Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Συνόδου των πρυτάνεων στη Θεσσαλονίκη με κεντρικό μήνυμα “την εξαίρεση της παιδείας από το μνημόνιο” αλλά και “η παιδεία επένδυση στο μέλλον και όχι δαπάνη στο προϋπολογισμό”. Η συνοδος κατέληξε σε 8 ομόφωνα ψηφίσματα σχετικά με τη δίωξη του Θ. Πελεγρίνη, τα οικονομικά των ΑΕΙ, τη διαθεσιμότητα κ.α. ενώ τη Δευτέρα στις 3 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον Υπουργό Παιδείας, Κ. Αρβανιτόπουλο.
Η σύνοδος γίνεται υπό τη βαριά σκιά των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστημία με τη μείωση κατά 60% του τακτικού τους προϋπολογισμού εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας ανέφερε, παρουσιάζοντας τις αποφάσεις, ο κ. Μυλόπουλος, προεδρεύων της Συνοδου και πρύτανης του ΑΠΘ και προσέθεσε: “Υπό τη βαριά σκία του μέτρου της διαθεσιμότητας , ενός μέτρου καταστροφικού, άδικου, ατεκμηρίωτου”. “Οι συνεπειες φαίνονται τώρα που τα πανεπιστήμια προσπαθούν να λειτουργήσουν χωρίς το απολύτως απαραίτητο διοικητικό προσωπικό τους” υπογράμμισε και προσέθεσε “Πολύ φοβούμεθα για πολλά εξάμηνα χαμένα στο μέλλον”. Ο κ. Μυλόπουλος επανελαβε ότι στο ζήτημα της διαθεσιμότητας οι πρυτάνεις ζητούν τις εγγυήσεις και τις δεσμεύσεις του κ. Αρβανιτόπουλου για την επαναφορά του συνόλου των διοικητικών υπαλλήλων στην εργασία.
“Πρέπει η Ελλάδα να υιοθετήσει αυτό που έχουν υιοθετήσει οι Ευρωπαϊκές χώρες, ότι η παιδεία είναι επένδυση για το μέλλον και όχι δαπάνη” τόνισε και ζήτησε η παιδεία να εξαιρεθεί από το μνημόνιο. Ταυτόχρονα κάλεσε το Υπουργείο Παιδείας να διασφαλίσει την ελάχιστη στήριξή του στα πανεπιστήμια ανακαλώντας το 15% της μείωσης στον προϋπολογισμού του 2014 και να δεσμεύσει τα ταμειακά διαθέσιμα των προηγούμενων ετών.
Επιπλέον εξέφρασε τη πλήρη συμπαράστασή του στον πρύτανη του ΕΚΠΑ, έκανε λόγο για άδικη δίωξη του κ . Πελεγρίνη και ζήτησε την άμεση ανάκλησή της. “Ζητούμε να ανοίξει το ΕΚΠΑ” είπε και προσέθεσε πως “στηρίζουμε τις ενέργειες του πρύτανης και της Συγκλήτου του”.
Όσον αφορά την απουσία του κ. Αρβανιτόπουλου υπογράμμισε πως είχε προσκληθεί αλλά “τελευταία στιγμή δήλωσε πως δεν θα παραστεί” και αντ’ αυτου παρευρεύθει ο κ. Βασιλάκος, γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου.
Τέλος η Σύνοδος των πρυτάνεων αποφάσισε ομόφωνα να προχωρήσει στην αναβάθμισή της και στη θεσμική πλέον συγκρότησή της προκειμένου να μπορεί να συνομιλεί με τα αρμόδια όργανα και το Υπουργείο Παιδείας σε θεσμικό επίπεδο.
Δείτε επίσης: Διαμαρτυρία φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων στη Σύνοδο πρυτάνεων