in ,

Εργασιακό εκφοβισμό και εκδικητική απόλυση καταγγέλλει εργαζόμενη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Εργασιακό εκφοβισμό και εκδικητική στάση που οδήγησε σε μη ανανέωση της σύμβασής της καταγγέλλει η Κατερίνα Μιχαήλ εργαζόμενη από το 2016 ως σήμερα στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης αναδεικνύοντας το καθεστώς εργασιακής επισφάλειας για τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στον πολιτιστικό θεσμό της πόλης.

Είναι γνωστό εξάλλου ότι δεκάδες εργαζόμενοι-ες καλύπτουν πάγιες ανάγκες με συμβάσεις δίμηνης ή μηνιαίας διάρκειας.

Αυτό καταγγέλλουν και σωματεία του κλάδου που ζητούν να σταματήσει η εργασιακή επισφάλεια των εργαζομένων εξαιτίας των δίμηνων συμβάσεων και να υπογραφούν συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλες και όλους τους εργαζομένους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κατά την ετήσια δραστηριότητα του Οργανισμού.

Η Κατερίνα Μιχαήλ εργαζόταν αρχικά ως ελεγκτής εισιτηρίων εισόδου και στην συνέχεια ως συντονίστρια κινηματογραφικών αιθουσών. Την άνοιξη του 2023 της ανατέθηκε από το Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού του Οργανισμού, ο συντονισμός των εργαζομένων (αίθουσες, εκδοτήρια εισιτηρίων, προβολεία και καθαριότητα) κατά την ετήσια δραστηριότητα του Οργανισμού.

Όπως αναφέρει στην καταγγελία της «σε αυτό το πλαίσιο, μου ανατέθηκε η σύνταξη του προγράμματος εργασίας των εργαζομένων στα αναφερόμενα τμήματα και η διάρκεια της σύμβασης μου συμφωνήθηκε προφορικά πως θα περιλάμβανε 9 μήνες και θα εξυπηρετούνταν ως εξής: Σεπτέμβρης (απευθείας φεστιβάλ) Οκτώβρης – Νοέμβρης (ΕΣΠΑ) Δεκέμβρης – Γενάρης (απευθείας φεστιβάλ) Φλεβάρης – Μάρτης (ΕΣΠΑ) Απρίλης – Μάης (απευθείας φεστιβάλ)»

Από την έναρξη της θητείας της ως υπεύθυνη για τον συντονισμό του προσωπικού επισήμανε ζητήματα υποστελέχωσης, κακοδιαχείρισης και εργασιακού εκφοβισμού, τα οποία γνωστοποίησε επανειλημμένως στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και στη Διεύθυνση χωρίς αποτέλεσμα, λαμβάνοντας, όπως καταγγέλλει «επιπρόσθετα αρκετές φορές ως απάντηση προσβολές, ειρωνείες, χλεύη και εργασιακό εκφοβισμό».

Μετά από πολλά περιστατικά η εργαζόμενη στις 26 Σεπτεμβρίου του 2023 ωθείται να δηλώσει εγγράφως πως αν δεν γίνουν άμεσα (τον Οκτώβριο του 2023) οι επαναπροσλήψεις των συναδέλφων της (οι οποίοι σταμάτησαν να εργάζονται την Άνοιξη του 2023 στις αίθουσες), δεν θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί το πρόγραμμα εργασίας του προσωπικού καθώς οι λειτουργικές ανάγκες που προκύπτουν είναι πολλαπλάσιες από τις βάρδιες που μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις υπάρχουσες συμβάσεις, θα αναγκαστεί σε παραίτηση.

Σύμφωνα με την καταγγελία της εργαζόμενης, απομακρύνθηκε από τη Διοίκηση από τα καθήκοντά της, δεν ενημερώθηκε για τη συνέχιση ή μη της σύμβασή της παρά το έγγραφο αίτημά της ενώ το αίτημα της για ακρόαση δεν έχει γίνει δεκτό.

