Όλο και πιο γρήγορα βαδίζει η Πορτογαλία προς το δικό της “Μνημόνιο”. Πριν λίγες ημέρες, η σοσιαλιστική κυβέρνηση προτείνε νέο πακέτο λιτότητας, χωρίς ωστόσο να έχει εξασφαλίσει ούτε τη συναίνεση της δεξιάς αντιπολίτευσης, οδηγώντας τη χώρα σε κυβερνητική κρίση και πιθανά σε εκλογές. Παράλληλα, οι διεθνείς οργανισμοί και οι “οίκοι αξιολόγησης” συνεχίζουν μεθοδικά τα χτυπήματα.
Σήμερα η Moody’s υποβάθμισε 7 Πορτογαλικές τράπεζες λόγω αυξημένων κινδύνων. Η εξασθένιση της χρηματοπιστωτικής κατάστασης επτά Πορτογαλικών τραπεζών και η δυσκολία που αντιμετωπίζει με το χρέος η κυβέρνηση ώστε να μην μπορεί να τις στηρίξει, αποτέλεσαν την βασική αιτία που οδήγησε σήμερα τον οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s στην υποβάθμισή τους. Η απόφασή του, που περιλαμβάνει την υποβάθμιση κατά μία ή περισσότερες βαθμίδες της διαβάθμισης των επτά τραπεζών σχετικά με το χρέος και τις καταθέσεις τους, έρχεται μετά την υποβάθμιση από την Moody’s του κρατικού χρέους της Πορτογαλίας την Τρίτη.
Εντωμεταξύ, η ΕυρωπαΪκή Επιτροπή διευκρινίζει ότι καμία στήριξη δεν θα δοθεί στην Πορτογαλία αν δεν μπει επίσημα στο μηχανισμό στήριξης για να δεχτεί έτσι και ένα αντίστοιχα αυστηρό πλαίσιο λιτότητας. Η προειδοποίηση ήλθε αφού ο πορτογαλικός Τύπος ανέφερε πως οι μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας αποφάσισαν να σταματήσουν τις αγορές κρατικών ομολόγων παρά το γεγονός ότι η Λισσαβόνα πρέπει να αντλήσει νέα κεφάλαια προκειμένου να αποπληρώσει 9 δισ. ευρώ κρατικού χρέους που λήγει μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Οι εφημερίδες έγραψαν πως οι υπερ-εκτεθειμένες τράπεζες αποφάσισαν στη διάρκεια συνομιλιών τη Δευτέρα να πιέσουν τον απερχόμενο και προσωρινό πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες να ζητήσει από την Κομισιόν ένα ενδιάμεσο (βραχυχρόνιο) δάνειο 15 δισ. ευρώ πριν από τις εκλογές στις 5 Ιουνίου.
Ωστόσο, ο επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν, δήλωσε στο πρακτορείο AFP πως ένα τέτοιο σχέδιο είναι “πάνω και πέρα από τα συμφωνηθέντα από τις χώρες-μέλη και συνεπώς δεν συζητείται καθόλου”. Συμπλήρωσε, δε, πως η παροχή βοήθειας είτε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ) είτε από ένα μικρότερο ταμείο 60 δισ. ευρώ που διαχειρίζεται η Κομισιόν προϋποθέτει την ύπαρξη ενός αυστηρού προγράμματος ‘οικονομικής προσαρμογής’ προς εφαρμογή σε αντιστάθμισμα των δανείων.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΔΝΤ, γάλλος σοσιαλιστής ηγέτης Ντομινίκ Στρος Καν, πιέζει ήδη την Πορτογαλία να πάρει επιπλέον μέτρα λιτότητας. για “να αποδείξει στους πιστωτές της ότι κάνει τα σωστά βήματα για την ανάκαμψη της οικονομίας”.
Από τη μια πλευρά, είναι πορφανές ότι οι παρεμβάσεις αυτές απευθύνονται καταρχάς στην υπό κρίση πολιτική σκηνή της Πορτογαλίας, ασκώντας πιέσεις για συναινετική αποδοχή της λιτότητας. Από την άλλη όμως, ανοίγουν όλο και περισσότερο το δρόμο προς τη λύση της υπαγωγής στο μηχανισμό στήριξης, κάτι που μοιάζει όλο και πιο αναπόφευκτο. Η Ελλάδα καιη Ιρλανδία λοιπόν, σύντομα θα αποκτήσουν παρέα.