in , ,

Εργατικά συλλαλητήρια σε όλη τη χώρα – Στις 19.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη

Εργατικά συλλαλητήρια θα πραγματοποιηθούν σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις μετά από καλέσματα εκατοντάδων σωματείων, ομοσπονδιών και εργατικών κέντρων και στα οποία αναμένεται να συμμετέχουν χιλιάδες εργαζόμενοι από κάθε κλάδο του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μαζικοί φορείς και σύλλογοι φοιτητών για να δείξουν την αντίθεσή τους στις συνθήκες που επικρατούν στους χώρους δουλειάς.

Ακολουθώντας τον βηματισμό που έδωσε η μαζική σύσκεψη περισσότερων από 400 σωματείων στο «Σπόρτιγκ» τον Οκτώβριο, οι κινητοποιήσεις αναμένεται να συνεχιστούν τον επόμενο καιρό με στόχο νασυνενωθούν σε ένα μεγάλο πανεργατικό απεργιακό μέτωπο τον επόμενο μήνα.

Στην κατεύθυνση αυτή, Σωματεία, Ομοσπονδίες και Εργατικά Κέντρα συντονίζουν τον αγωνιστικό τους βηματισμό, θέτουν στο επίκεντρο τις διεκδικήσεις της εργατικής τάξης για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς, για μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας, για 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο, για κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, για προστασία της συνδικαλιστικής δράσης. Μέτωπα πάλης που συγκρούονται με τον πυρήνα των αντεργατικών μέτρων όλων των κυβερνήσεων, και ειδικά με τον πρόσφατο νόμο – έκτρωμα Χατζηδάκη.

902

Στη Θεσσαλονίκη αυτή την ώρα οικοδόμοι πραγματοποιούν συγκέντρωση στα πλαίσια της απεργίας που έχει προκηρύξει το Συνδικάτο τους μπροστά στο Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ενώ από τα χαράματα πραγματοποίησαν παρέμβαση περιφρούρηση σε εργοτάξια του ΜΕΤΡΟ. Η απογευματινή συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στις 19.00 στο Άγαλμα Βενιζέλου.

Η ΕΝΙΘ συμμετέχει και καλεί τα μέλη της στα συλλαλητήρια των εργατικών σωματείων στις 4 Νοέμβρη στο Άγαλμα Βενιζέλου και ώρα 7 μ.μ., στα πλαίσια την οργάνωσης κοινών, με τους άλλους εργαζόμενους, αγώνων ενωτικών, μαζικών, συντεταγμένων και συντονισμένων, απέναντι στη βάρβαρη αντεργατική και αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης,

• Για κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων αυτής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων.
• Για την προάσπιση των εργασιακών μας δικαιωμάτων και κατακτήσεων
• Για την υπεράσπιση των συνδικαλιστικών μας ελευθεριών
• Για την προάσπιση της υγείας και της ζωής του λαού

H Ένωση διεκδικεί:

• Να σταματήσει τώρα η εγκληματική, για το λαό, διαχείριση της πανδημίας και να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του λαού και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των covid και μη covid αρρώστων.
• Ενίσχυση του ΕΣΥ με μόνιμες προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποιήσεις των συμβασιούχων, επιστροφή όσων έχουν απομακρυνθεί με αναστολή εργασίας.
• Να επανέλθουν οι αποδοχές μας στα προ των αντισυνταγματικών περικοπών του 2012 επίπεδα. Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού.
• Ένταξη στα ΒΑΕ.
• Αποκλειστικά δημόσιο, δωρεάν, σύγχρονο και υψηλής ποιότητας Εθνικό Σύστημα Υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία Πρόνοια.

Κατάργηση του νόμου – εκτρώματος Χατζηδάκη. Κατάργηση των νόμων Βρούτση – Αχτσιόγλου και όλου του νομοθετικού πλαισίου που περιορίζει και καταργεί εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Η Αντεπίθεση των Εργαζομένων σημειώνει στο κάλεσμά της:

«Εργαζόμενοι, φτωχά λαϊκά στρώματα και νεολαία βιώνουμε μια ασφυκτική οικονομική κατάσταση βυθισμένη όλο και περισσότερο στην φτώχεια, σε μια εργασιακή ζούγκλα όπου επικρατεί η απόλυτη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, το ξήλωμα δικαιωμάτων και κατακτήσεων δεκαετιών. Το αντεργατικό έκτρωμα Χατζηδάκη, που ήδη έχει αρχίσει και εφαρμόζεται (όπως στην απεργία των εκπαιδευτικών και όπως επιχειρήθηκε στην E-food) μας μετατρέπει σε σύγχρονους δούλους – freelancers – «συνεργάτες», εξαφανίζοντας ακόμη και τα μισθολογικά μας δικαιώματα και κάθε υποχρέωση για κράτος και εργοδότες. Προς όφελος μιας ισχνής μειοψηφίας, η κυβέρνηση της ΝΔ ξεπουλάει τη ΔΕΗ, ιδιωτικοποιώντας την πλήρως, οδηγώντας περαιτέρω σε νέες ανατιμήσεις σε όλα τα βασικά καταναλωτικά αγαθά (ενέργεια, τρόφιμα κ.λπ.), ενώ η ίδια η παραδέχεται ότι θα υπάρξουν και μεγαλύτερες αυξήσεις! Την ίδια στιγμή, αυτή η άθλια και επικίνδυνη κυβέρνηση «αύξησε» τον κατώτερο μισθό κατά 2%, δηλαδή ούτε ένα κουλούρι την ημέρα!