«Παράλληλα ωστόσο», επισημαίνει στην καταγγελία της, «οι προτάσεις μου σχετικά με τις επιπλέον προσλήψεις υιοθετήθηκαν στο ακέραιο, καθώς όχι μόνο εγκρίθηκε η πρόσληψη ενός συναδέλφου μας στις αίθουσες ακριβώς την ημερομηνία που είχα ζητήσει (12 Οκτωβρίου 2023), αλλά επιπρόσθετα ένας συνάδελφος που είχε προγραμματιστεί από την Υπεύθυνη Ανθρώπινου Δυναμικού να ξεκινήσει στις 9 Οκτωβρίου 2023 ξεκίνησε νωρίτερα και συγκεκριμένα την 1 Οκτωβρίου 2023. Αντίστοιχες προσλήψεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλα τμήματα, όπως π.χ στα εκδοτήρια εισιτηρίων. Μετά την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού, αιτήθηκα να επιστρέψω κανονικά στις αρμοδιότητες μου».

Όπως αναφέρει σχετικά το σωματείο εργαζομένων στο Θέαμα-Ακρόαμα «η εκδικητική στάση της Διοίκησης ως προς το πρόσωπο της συναδέλφου, συνεχίστηκε από 26 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα με μορφές εργασιακού εκφοβισμού, όπως άρνηση επικοινωνίας (βλ. απόρριψη αιτήματος ακρόασής της από ΔΣ, μη λήψη απαντήσεων σχετικά με την συνέχιση ή μη της σύμβασής της από τον Δεκέμβριο και ως τον Μάιο, αποκλεισμό της από συναντήσεις σχετικές με τα καθήκοντα της ως συντονίστρια αιθουσών 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου) και τη διαρκή μετακίνηση της σε απομονωμένους εργασιακούς χώρους με σκοπό την απομόνωση της από τις/τους υπόλοιπους συναδέλφους της. Το σωματείο αναφέρει, ακόμη, πως «είναι ξεκάθαρο από τα παραπάνω πως η μη ανανέωση της σύμβασης αποτελεί εκδικητική απόλυση και συνδέεται αποκλειστικά με τις παραπάνω διεκδικήσεις και την όλη στάση της εργαζόμενης».

Να σημειωθεί ότι στις 3 Οκτωβρίου 10 εργαζόμενοι έστειλαν επιστολή στο ΔΣ της Διοίκηση
«επιβεβαιώνοντας τις αναφερόμενες εργασιακές δυσκολίες όλα τα προηγούμενα χρόνια και ζητώντας να επιστρέψω στα καθήκοντα μου, επισημαίνοντας πως τα αιτήματα μου σχετικά με τις επιπλέον προσλήψεις έχουν ήδη δικαιωθεί.» Στην συνέχεια, στις 12 Νοεμβρίου 2023 αντίστοιχη επιστολή έστειλαν και ακόμη 26 ακόμη εργαζόμενοι (από τους εργαζόμενους στο τμήμα αιθουσών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου, μέσω ΕΣΠΑ), ζητώντας να γίνει δεκτό το αίτημα ακρόασης από το Δ.Σ. και να επιστρέψει στα καθήκοντα της τόσο κατά την ετήσια δραστηριότητα όσο και κατά τα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ.

Για τις εργασιακές σχέσεις του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης

Το ζήτημα των εργασιακών σχέσεων του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης αναδεικνύουν με ανακοίνωση στήριξης της εργαζόμενης τόσο  σωματεία του κλάδου όσο και η δημοτική κίνηση Πόλη Ανάποδα. Η τελευταία τονίζει μεταξύ άλλων ότι το φεστιβάλ αποτελεί τον κορυφαίο πολιτιστικό θεσμό της πόλης, με διεθνή εμβέλεια, αλλά και βαθιά σχέση με τους κατοίκους της, οι οποίοι/ες το στηρίζουμε κάθε χρόνο.

