο Γαρύφαλλο, ο οποίος μίλησεΣτο Κόκκινο Θεσσαλονίκης, η αναμονή είναι πολύ μεγάλη. «Δεν είναι διαχειρίσιμη η κατάσταση αυτή τη στιγμή στο Ιπποκράτειο και σε τέσσερις μέρες το νοσοκομείο καλείται να ξαναεφημερεύσει» δήλωσε.
Το νοσοκομείο που έχει φτάσει το 100% της πληρότητάς του μετατρέπει δίκλινους θαλάμους σε τρίκλινους και τετράκλινους, χορηγώντας οξυγόνο με προεκτάσεις, γεγονός, που όπως αναφέρουν οι γιατροί, συνεπάγεται σημαντικές απώλειeς σε οξυγόνο ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται το ιικό φορτίο που συσσωρεύεται εντός των θαλάμων, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την υγεία των ασθενών και του προσωπικού.
Για την εκτός ελέγχου κατάσταση που επικρατεί στο νοσοκομείο λόγω της αύξησης των εισαγωγών και των νοσηλειών αλλά και της μη επάρκειας προσωπικού, τέσσερις διευθυντές κλινικών έστειλαν επιστολή στη διοίκηση του Ιπποκρατείου εκφράζοντας την αγωνία τους για όσα κινδυνεύουν να ακολουθήσουν τις επόμενες μέρες.
Οι γιατροί και οι νοσηλευτές του τμήματος Covid, που εδώ και 14 μήνες δίνουν συνεχή αγώνα ξεπερνώντας τον εαυτό τους και τις δυνατότητες του συστήματος υγείας κάνουν λόγο για επισφαλείς συνθήκες λειτουργίας του νοσοκομείου που δυνητικά θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών καθώς και ότι υφίσταται η πιθανότητα το παθολογικό τμήμα covid να κληθεί να παίξει συγχρόνως και το ρόλο κανονικής ΜΕΘ νοσηλεύοντας ασθενείς με αναπνευστήρες με μη εξειδικευμένο και μη επαρκές προσωπικό.
Αναφέρουν ακόμη ότι το τμήμα covid συνεχίζει να λειτουργεί και ως άτυπη ΜΑΦ, νοσηλεύοντας ασθενείς που χρειάζονται μη επεμβατικό μηχανικό αερισμό, καθώς και τραχειοστομημένους ασθενείς που εξέρχονται από τη ΜΕΘ, χωρίς αυτά να περιλαμβάνονται στο γνωστικό αντικείμενο του παθολόγου και να επιτρέπεται να τα χειριστεί μη εξειδικευμένος γιατρός. Και αυτό, έχοντας σε εφημερία συνολικά δύο ειδικούς παθολόγους, έναν ειδικευόμενο παθολογίας και έναν ειδικευόμενο άλλης ειδικότητας για 100 ασθενείς σε δύο ορόφους. Για τη νοσηλεία των ασθενών, την ατομική υγιεινή, τη σίτιση, και γενικά τη διαχείριση και παρακολούθηση των βαρέως πασχόντων είναι επιφορτισμένοι έξι νοσηλευτές ανά βάρδια που δεν είναι εκπαιδευμένοι για αυτό.
«Αυτά βέβαια καθιστούν επισφαλείς τις συνθήκες λειτουργίας και δυνητικά θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών» σημειώνουν οι γιατροί στην επιστολή τους υπενθυμίζοντας τη δραματική υποστελέχωση των κλινικών και τον κίνδυνο που προκύπτει από την ανατροπή της αναλογίας ασθενών – γιατρών και νοσηλευτών για την παρακολούθηση ασθενών που χρειάζονται νοσηλεία σε ΜΕΘ.
Επισημαίνουν ακόμη ότι η υποδοχή περιστατικών από το νοσοκομείο Άγιος Δημήτριος και το κέντρο αποκατάστασης Αρωγή που προβλήθηκαν ως πιθανές λύσεις αποσυμφόρηση του νοσοκομείου μάλλον αποτελούν φρούδες ελπίδες, καθώς ο Άγιος Δημήτριος πήρε εννιά ασθενείς με χαμηλές ανάγκες σε χορήγηση οξυγόνου ενώ η Αρωγή θα δέχεται μόνο ασθενείς με χαμηλές ανάγκες χορήγησης οξυγόνου πριν το εξιτήριο, εμβολιασμένους με ήπια συμπτώματα ή με μη δυνατότητα διακομιδής σε άλλο κέντρο ή την οικία τους. Όλα αυτά ελάχιστα ανακουφίζουν, όπως λένε το νοσοκομείο που δέχεται έναν τεράστιο όγκο βαρέως πασχόντων ασθενών.
«Ήδη, είμαστε ψυχικά και σωματικά εξουθενωμένοι, το χειρότερο όμως είναι ότι ο περσινός Νοέμβριος, μοιάζει με περίπατο στην εξοχή μπροστά σε αυτό που έρχεται» δηλώνουν καλώντας τη διοίκηση μεταξύ άλλων να αυξήσει τον αριθμό του προσωπικού στο τμήμα Covid, να ανοίξουν κλίνες Covid σε άλλα νοσοκομεία, να επιστρέψουν οι γιατροί που έχουν μετακινηθεί σε άλλα νοσοκομεία και να ληφθεί μέριμνα για επιπλέον κλίνες ΜΕΘ με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.