Την Τετάρτη 23 Μαρτίου στις 08.00 οι εργαζόμενοι του «Θεαγενείου» θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην είσοδο του νοσοκομείου με σκοπό να αναδείξη των προβλημάτων του νοσοκομείου αλλά και ευρύτερα του ΕΣΥ.
Στην ανακοίνωσή του το Σωματείο των εργαζομένων ζητάει την άμεση ενίσχυση του νοσοκομείου με προσωπικό και αναφέρει:
«Η υγειονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια ανέδειξε τον σημαντικό ρόλο του δημόσιου συστήματος υγείας μιας και ήταν αυτό που σήκωσε όλο το βάρος στην αντιμετώπιση της πανδημίας. Οι εργαζόμενοι στο χώρο της δημόσιας υγείας από την πρώτη στιγμή μπήκαν στη μάχη αυτή με αυταπάρνηση σε ένα ΕΣΥ υποστελεχωμένο, υποχρηματοδοτούμενο, με τις διαχρονικές παθογένειες του, βάζοντας πλάτη ώστε να κρατηθεί όρθιο το σύστημα σε μια τόσο δύσκολη περίοδο.
Η κυβέρνηση εγκλωβισμένη στις ιδεοληψίες της, μη κατανοώντας το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα υγείας σ ’αυτήν την συγκυρία, αντί να θωρακίσει το ΕΣΥ με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να αυξήσει την χρηματοδότηση στην υγεία, να μονιμοποίηση τους επικουρικούς εργαζόμενους, να ενισχύσει την ΠΦΥ και να λύσει τα θεσμικά αιτήματα των υγειονομικών προχωρά στη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ.
Έρχεται να υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις για το “νέο ΕΣΥ” που καθυστέρησαν λόγω της πανδημίας προχωρώντας σε κλείσιμο και συγχωνεύσεις νοσοκομείων – κέντρων υγείας, μετατροπή τους σε ΝΠΙΔ, γενίκευση εφαρμογής ΣΔΙΤ, συρρίκνωση και περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της πρωτοβάθμιας υγείας, θέσπιση απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, επιστροφή των εργολάβων στα νοσοκομεία απαξιώνοντας το δημόσιο σύστημα υγείας υπέρ του ιδιωτικού τομέα.
Το Θεαγένειο, το μοναδικό αντικαρκινικό νοσοκομείο της Β. Ελλάδας, επωμίσθηκε όλη αυτή την περίοδο την περίθαλψη χιλιάδων ογκολογικών ασθενών χωρίς να αναστείλει καθόλου τη λειτουργία του παρόλο που αυτήν την περίοδο βρίσκεται στην χειρότερη κατάσταση των τελευταίων ετών σχετικά με την υποστελέχωση των τμημάτων και των υπηρεσιών του. Το νοσοκομείο το κράτησε όρθιο η προσπάθεια και το φιλότιμο των εργαζομένων του.
Δυστυχώς όμως η προσπάθεια αυτή δεν αναγνωρίστηκε από το υπουργείο υγείας. Ελάχιστες προσλήψεις και αυτές μόνο επικουρικών που δεν έφτασαν να καλύψουν ούτε τις συνταξιοδοτήσεις. Ελάχιστη χρηματοδότηση που δεν καλύπτει τις τεράστιες ανάγκες του νοσοκομείου.
Στις πάνω από διακόσιες κενές οργανικές θέσεις, εκ των οποίων πάνω από 100 στην νοσηλευτική υπηρεσία, ήρθαν να προστεθούν οι αναστολές εργασίας συναδέλφων που δεν εμβολιάστηκαν και οι πολλές συνταξιοδοτήσεις. Νοσηλευτικά τμήματα όπου νοσηλεύονται πάνω από 30 ασθενείς υπάρχει μία νοσηλεύτρια στην βάρδια. Επίσης μεγάλες ελλείψεις υπάρχουν στο διοικητικό και παραϊατρικό προσωπικό. Σημαντικές υπηρεσίες όπως το αρχείο και λογιστήριο στελεχώνονται πλέον μόνο με εργολαβικούς εργαζόμενους. Σχεδόν όλα τα τμήματα λειτουργούν στα όρια με το προσωπικό που έχει απομείνει.
Ξεκίνησε πλέον και η λειτουργεία του κέντρου ημερήσιας νοσηλείας στην Πυλαία χωρίς να έχει προσληφθεί το απαραίτητο προσωπικό. Θα λειτουργεί με εκ περιτροπής μετακίνηση προσωπικού από το νοσοκομείο αποδυναμώνοντας το ακόμα περισσότερο.
Οι συνάδελφοι που είναι σε αναστολή χωρίς μισθό εδώ και 7 μήνες αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης. Τέλος Μαρτίου λήγει η προθεσμία που έχει δώσει η κυβέρνηση για τις αναστολές εργασίας και κινδυνεύουν με απόλυση. Ήδη οι συμβάσεις επικουρικού προσωπικού με αναστολή εργασίας που έχουν λήξει δεν ανανεώνονται. Επιτέλους ας πάρει απόφαση η κυβέρνηση να επιστρέψουν στην εργασία τους κάνοντας δύο test την εβδομάδα όπως ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας.
Οι συνάδελφοι μας στη φύλαξη του νοσοκομείου με συμβάσεις ορισμένου χρόνου που λήγουν στις 31/03/22 δεν ξέρουν ακόμα αν θα ανανεωθούν. Ο εργολάβος είναι προ των πυλών μιας και δυνατότητα σύναψης νέων ΣΟΧ δεν υπάρχει στα νοσοκομεία. Είναι σκάνδαλο το νοσοκομείο να πρέπει να πληρώνει σχεδόν τα διπλά στον εργολάβο και οι εργαζόμενοι να παίρνουν ψίχουλα επαναφέροντας τον εργασιακό μεσαίωνα στα νοσοκομεία.
Η ομηρία των συμβασιούχων συνεχίζεται, παρόλο που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες και στήριξαν το σύστημα στην πανδημία. Ήρθε η ώρα η κυβέρνηση να αναγνωρίσει τη προσφορά τους και να προχωρήσει στη μονιμοποίηση τους.
Τέλος κανένας λόγος δεν γίνεται για την ένταξη μας στα ΒΑΕ και το ανθυγιεινό επίδομα είναι υπό αμφισβήτηση.
ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
• Την άμεση επιστροφή όλων των συναδέλφων μας, που είναι σε αναστολή εργασίας.
• Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων
• Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων (Επικουρικών, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ)
• Έξω οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία
• Ένταξη στα ΒΑΕ
• Αύξηση της χρηματοδότησης
• Ένα ισχυρό δημόσιο σύστημα Υγείας για όλους».