«Στην καρδιά αυτού του θεσμού βρίσκονται οι εργαζόμενοι και εργαζόμενές του, οι οποίοι/ες δικαιούνται τουλάχιστον δίκαιες και σταθερές εργασιακές σχέσεις. Αντί για αυτό, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης καλύπτει τη συντριπτική πλειοψηφία των πάγιων αναγκών του (ετήσια δραστηριότητα) σε προσωπικό με συμβάσεις δίμηνης ή μηνιαίας διάρκειας. Έτσι, δεκάδες εργαζόμενοι/ες σε όλα τα νευραλγικά πόστα του φορέα, σε γραφεία και κινηματογραφικές αίθουσες, βρίσκονται σε αυτό το καθεστώς εργασιακής επισφάλειας εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Η απαράδεκτη αυτή εργασιακή συνθήκη όχι μόνο δεν αντιμετωπίζεται ως πρόβλημα από τα διοικητικά όργανα του φορέα, αλλά αντιθέτως χρησιμοποιείται ως εργαλείο για τον άμεσο ή έμμεσο εκφοβισμό οποιουδήποτε εργαζομένου τολμήσει να εκφράσει κάποιο αίτημα ή παράπονο σχετικό με τις συνθήκες εργασίας (υποχρεωτικές και απλήρωτες υπερωρίες, ανάθεση εργασιών τελείως άσχετων με την περιγραφή της θέσης για την οποία έχει κάποιος προσληφθεί, μισθολογική αδιαφάνεια και προνομιακή μεταχείριση εργαζομένων που δεν διαθέτουν ούτε τα ελάχιστα τυπικά προσόντα κα)».

Όσον αφορά τη στάση που κράτησε η Διοίκηση του Φεστιβάλ στην περίπτωση της Κατερίνας Μιχαήλ η δημοτική κίνηση απαιτεί από τη Διεύθυνση του Φεστιβάλ να προασπιστεί τον δημόσιο και κοινωνικό του χαρακτήρα ως πολιτιστικό θεσμό, να διακόψει παρόμοιες αντεργατικές πρακτικές και συγκεκριμένα:

–   Να μην προβεί σε απόλυση της Κατερίνας Μιχαήλ, ανανεώνοντας άμεσα τη σύμβαση με βάση τα συμφωνημένα καθήκοντά της.

–   Να προχωρήσει στην πρόσληψη του πάγιου προσωπικού με σταθερές εργασιακές σχέσεις αορίστου χρόνου, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ένα ασφαλές, αξιοπρεπές και δημιουργικό περιβάλλον εργασίας.

Ανακοίνωση του Σωματείου Εργαζομένων στο Θέαμα-Ακρόαμα: «Καμία ανοχή στον εκφοβισμό και την εργασιακή επισφάλεια στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης»

Στο Σωματείο μας έφτασε καταγγελία από την Κατερίνα Μιχαήλ, που από το 2016 ως σήμερα εργάζεται σταθερά στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

Η Κατερίνα Μιχαήλ, εργάζεται ως συντονίστρια κινηματογραφικών αιθουσών στα Φεστιβάλ Κινηματογράφου και Ντοκιμαντέρ από το 2016, ενώ τον Σεπτέμβριο του 2023 ανέλαβε και ως υπεύθυνη για τον συντονισμό του προσωπικού που εργάζεται καθ’ όλη τη διάρκεια του κινηματογραφικού έτους στις αίθουσες.

Από την έναρξη της θητείας της ως υπεύθυνη για τον συντονισμό του προσωπικού επισήμανε ζητήματα υποστελέχωσης, κακοδιαχείρισης και εργασιακού εκφοβισμού, τα οποία γνωστοποίησε επανειλημμένως στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού και στη Διεύθυνση χωρίς αποτέλεσμα, λαμβάνοντας επιπρόσθετα αρκετές φορές ως απάντηση προσβολές, ειρωνείες, χλεύη και εργασιακό εκφοβισμό.

Μετά από πολλά περιστατικά η συνάδελφος στις 26 Σεπτεμβρίου του 2023 ωθείται να δηλώσει εγγράφως πως αν δεν γίνουν άμεσα (τον Οκτώβριο του 2023) οι επαναπροσλήψεις των συναδέλφων της (οι οποίοι σταμάτησαν να εργάζονται την Άνοιξη του 2023 στις αίθουσες), δεν θα μπορέσει να εξυπηρετηθεί  το πρόγραμμα εργασίας του προσωπικού καθώς οι λειτουργικές ανάγκες  που προκύπτουν είναι πολλαπλάσιες από τις βάρδιες που μπορούν να εξυπηρετηθούν από τις υπάρχουσες συμβάσεις, θα αναγκαστεί σε παραίτηση.