Εμείς, οι εργαζόμενοι, νέοι και φτωχά λαϊκά στρώματα, πρέπει να οργανωθούμε για να διώξουμε την Κυβέρνηση Μητσοτάκη. Οι πρώτες αντιστάσεις στους εκπαιδευτικούς και τους διανομείς μας δείχνουν τον δρόμο. Όμως φάνηκαν για μία ακόμη φορά και οι αδυναμίες της συνδικαλιστικής ηγεσίας. Την στιγμή που η κυβέρνηση είναι πιο αδύναμη από όταν ανέβηκε στην εξουσία και ύστερα από την πιο μαζική κινητοποίηση των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση, η ηγεσία της ΑΔΕΔΥ (ΔΑΚΕ – ΣΥΝΕΚ – ΠΕΚ) κατ’ εντολή των κομμάτων τους επέλεξαν να κλείσουν την απεργία/απόχη ενάντια στην αξιολόγηση. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, ανίκανες όλο το προηγούμενο διάστημα να διεξάγουν ένα αγώνα που να συγκρούεται με την κυβερνητική πολιτική, καλούν σε αγωνιστική συμπόρευση και δυστυχώς δυνάμεις της Άκρας Αριστεράς ακολουθούν.

Η ΝΙΚΗ ΤΩΝ ΔΙΑΝΟΜΕΩΝ ΤΗΣ E–FOOD ΔΕΙΧΝΕΙ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ

Απέναντι στην εφαρμογή του ν. Χατζηδάκη και τη μετατροπή τους σε «συνεργάτες», οι διανομείς της Ε-food από την πρώτη στιγμή δείξανε αγωνιστικές διαθέσεις, με μαζικές συνελεύσεις, αποφασίζοντας οι ίδιοι και οργανώνοντας τον μαχητικό και δίκαιο αγώνα τους! Με την πίεση και αποφασιστικότητά τους, συντονίστηκαν, με συνελεύσεις και μαζικές μοτοπορείες, σε μια πραγματική ενωτική κίνηση , αναγκάζοντας και την συνδικαλιστική γραφειοκρατία να ακολουθήσει. Οι εργαζόμενοι, νεολαία και φτωχά λαϊκά στρώματα, όπως οι εργαζόμενοι διανομείς, πρέπει να οργανωθούμε και να προετοιμάσουμε την Αντεπίθεσή μας, για:

Την απόσυρση του αντεργατικού ν. Χατζηδάκη/Βρούτση – Να φύγει η Κύβερνηση Μητσοτάκη

Μείωση των εβδομαδιαίων ωρών εργασίας, χωρίς μείωση αποδοχών – Λιγότερη δουλειά, δουλειά για όλους.

Σταθερή και πλήρη απασχόληση, κατάργηση κάθε είδους ελαστικής, μερικής απασχόλησης.

Απαγόρευση των απολύσεων.

Επίδομα ανεργίας, χωρίς προϋποθέσεις και για όλο το διάστημα της ανεργίας, ίσο τουλάχιστον με τον βασικό μισθό.

Απαγόρευση πλειστηριασμών και εξώσεων σε εργατικές και λαϊκές κατοικίες.

Εφαρμογή μέτρων προστασίας, της δημόσιας υγείας, στους εργασιακούς και κοινωνικούς χώρους.

Δημόσια, καθολική και δωρεάν ασφάλιση για όλους.

Διαγραφή του χρέους.

Γενναία αύξηση των κοινωνικών δαπανών για υγεία, παιδεία και έργα υποδομής.

Κατάργηση όσων αντεργατικών, αντιλαϊκών, αντιασφαλιστικών και αντιεκπαιδευτικών νόμων, ψηφίστηκαν την περίοδο των μνημονίων και της πανδημίας».

Η Ταξική Πορεία καλεί με τη σειρά της στη διαδήλωση των εργατικών σωματείων Θεσσαλονίκης, παλεύοντας για την «ανατροπή του Νόμου Χατζηδάκη και του εργασιακού μεσαίωνα, για να μην αποδεχτούμε τα σύγχρονα εργασιακά κάτεργα που μας ετοιμάζουν, για να μην επιτρέψουμε την ποινικοποίηση της συλλογικής οργανωμένης πάλης, για να πάρουμε την κατάσταση στα δικά μας χέρια».

Τις κινητοποιήσεις στηρίζει και το ΜέΡΑ25 το οποίο σημειώνει:

«Δεν ξεχνάμε το Δημήτρη Δαγκλή και φωνάζουμε ότι οι ζωές των εργατών δεν μπορεί να είναι αναλώσιμες προς όφελος της κερδοφορίας των ολιγαρχών. Οι εργαζόμενοι, με τη συλλογική τους δράση μπορούν να ξεπεράσουν τις εργοδοτικές συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες, να νικήσουν την προπαγάνδα των media και την κρατική καταστολή. Είμαστε μαζί τους. Ο αγώνας ενάντια στη χρεοδουλοπαροικία είναι κι ένας αγώνας για αξιοπρέπεια και δημοκρατία στους χώρους δουλειάς».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εργαζόμενοι στην Cosco: «Είμαστε συνέχεια με το πιστόλι στον κρόταφο, οι σπονδυλικές μας στήλες έχουν διαλυθεί»

Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης για την αγωγή κατά του alterthess.gr: «Όχι στη φίμωση, όχι στη λογοκρισία»