Μετά την έγγραφη καταγγελία της Κατερίνας Μιχαήλ, η Διοίκηση προβαίνει σε όλες τις απαραίτητες επαναπροσλήψεις, απομακρύνοντας ωστόσο την συνάδελφο από τις αρμοδιότητές της σχετικά με την ετήσια δραστηριότητα του Οργανισμού, προφανώς ενοχλημένη (σ.σ η Διοίκηση) από την έγγραφη καταγγελία.

Η εκδικητική στάση της Διοίκησης ως προς το πρόσωπο της συναδέλφου, συνεχίστηκε από 26 Σεπτεμβρίου μέχρι σήμερα με μορφές εργασιακού εκφοβισμού, όπως άρνηση επικοινωνίας (βλ. απόρριψη αιτήματος ακρόασής της από ΔΣ, μη λήψη απαντήσεων σχετικά με την συνέχιση ή μη της σύμβασής της από τον Δεκέμβριο και ως τον Μάιο, αποκλεισμό της από συναντήσεις σχετικές με τα καθήκοντα της ως συντονίστρια αιθουσών 64ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου) και τη διαρκή μετακίνηση της σε απομονωμένους εργασιακούς χώρους με σκοπό την απομόνωση της από τις/τους υπόλοιπους συναδέλφους της.

Η  εκδικητική στάση της Διοίκηση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης κορυφωνεται με την πιθανολογούμενη μη ανανέωση της σύμβαση  της συναδέλφου τον Δεκέμβριο, η οποία εμμέσως έχει προαναγγελθεί με κάθε τρόπο. Είναι ξεκάθαρο από τα παραπάνω πως η μη ανανέωση της σύμβασης αποτελεί εκδικητική απόλυση και συνδέεται αποκλειστικά με τις παραπάνω διεκδικήσεις και την όλη στάση της εργαζόμενης.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Πρόσληψη όσων εργαζομένων απαιτούνται.
  • Να μην σκεφτεί η Διοίκηση να διώξει την εργαζόμενη, επειδή ζήτησε τα αυτονόητα!
  • Να επιστρέψει η Κατερίνα Μιχαήλ άμεσα στα καθήκοντα της ως συντονίστρια ετήσιας δραστηριότητας με γραπτή διαβεβαίωση πως η σύμβασή της θα ισχύει μέχρι τον Μάιο του 2024, όπως συμφωνήθηκε.
  • Να παύσει ο εκφοβισμός και η εργασιακή επισφάλεια των εργαζομένων εξαιτίας των δίμηνων συμβάσεων. Συμβάσεις αορίστου χρόνου για όλες και όλους τους εργαζομένους που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες κατά την ετήσια δραστηριότητα του Οργανισμού.»

Την ανακοίνωση του σωματείου υπογράφουν ακόμη 10 σωματεία του κλάδου καθώς και άλλα εργατικά σωματεία: Συνδικάτο Τροφίμων Γάλακτος και Ποτών Κ. Μακεδονίας, ΣΕΤΗΠ, ΣΕΤΕΠΕ, Σωματείο Εργαζόμενων στην EFOOD Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Χημικής Βιομηχανίας Κ. Μακεδονίας , Συνδικάτο Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, Συνδικάτο Μετάλλου Κ. Μακεδονίας, Συνδικάτο Τύπου Χάρτου Κ. Μακεδονίας, Ταξική Ενότητα στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Ένωση Εμποροϋπαλλήλων Ν. Θεσσαλονίκης, Σωματείο Εργαζομένων ΟΤΑ Νομού Θεσσαλονίκης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

4 Ημέρες Ενάντια στις Εξορύξεις και τον Πόλεμο

Μάχη για ελεύθερη παραλία στο Καραμπουρνάκι